Mesajul celui mai mare colegiu teritorial de medici pentru Ministerul Sănătății: trebuie scoase la concurs şi deblocate urgent posturile în sistemul medical românesc

Foto: Europa FM

Reprezentanţii Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) consideră că mai ales acum, în această perioadă grea pentru populaţie şi pentru profesioniştii din sănătate, este nevoie urgentă de completarea schemelor cu medici, acolo unde personalul este deficitar.

Anul acesta, examenul pentru obţinerea titlului de medic specialist din martie nu s-a putut susţine, ceea ce reprezintă o importantă problemă pentru medicii care şi-au finalizat pregătirea în specialitate, dar și pentru sistemul de sănătate, care are nevoie de resursă umană.

Conform reglementărilor, dreptul de liberă practică în România se acordă după susţinerea examenului de medic specialist. Până artunci, medicul rezident are un drept de practică supravegheat. “În primul rând, trebuie să se susţină examenul de medic specialist în septembrie. Considerăm că o primă soluţie rapidă pentru rezolvarea gravei crize de resursă umană este ca imediat după examenul de medic specialist să se deblocheze concursurile pe post în spitalele şi unităţile sanitare unde medicii sunt deficitari, în primul rând în specialităţi ca ATI, medicină de urgenţă, boli infecţioase, epidemiologie, pneumologie, pediatrie, medicină de laborator etc. Sunt, din păcate, multe alte specialităţi care în acest moment sunt deficitare şi considerăm că o variantă optimă pentru acest moment ar fi deblocarea de urgenţă a concursurilor, medicii să poată ocupa posturi prin concurs în spitalele şi alte instituţii medicale care au nevoie acută de medici”, declară prof. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti.

Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești

Potrivit acesteia, nu este firesc că mulţi medici tineri, care nu şi-au putut da specialitatea în martie şi care vor da acum specialitatea, şi să nu aibă post. Dacă în anumite zone există şi un medic cu experienţă şi vin 2-3 tineri specialişti, se poate construi o echipă care să rezolve problema de personal, mai ales în zone numite drept “linia I în lupta cu noul coronavirus”, afirmă reprezentanta CMMB.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Ca reprezentant al celui mai mare colegiu teritorial de medici din România, dr. Cătălina Poiană a avut discuţii cu reprezentaţii autorităţilor şi cu alte organizaţii, dar şi cu membrii colegiului, pentru identificarea de soluţii la criza de medici. “Este bine că avem echipamente. Este bine că s-au făcut investiţii, ca de exemplu în zona de ATI, dar ce facem cu resursa umană din zona de ATI, de exemplu? Am discutat cu colegii noştri, medici din spitale, cabinete, policlinici şi ambulatorii. Aceste luni de pandemie, mai ales în zonele medicale desemnate COVID, au dus la oboseala şi epuizarea personalului medical”, spune preşedintele CMMB.

Detaşarea poate fi o soluţie punctuală şi pe termen scurt

Biroul Executiv al CMMB consideră că examenul pentru obţinerea titlului de medic specialist trebuie să se desfăşoare în septembrie şi imediat să urmeze organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor de medici acolo unde este necesar, dar și că detaşarea poate fi o soluţie punctuală şi pe termen scurt. Soluţia viabilă ar fi deblocarea posturilor pentru medici.

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti avertizează și că urmează încă o perioadă grea, pentru că va începe din toamnă sezonul de gripă şi se vor suprapune, probabil, gripa şi COVID-19, ceea ce va reprezenta o și mai mare provocare şi foarte multe resurse umane angrenate.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share