Inaugurat în 2016, centrul de inginerie din România al grupului Porsche va încheia acest an cu 70 de angajați. Echipa va continua să se mărească și în anii următori.
Care este “rețeta” ce poate aduce un job în cadrul companiei? Pasiunea pentru industria auto și experiența IT în domeniul automobilelor este combinația care va câștiga atenția oricărui recrutor, dezvăluie Monika Pal, HR Manager la Porsche Engineering România.
AngajatorulMeu.ro: Cum a început aventura dvs. în domeniul Resurselor Umane?
MONIKA PAL: A început în primii ani de facultate, în timpul studiilor Erasmus din Cehia. Acolo am avut un profesor de HR Management extrem de pasionat, care mi-a deschis apetitul pentru explorarea acestui domeniu. Astfel, am început să citesc și să învăț mai multe pe cont propriu. De aceea, atunci când am fost întrebată la primul interviu real pentru un job, dacă aș dori un post în departamentul financiar sau în cel de resurse umane, am ales, fără ezitare, a doua opțiune.
Care sunt principalele calități pe care le căutați la un candidat?
Indiferent de organizație, întotdeauna caut persoane autentice, care se adaptează ușor, care au o dorință puternică de dezvoltare personală și profesională și suficientă inteligență emoțională pentru a-și putea pune ideile în practică în mod constructiv.
Combinația ideală de calități și competențe depinde și de cultura organizațională a companiei în cauză, și de specificul jobului propriu-zis. Cred cu tărie în găsirea persoanei potrivite pentru jobul potrivit, la momentul potrivit.
Care este întrebarea dvs. preferată în timpul unui interviu de angajare? Care sunt greșelile cele mai frecvente pe care le fac candidații, în timpul procesului de recrutare?
“De unde îți iei energia (în viață și / sau în muncă)?”. Această întrebare dezvăluie răspunsuri autentice, valabile atât pentru viața personală, cât și pentru cea profesională, și îți oferă o perspectivă interesantă asupra valorilor și principiilor candidaților.
Cea mai frecventă greșeală a candidaților este atunci când nu pun întrebări. Nu există întrebări corecte sau greșite, există doar curiozitate pozitivă. Să pui întrebări arată că îți pasă cu adevărat de următorul tău pas în carieră și că vrei să te asiguri că atât postul, cât și mediul de lucru, chiar ți se potrivesc.
Cât de dificil este să găsiți angajații potriviți, în domeniul în care activează compania Porsche Engineering?
În prezent, găsirea oamenilor potriviți în industria IT este din ce în ce mai dificilă. În cazul Porsche Engineering, dificultatea vine, în principal, din cerințele standard în procesul de recrutare: pasiune pentru industria auto și experiență IT în domeniul automobilelor. Aceasta ar fi combinația ideală pentru joburile pe care le oferim.
Ce planuri de recrutare are Porsche Engineering, pe termen scurt, mediu și lung?
Ne propunem să creștem în mod sustenabil, ca parte a strategiei noastre tradiționale și solide de grup. Până la finalul lui 2017, Porsche Engineering România va număra deja peste 70 de angajați și intenționează să-și crească echipa și mai mult în viitor.
Le oferim întotdeauna candidaților și angajaților noștri informații detaliate despre companie și despre proiectele actuale. În consecință, ei au oportunitatea de a se implica și de a inova, fără a fi nevoiți să facă compromisuri din cauza regulilor stricte ale companiei.
Ce perspective de carieră le oferiți salariaților dvs.? Cum îi motivați?
În afara beneficiilor standard de pe piață și de un mediu de lucru de tip start-up, care încurajează inovația, angajații noștri au oportunitatea să lucreze la proiecte OEM, care modelează viitorul mobilității. Astfel, capacitatea noastră de a oferi un nivel ridicat de diversitate în ceea ce privește proiectele de cercetare și dezvoltare este ceea ce ne face speciali ca organizație – și ca angajator. În plus, ne motivăm angajații și cu diferite proiecte demo. Un proiect demo înseamnă să-ți pui în practică o idee personală, tehnică, inovatoare, și să o prezinți reprezentanților de business, cu șanse mari de a primi finanțare pentru viziunea ta.
Care sunt metodele prin care încercați să atrageți specialiști în cadrul companiei și ce faceți ca să-i păstrați pe cei mai valoroși?
Majoritatea candidaților noștri sunt atrași de valorile după care Porsche Engineering se ghidează, mai presus de toate nivelul ridicat de transparență și deschidere. Le oferim întotdeauna candidaților și angajaților noștri informații detaliate despre companie și despre proiectele actuale. În consecință, ei au oportunitatea de a se implica și de a inova, fără a fi nevoiți să facă compromisuri din cauza regulilor stricte ale companiei.
Ce le spuneți tinerilor care își doresc creșteri în carieră rapide, spectaculoase? Ce îi sfătuiți pentru a evita plafonarea și pentru a face alegerile potrivite în viața profesională?
Le recomand să nu se grăbească și să nu sară anumiți pași, care sunt importanți pentru dezvoltarea lor personală. În același timp, găsirea unei persoane model sau a unui mentor pentru fiecare etapă de creștere este unul dintre cele mai importante aspecte. De asemenea, este important să înțeleagă că fiecare loc de muncă are atât sarcini provocatoare, cât și sarcini de rutină, și că fiecare dintre acestea are valoare adăugată.
Încearcă să te descoperi, să fii receptiv și să știi ce vrei. Pentru a ajunge la punctul în care într-adevăr știi ce vrei, este perfect în regulă să încerci mai multe opțiuni, cu un plan clar în minte, înainte să-ți urmezi cariera de vis.
Din experiența mea, există mulți angajați tineri care au cunoștințele necesare și o capacitate de înțelegere rapidă a modului în care funcționează lucrurile, caz în care fac tot posibilul pentru a-i îndruma să-și atingă obiectivele profesionale.
Care a fost cea mai importantă decizie pe care a trebuit să o luați în cariera de profesionist în HR?
Cea mai importantă și mai dificilă decizie a fost alegerea de a continua să profesez în țara mea natală. Chiar dacă uneori este mai greu să fii un specialist HR în România decât în străinătate, sunt aici să continui să construiesc o echipă și un vis.