Compania Microsoft România a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie George Emil Palade, din Târgu Mureș, pentru colaborarea la dezvoltarea primului spital smart din România.
Proiectul își propune să revoluționeze îngrijirea medicală prin structuri inovatoare, facilități avansate și tehnologii inteligente. Susținut de Guvernul României și implementat de UMFST G.E. Palade Târgu Mureș, spitalul smart este un proiect strategic, ce va servi ca unitate-pilot pentru digitalizarea completă a sistemului de sănătate din România.
Această colaborare va valorifica platforma de cloud computing Microsoft Azure, serviciile și soluțiile sale, pentru a îmbunătăți livrarea serviciilor medicale, cercetarea și educația în spitalul smart George Emil Palade. Proiectul reprezintă o schimbare de paradigmă în livrarea serviciilor de sănătate și integrează tehnologie de vârf, design centrat pe pacient și un angajament față de cercetare și educație.
- Tendințe în freelancing, în 2025
- Pehart Grup investește în formarea viitorilor specialiști ai industriei hârtiei, prin parteneriate strategice cu școlile profesionale
- Mai puțin de jumătate dintre angajați se așteaptă la o primă de Paști
„Colaborarea cu Microsoft ne va permite să aducem soluții inovatoare în sectorul sănătății, să îmbunătățim îngrijirea pacienților și să avansăm cercetarea și educația medicală”, declară Leonard Azamfirei, rectorul UMFST G.E. Palade Târgu Mureș. „Combinând expertiza noastră tehnologică cu dedicarea UMFST pentru excelența medicală, ne propunem să stabilim un nou standard pentru sănătatea în România și dincolo de aceasta”, adaugă Bogdan Putinica, director general Microsoft Europa Centrală EURA.
Printre obiectivele strategice ale parteneriatului se numără transferul de expertiză, integrarea tehnologiilor de vârf în asistența medicală (instrumente bazate pe AI și servicii cloud integrate) și schimbul de bune practici. Memorandumul conturează cadrul pentru colaborarea strategică tehnică și de piață în domeniul sănătății, cercetării și educației, inclusiv activități de marketing comune, angajamente de vânzări și livrarea soluțiilor. Părțile vor explora oportunități de colaborare tehnică în domenii precum analiza datelor, învățarea automată, AI, soluțiile de securitate și confidențialitate.