VIDEO. Iași: Un profesor al Universității Tehnice a conceput un utilaj agricol unic, ce va fi vândut cu 200.000 de euro

Șef lucrări dr. ing. Gabriel Ursescu, de la Facultatea de Mecanică a Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), a creat o mașină inovatoare autopropulsată de erbicidat, în colaborare cu compania Agritehnica Service din Bacău, care va și produce utilajul.

Compania specializată în furnizarea de mașini, utilaje și echipamente agricole este condusă, la rândul ei, de un absolvent al Politehnicii ieșene: inginerul George Ghinia. Până acum au fost realizate două prototipuri ale utilajului, care au fost prezentate la expoziții agricole din țară și din străinătate. Potrivit dr. ing. Gabriel Ursescu, mașina este necesară în agricultura modernă, într-o gamă diversă de lucrări esențiale pentru asigurarea productivității.

Profesorul spune că propunerea de a realiza proiectarea mecanică pentru acest gen de mașină autopropulsată de erbicidat, propunere venită din partea companiei Agritehnica, a fost o provocare dată și de faptul că aceasta nu a mai avut până la momentul respectiv tangență directă cu agricultura.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Lucrul la prima mașină a început la sfârșitul lui 2016. Ea a fost finalizată în câteva luni și prezentată publicului la expoziția agricolă Agriplanta, care a avut loc la Fundulea, județul Călărași, între 18 și 21 mai 2017. Al doilea prototip a fost prezentat la Agritehnica, cea mai mare expoziție de mașini agricole din lume, la Hanovra, în noiembrie 2017, și reprezintă o îmbunătățire considerabilă a primului model.

“Dacă la primul prototip ne-am inspirat din alte modele existente la acea vreme, acesta este o dezvoltare originală a primei soluții. Ideea principală este să permită deplasarea pe teren dificil, trebuie să aibă o suspensie care să permită acest lucru și să poată stropi cât mai ușor și pe o distanță cât mai mare. Fiecare duză de stropire este comandată individual, mașina este supravegheată prin GPS, iar în momentul în care se întoarce și rampa de stropit se suprapune peste o zonă stropită deja, duzele se închid, ca să nu stropească pe unde a mai fost deja, pentru că se pierde substanță, iar concentrația în zona respectivă poate deveni toxică”, explică Gabriel Ursescu.

Mașina este unică prin faptul că sistemul de suspensie este 100 la sută original, iar designul a fost gândit special pentru acest model. Singurele componente care au fost cumpărate, și nu concepute special pentru această aplicație, sunt motorul, produs de Deutz, sistemul de transmisie hidraulic de la Bosch și instalația de stropire. Printre dotările din cabina în care se află operatorul se numără și o instalație modernă de climatizare.

Ideea firmei producătoare a venit în urma experiențelor negative avute cu mașinile importate din străinătate, mai exact din Argentina. Piesele de schimb necesare pentru repararea mașinilor se găseau cu greutate, astfel că munca fermierilor, în loc să fie mai ușoară, devenea tot mai dificilă. “George Ghinia susține că trebuie să-l ajuți pe fermier tot timpul, nu doar să-i vinzi mașina și apoi să-i întorci spatele. Fermierul trebuie să știe că are la ce poartă să bată atunci când se întâmplă ceva, pentru că la orice mașină, chiar și la cele mai performante, apar probleme în timp, fiind exploatate în condiții grele. Dacă fermierul simte că nu îl sprijini, renunță până la urmă la serviciile tale. Degeaba vinzi cele mai bune tractoare, dacă nu ești în stare să le repari când are fermierul nevoie de ele”, spune dr. ing. Gabriel Ursescu.

Momentan, utilajul se află într-o perioadă de teste, pe care trebuie să le treacă înainte de intrarea în producție în masă. Testele constau în erbicidarea a cel puțin 1.000 de hectare de teren cu prototipul creat, fără probleme majore. Costurile de producție sunt asigurate de Agritehnica, iar în viitor va putea fi achiziționată cu 200.000 de euro. Cererile sunt deja mari în rândul fermierilor, fiindcă utilajul este potrivit în special fermelor de dimensiune medie și mare.

Articolul anterior

JYSK se alătură campaniei pentru construcția de autostrăzi, pe 15 martie

Articolul următor

Doi bancheri din România au câştigat peste un milion de euro, în 2017

Articole din aceeași categorie
Total
16
Share