40 la sută dintre studenți cred că viitoarea lor meserie nu există încă, potrivit unui studiu Kaspersky Lab.
Evoluția tehnologică înseamnă și faptul că meseriile se schimbă mereu. Chiar și rolurile tradiționale din medicină sau agricultură se adaptează la tehnologie, de care au ajuns să depindă. “Este uimitor că doar 40 la sută dintre studenți s-au gândit la cariere care nu există încă, pentru că aproape toate profesiile, în forma lor actuală, se vor schimba substanțial, în următorii 20 de ani, pe măsură ce tehnologia și industria 4.0 – și mai ales AI – vor revoluționa piața de muncă și abilitățile cerute. Capacitatea de adaptare și învățarea continuă sunt elemente esențiale, așa că studenții ar trebui să se gândească mereu la modul în care abilitățile lor s-ar putea transfera în orice carieră pe care o aleg”, declară Steve Sully, Associate Director la agenția globală de recrutare Robert Half Technology.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
Tele-chirurg. Chirurgii nu mai trebuie să se afle în sala de operații, ci vor dirija aparate inteligente de la distanță, fără să atingă pacienții nici măcar cu un deget.
Specialist în interacțiunea om-robot. Dacă ne așteptăm ca roboții să lucreze și să trăiască alături de oameni, va fi nevoie ca cineva să-i învețe cum să interacționeze cu labirintul emoțiilor umane, iar oamenii vor avea nevoie de training despre cum să comunice eficient cu un aparat.
Arhitect realitate augmentată. Realitatea augmentată suprapune imagini virtuale peste unele reale, iar arhitecții de realitate virtuală vor putea să realizeze modele 3D ale unei clădiri pe spațiul unde va fi ridicată, pentru a vedea mai bine cum se va încadra în zonă.
Dezvoltator de case inteligente. O casă inteligentă are nevoie de un ecosistem adaptat la obiceiurile, nevoile, spațiul și dinamica familiei proprietarului. Dezvoltatorii creativi vor crea sisteme și algoritmi care să se adapteze la o varietate uriașă de locuințe.
Designer de obiecte 3D. Hainele vor fi tot mai frecvent generate de computer, care va revoluționa procesul de fabricație. Designer-ul 3D va trebuie să conceapă obiecte ce pot fi realizate integral de aparate.
Susținerea tuturor acestor profesii viitoare, care vor depinde în totalitate de tehnologie și sisteme conectate, va fi în sarcina specialiștilor în securitate cibernetică. Pentru a încuraja creativitatea studenților, Kaspersky Lab organizează Secur’IT Cup, o competiție deschisă studenților din toată lumea și din orice domeniu. Participanții au șansa de a câștiga 10.000 de dolari și de a înțelege ce înseamnă să lucrezi în acest domeniu. Temele își propun să rezolve probleme care acum câțiva ani păreau să aparțină viitorului, dar pentru tehnologia de astăzi sunt cât se poate de reale:
Sistemul de sănătate conectat. Aparate conectate, pe care tele-chirurgii le folosesc pentru operațiuni de importanță critică, securizate împotriva malware-ului și a compromiterii controlului.
IoT. Ecosistemul locuinței inteligente va avea nevoie să fie securizat împotriva amenințărilor cauzate de punctele slabe ce i-ar permite unui hacker să intre în rețea.
Siguranța personală. Crearea unor reguli solide și etice pentru interacțiunile om-robot va fi una dintre cele mai importante sarcini ale experților în securitate – pentru siguranța oamenilor, dar și buna funcționare a roboților.