O treime dintre antreprenori concediază oameni şi 8 la sută îşi închid firma, după creşterea facturilor la energie

Peste 34 la sută dintre întreprinzători reduc numărul de angajaţi, ca urmare a creşterii facturilor la electricitate şi gaze, iar opt la sută îşi închid firma, arată un sondaj realizat de Consiliul Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Jumătate dintre antreprenori spun că factura lor la electricitate a crescut cu 50 la sută, o treime constată că factura s-a dublat, iar pentru 15 la sută factura a crescut cu 200 la sută şi peste. Pentru 0,41 la sută, factura nu a crescut sau a rămas la fel.

În ceea ce priveşte facturile la gaze, 37 la sută dintre antreprenori spun că valoarea a fost cu 50 la sută mai mare, 29 la sută au observat că ea s-a dublat şi aproape 20 la sută arată că a crescut cu +200 la sută. Pentru 5,4 la sută, factura nu a crescut sau a rămas la fel.

“Întrebaţi ce măsuri vor lua, 76 la sută vor reduce sau vor amâna investiţiile, ceea ce are un impact uriaş în societate şi în economie, fiindcă înseamnă o pierdere a competitivităţii. Jumătate vor diminua activitatea firmei, 38 la sută vor amâna achiziţia unor programe de digitalizare, iar pentru unu din trei întreprinzători această perioadă va însemna reducerea numărului de angajaţi. Opt la sută vor închide firma. Practic, una din zece firme se închide în perioada următoare”, afirmă preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, citat de Agerpres.

În cazul diminuării sau închiderii activităţii firmei, 42 la sută dintre antreprenori vor disponibiliza 1-9 angajaţi, 11 la sută – 10-49 angajaţi, 1,3 la sută – între 50 şi 250 şi 1,3 la sută – 250 de angajaţi, în timp ce 39 la sută nu vor face disponibilizări, 17 la sută dintre antreprenori au crescut sau vor creşte preţurile produselor sau serviciilor, în următoarea perioadă, cu peste 30 la sută, 42 la sută vor scumpi cu ponderi între 10-30 la sută, 19 la sută vor creşte sub zece la sută, iar 20 la sută nu au crescut sau nu vor creşte prețurile.

“Piaţa nu acceptă aceste scumpiri, astfel că producţia va scădea şi vom importa mai mult, ceea ce înseamnă inflaţie şi scăderea puterii de cumpărare, iar banii pleacă în afara ţării. După doi ani de pandemie, avem o populaţie care nu îşi permite scumpiri în acest moment. Un milion de oameni au fost în şomaj tehnic din cauza pandemiei, populaţia este sărăcită, economia este slăbită. Trebuie să identificăm unde se duc toţi aceşti bani pe care îi plătim în facturi şi acele companii care fac profituri sau speculaţii trebuie impozitate 90 la sută”, subliniază preşedintele CNIPMMR. Potrivit acestuia, unele IMM-uri ar trebui încadrate în capitolul consumatori vulnerabili.

Sondajul a fost realizat între 2 și 14 februarie şi au răspuns 2.260 de întreprinzători. 56 la sută activează în producţie, 21,9 la sută în comerţ şi 21,5 la sută în servicii, ceea ce arată că impactul nu afectează un domeniu sau altul, ci pe toate. 98,5 la sută dintre antreprenori spun că resimt scumpirile.

În concluzie, 80 la sută dintre antreprenori spun că este necesară reglementarea pieţei pe întregul lanţ energetic şi stabilirea unui plafon al comisionului perceput de maximum 10-15 la sută, iar două treimi cred că e nevoie de măsuri urgente de susţinere pentru dezvoltarea de unităţi proprii de energie, inclusiv finanţarea IMM-urilor pentru instalarea de panouri fotovoltaice.

Alte măsuri propuse sunt deblocarea programului Electric Up şi acordarea de urgenţă a finanţării şi emiterea de vouchere pentru achiziţia de energie electrică, gaze şi carburanţi. CNIPMMR propune, în domeniul energiei, înfiinţarea programului IMM Prosumer, prin care firmele să poată achiziţiona capacităţi de producţie sub 400 kW, pentru consum propriu.

Valoarea totală a granturilor ar fi de 800 de milioane de euro, iar banii ar proveni din Fondul de Modernizare. Pentru un proiect, valoarea maximă ar urma să fie de 300.000 de euro, din care 200.000 granturi şi 100.000 contribuţie proprie. Programul ar putea avea 4.000 de beneficiari.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share