Noii români

Europa este împânzită de români. Căpșunari sau ingineri, medici sau specialiști fără egal în potrivirea faianţei, compatrioţii noștri și-au dus defectele și calităţile de la Roma la Madrid, de la Paris la Dublin. Muncesc pentru o viaţă mai bună, pentru un viitor ferit de urcușurile și coborâșurile nesfârșitei tranziţii mioritice.

Dan Mărginean

Publisher @ AngajatorulMeu.ro

În acest timp, România se transformă într-o ţintă interesantă nu doar pentru occidentalii care vor să încerce senzaţii tari. Indiferent dacă au pornit afaceri pe cont propriu sau dacă asigură managementul unor afaceri cu capital străin, Bernd Krottmayer, Annita Pakioufaki sau Matthias Trittinger – oameni despre care puteţi citi pe angajatorulmeu.ro – au măcar un lucru în comun: au renunţat, temporar sau definitiv, la viaţa “călduţă” din Occident, pentru a-și pune în valoare calităţile într-o ţară în care mai sunt o mulţime de lucruri de făcut. Dincolo de atracţia turistică sau de ospitalitatea românilor, răspunsul pentru motivele exodului în sens invers poate fi găsit și în progresul economic semnificativ din ultimul deceniu.

S-au dus vremurile în care România era privită de marile companii străine ca un tărâm al făgăduinţei. Costurile salariale mici, angajaţii cuminţi, săraci și, de cele mai multe ori, cinstiţi, plus un mediu de afaceri pe cât de neliniștit, pe atât de profitabil, erau suficiente motive pentru a reloca o parte a producţiei în această zonă a Europei. Situaţia s-a schimbat. Apartenenţa la UE împinge în sus nivelul salariilor, într-un moment în care fenomenul migraţiei forţei de muncă din România a lăsat goluri considerabile în cam toate domeniile. Prima problemă a angajatorilor a devenit completarea schemei de personal, nu calitatea acestuia. Într-un fel sau altul, companiile au ajuns la mâna angajaţilor.

Poate că stilul “occidental” de management și de formare a personalului nu este înţeles de toţi oamenii dintr-o companie condusă de un expat. Uneori, poate că metodele și tehnicile de management moderne – oglindite în cărţi cu copertă lucioasă și dezbătute la seminarii conduse de mari gânditori globali – pălesc în faţa autohtonului “merge și așa”. Oricum am privi lucrurile, un lucru este cert: și cu ajutorul unor astfel de oameni, economia românească va găsi mult mai rapid scurtătura spre normalitate.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share