Medicul care tratează afecțiunile oftalmologice cu ajutorul jocurilor video

Laptopuri, tablete, smartphone-uri – sunt doar câteva dintre device-urile pe care le utilizăm, zi de zi, la serviciu și în timpul liber. Folosite în exces, ne pot afecta vederea. Cu toate acestea, un medic oftalmolog din Sălaj ne demonstrează că, dacă e folosită corect, tehnologia modernă ne poate ajuta la recuperarea vederii.

Dr. Alexandru Dimitriu, medic oftalmolog la o clinică din județul Sălaj, a căutat, timp de mai mulți ani, soluții pentru tratarea ambliopiei. Numită și boala ochiului leneș, aceasta e caracterizată prin performanța slabă a unui ochi. În urma cercetărilor sale, a descoperit în SUA o serie de softuri cu exerciții sub forma unor jocuri video, cu ajutorul cărora  a dezvoltat o metodă unică de terapie vizuală. Din 2010, zeci de pacienți și-au recuperat vederea, la clinica sa, prin exerciții pleoptice și ortoptice computerizate.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Între doi și cinci la sută din întreaga populație a lumii a fost diagnosticată cu ambliopie, o afecțiune răspândită mai ales în rândul copiilor. Este o afecțiune tăcută, ce nu transmite simptome ușor de sesizat ca în cazul altor boli. Copilul cu ambliopie nu realizează că nu vede bine cu un ochi. Astfel, creierul ignoră imaginile de la nivelul ochiului cu probleme și percepe numai imaginile de la ochiul sănătos.

Ambliopia poate fi recuperată complet dacă este depistată și diagnosticată la timp. De cele mai multe ori, copiii nu își dau seama de problemele cu care se confruntă, nu le pot transmite părinților și, astfel, nu ajung la un consult oftalmologic. “Am descoperit problema de vedere a fiicei mele când era în clasa 0. Se plângea că rămâne ultima la scris. Era stresată, nu-i plăcea la școală și voia înapoi la grădiniță. Nu era încântată deloc. Nu voia să mai meargă la școală. Am vorbit cu un psiholog, iar psihologul mi-a spus că este totul în regulă. Apoi am zis să venim la un consult oftalmologic și așa am descoperit problema de vedere”, mărturisește mama Roxanei Cheța, pacientă diagnosticată cu ambliopie.

Ne-am dorit să găsim o terapie cu care să obținem rezultate bune cu un disconfort minim, inclusiv la pacienți cu vârsta mai mare de șapte ani. Softurile pe care le folosim conțin exerciții sub forma unor jocuri video, pentru stimularea vederii prin stimuli de diferite categorii.

Cea mai utilizată metodă de tratament pentru ambliopie este obturarea ochiului sănătos pentru a stimula acuitatea vizuală a ochiului ambliop. Din experiența multor medici oftalmologi, s-a observat că această metodă este neplăcută, incomodă și creează un disconfort  ridicat pentru pacient, iar eficiența nu este întotdeauna cea dorită.

Specialiștii consideră că recuperarea vizuală în cazul acestei metode poate avea loc doar până la vârsta de 6-7 ani. “Ne-am dorit să găsim o terapie cu care să obținem rezultate bune cu un disconfort minim, inclusiv la pacienți cu vârsta mai mare de șapte ani. Softurile pe care le folosim conțin exerciții sub forma unor jocuri video, pentru stimularea vederii prin stimuli de diferite categorii. Prin intermediul jocurilor se folosește neuroplasticitatea creierului pentru a-l stimula să folosească din nou ochiul ambliop (ochi sănătos din punct de vedere anatomic). Astfel, pacienții percep terapia ca pe o joacă”, explică Dr. Alexandru Dimitriu.

Metoda concepută pentru recuperarea vederii ochiului leneș permite crearea unui plan de tratament personalizat prin adaptarea parametrilor tehnici pentru fiecare pacient în parte. Specialiștii pot monitoriza în timp real performanțele pacienților și pot readapta planul de tratament în funcție de rezultate. După realizarea setărilor personalizate, pacientul începe sesiunea de exerciții pentru recuperarea vederii. Fiecare sesiune poate dura între 20 și 30 de minute, iar dificultatea exercițiilor crește pe măsură ce pacientul își îmbunătățește vederea.

Am folosit metoda de recuperare a vederii prin jocuri video la zeci de pacienți din întreaga țară, cu vârste cuprinse între șase și 47 de ani. La 90 la sută dintre ei s-au înregistrat creșteri semnificative ale acuității vizuale.

Recuperarea se realizează în două etape: terapia pleoptică pentru recuperarea vederii ochiului leneș, iar apoi terapia ortoptică pentru educarea vederii binoculare. Zeci de pacienți din România au reușit să-și recupereze vederea cu ajutorul jocurilor video. “Am folosit metoda de recuperare a vederii prin jocuri video la zeci de pacienți din întreaga țară, cu vârste cuprinse între șase și 47 de ani. La 90 la sută dintre ei s-au înregistrat creșteri semnificative ale acuității vizuale. Și-au recuperat vederea binoculară”, afirmă medicul oftalmolog.

Terapia este posibilă atât la cabinet, cât și la domiciliu, fie că pacientul se află în România sau în altă țară. “Avem nevoie de un set de investigații în funcție de care se realizează planul de tratament. Apoi se setează toți parametrii necesari pentru efectuarea exercițiilor la calculator, iar pacientul poate începe sesiunile de terapie vizuală acasă”, explică medicul.

Îngrijorat de numărul tot mai mare de pacienți cu miopie, Dr. Dimitriu dezvoltă și o metodă de terapie vizuală pentru încetinirea/stoparea progresiei miopiei la copii. Își dorește să dezvolte și o aplicație mobilă proprie, complementară terapiilor folosite până acum. În prezent, medicul oftalmolog desfășoară, alături de colegii săi, campania #ambliopiadistrugevisuri – o campanie de informare și conștientizare, cu scopul de a preveni ambliopia în rândul copiilor.

Articolul anterior

Medicover are un nou director comercial

Articolul următor

Ce fac și ce nu fac companiile pentru eficientizarea energetică

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share