Optimismul românilor este la cote maxime: 74 la sută cred că și-ar găsi job în mai puțin de trei luni

Candidații și-au recâștigat încrederea în piața muncii și sunt mai curajoși la capitolul schimbări în carieră, arată datele unui sondaj derulat de eJobs România.

Optimismul este la cote ridicate, similare cu perioada prepandemică: peste 74 la sută dintre candidați cred că ar reuși să se angajeze în mai puțin de trei luni de când ar demara un proces de schimbare a jobului. Dintre ei, mai bine de jumătate cred că ar putea să găsească locul de muncă pe care și-l doresc în mai puțin de o lună. Cifrele confirmă revenirea pe care a cunoscut-o piața muncii în acest an, după un 2020 plin de incertitudini și temeri.

Încrederea candidaților în forțele proprii este evidențiată nu doar din optimismul lor, ci și din fermitatea în a face compromisuri pentru un loc de muncă mai bun. 46 la sută dintre ei nu ar face nicio concesie: nu ar accepta sub nicio formă un salariu mai mic, nu s-ar reloca pentru o oportunitate profesională mai bună și nu ar lua în calcul un job departe de domiciliu. Totuși, 31 la sută dintre candidați ar face o reconversie profesională dacă ar găsi un job cu perspective mai bune, 13 la sută ar accepta un salariu mai mic dacă noul job ar fi mai aproape de casă, iar zece la sută ar fi dispuși să-și schimbe domiciliul.

“Dacă anul trecut am văzut foarte multă frică și nesiguranță în rândul candidaților, 2021 nu e doar anul revenirii pentru piața muncii, ci și cel în care ei au prins din nou curaj și și-au recăpătat încrederea de sine. Odată cu revenirea celor mai multe sectoare și oferta ridicată de locuri de muncă din acest an, și optimismul lor a crescut. Ne aflăm într-un punct în care schimbarea jobului a redevenit o opțiune, nu o constrângere, cum a fost anul trecut pentru candidați, când și-au căutat alt loc de muncă majoritar cei care n-au avut încotro”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs România.

Feedback-ul rămâne o coordonată importantă pentru candidați: 58 la sută își doresc să primească un răspuns după discuția cu angajatorul, chiar dacă este negativ. 27 la sută spun că îi deranjează să primească întrebări-clișeu sau să fie întrebați de viața lor personală la interviu, în timp ce atitudinea distantă a recrutorului, durata prea mare sau faptul că nu reușesc să afle toate informațiile pe care și le doresc creează frustrări pentru 15 la sută dintre ei.

Pentru majoritatea nivelurilor de senioritate, așteptările salariale ale candidaților sunt calibrate la nivelul pieței muncii. În cazul celor fără experiență, lucrurile se schimbă. Cei cu zero experiență cred că merită un salariu de 2.500-3.000 de lei pe lună, mai mare decât cei care au deja 1-2 ani de experiență pe piața muncii și care cred că sunt îndreptățiți la 2.000-2.500 de lei pe lună.

“În mare parte, așteptările salariale ale candidaților sunt calibrate cu nivelul ce poate fi oferit de angajatori, cu atât mai mult cu cât primii dintre ei au la dispoziție comparatoare de salarii și instrumente ce le permit să-și evalueze valoarea lor pe piață. Lucrurile se schimbă în cazul celor care nu au experiență de muncă, fiindcă mulți încă nu sunt familiarizați cu domeniul în care vor să activeze. Însă, odată ce se confruntă cu realitatea de pe piața muncii, află și ce salarii pot câștiga”, explică Raluca Dumitra.

Nu în ultimul rând, nu doar destinația este importantă, ci și călătoria, arată datele sondajului eJobs. În prima lună la locul de muncă, 48 la sută dintre candidați doresc să fie ghidați de managerul lor sau de colegi cu experiență și să aibă un plan clar, pe pași, de integrare în echipă. În același timp, pentru 14 la sută, nevoia de feedback nu încetează odată cu angajarea, căci își doresc ca în prima lună la un job nou să poată să-l ofere, dar și să-l primească.

Studiul a fost derulat între 18 octombrie și 5 noiembrie, pe un eșantion de peste 1.213 de respondenți cu vârste între 18 și peste 55 de ani. În acest moment, peste 33.784 locuri de muncă pentru România și străinătate sunt disponibile pe ejobs.ro.

Articolul anterior

Doi psihoterapeuți lansează @Peace, un nou program pentru îmbunătățirea sănătății mintale a angajaților

Articolul următor

Studiu: Trei din patru români au cumpărat cel puțin o dată dintr-o farmacie online, pe perioada pandemiei

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share