Cu 17 deschideri planificate în acest an financiar și 15 reamenajări de magazine, departamentul Establishment Team al JYSK România are un an plin de proiecte. Am aflat mai multe despre cum se desfășoară munca de amenajare a magazinelor, care sunt provocările și bucuriile.
Sunt 25 de angajați pe care nu-i vedem foarte des. Rezultatele muncii lor sunt însă admirate de toți clienții și colegii. Lucrează câte trei săptămâni la foc continuu, pentru câte un proiect care se poate desfășura în orice oraș din țară, iar apoi au o perioadă de pauză.
Ei sunt Establishment Team (E-team), angajații JYSK responsabili de amenajarea magazinelor noi și de reamenajările magazinelor conform noului concept JYSK, Store 3.0. Iar anul acesta au o mulțime de proiecte, pentru că retailerul scandinav are planificate 17 deschideri și 15 reamenajări de magazine în România.

De la un spațiu gol la un magazin complet funcțional
Ovidiu Cincan, Store Concept Coordinator JYSK România, povestește cum se desfășoară un proiect pentru E-Team: “Un proiect începe atunci când este stabilit spațiul în care vom deschide sau redeschide un magazin. Este prima sarcină pe care o primim de la colegii noștri din departamentul de dezvoltare.
Primul pas este lansarea N-Plan-ului, acea planificare a lucrărilor pe o perioadă de 16 săptămâni. De la deschiderea N-Planului, după cele 16 săptămâni, magazinul ar trebui să se deschidă. Cu o lună înaintea deschiderii, începem activitatea propriu-zisă de amenajare a magazinului respectiv. În trei săptămâni, aducem magazinul de la zero la stadiul de rafturi montate finit, plus mostre de mobilier montate”, explică Ovidiu Cincan.
În acest moment, departamentul E-team este împărțit în cinci echipe a câte cinci colegi. Fiecare echipă primește câte un proiect de amenajare sau reamenajare, pe care îl finalizează în trei săptămânii. Cele cinci echipe sunt răspândite în țară, în așa fel încât să acopere cât mai multe regiuni, și se află în Baia Mare, București, Ploiești, Buzău, Bacău.
“Când mergi pentru prima dată să vezi un spațiu, câteodată nu există nimic. Nu există un magazin. Noi primim acel spațiu gol, începem să punem spoturi, podea, rafturi, materiale de marketing, iar ușor-ușor totul începe să prindă viață. Treaba devine tot mai frumoasă. E foarte frumos când știm că am primit o hală care are doar sistem de climatizare și niște lumini, iar la final e un magazin 100 la sută funcțional, concept Store 3.0”, spune Ionuț Luca, Store Concept Manager JYSK România.

Trei deschideri într-o zi
În luna februarie, pentru prima dată în România, au avut loc trei deschideri de magazin în aceeași zi – în Ploiești, Reșița și Florești. Pentru E-Team, acest lucru a însemnat trei proiecte care s-au derulat în paralel, în zone diferite din țară.
“Sunt trei echipe care lucrează simultan, trei cutii cu provocări care vin simultan. De multe ori, sunt aceleași provocări pentru fiecare magazin. Adesea, când apare o problemă pentru un magazin, aceasta se dublează sau se triplează, pentru că apare și la celelalte și trebuie rezolvată”, povestește Ovidiu Cincan.

Fiecare magazin are provocările lui, în funcție de tipologia spațiului în care este amplasat. Magazinele JYSK sunt amplasate nu doar în centre comerciale, ci și în spații mai puțin tradiționale, precum foste restaurante sau fabrici, chiar și un fost abator.
Cea mai recentă provocare a fost magazinul de la Reșița. “Spațiul are din construcție 74 de stâlpi. A fost o suprafață de 1.000 mp, cu 74 de stâlpi, în care noi trebuie să adăugăm și rafturi și să implementăm conceptul JYSK. În plus, spațiul nu este un dreptunghi, ci are o formă nedefinită, cu unghiuri, cu pereți. Pe plan era foarte ușor să ne dăm seama unde sunt intrările, ieșirile, unde punem diverse rafturi pentru articole, dar fizic, la fața locului, era un labirint”, spune Ionuț.
Ovidiu confirmă și adaugă faptul că, după amplasarea rafturilor, s-a rătăcit de două ori în magazin.

Îmbunătățiri la Chestionarul de satisfacție a angajaților
La Chestionarul de satisfacție a angajaților, care a avut loc la începutul anului, departamentul E-Team a înregistrat cea mai mare creștere a nivelului satisfacției la toți indicatorii luați în calcul.
“Rezultatele la ESS se datorează și conjuncturii, nu doar nouă 100 la sută. Acum doi ani, am făcut niște modificări în structura echipei, pentru că ambele echipe erau în Baia Mare. Nu puteam gestiona eficient munca de acolo, iar o echipă a trebuit să se mute în Ploiești și București. Între timp, am reușit să ne formăm echipele, să recrutăm, să le oferim ce au nevoie, iar îmbunătățirea se vede. Dar mai avem loc de creștere”, explică Ionuț.
Până la finalul lunii august 2022, sunt planificate alte nouă deschideri și reamenajări de magazine, iar E-Team este pregătită să transforme toate aceste spații în magazine JYSK moderne, atractive și primitoare.