Orădenii de la Valtryp, prima companie 100% românească din domeniul automotive, vor să devină prima firmă locală „independentă” energetic

Valtryp a supravieţuit pandemiei fără să înregistreze vreun caz de îmbolnăvire, i-a crescut numărul de comenzi venite din partea unor mărci de renume şi, pentru a onora comenzile venite din partea clienţilor internaţionali, a angajat muncitori din Sri Lanka.

Un obiectiv îndrăzneţ pentru acest an este realizarea independenţei faţă de sistemul clasic de furnizare a energiei electrice, în noul sediu al fabricii din Parcul industrial II din Oradea, realizat cu fonduri europene. „Pe suprafaţa acoperişului am pus, de probă, câteva celule fotovoltaice, şi sunt foarte mulţumit. Am finalizat şi depus proiectul pentru fonduri europene pe Măsura 3 programul Electric Up şi vreau să pun fotovoltaice pe toată suprafaţa de circa 3.000 mp. Ar fi o investiţie de 300-350.000 de euro. Dacă se aprobă, în toamnă suntem independenţi”, a declarat, pentru Agerpres, antreprenorul Valeriu Trip, fondatorul companiei Valtryp.

Fabrica are un consum de 120-130 KWh, iar în zilele de vară, când e soare puternic, celulele fotovoltaice ar putea oferi 150-160 KWh. Astfel ar putea să se acopere consumul în timpul verii. Dar oricum este rentabil, fiindcă investiţia s-ar amortiza în opt-zece ani.

Cu o capacitate de producţie mai mare, cu condiţii de muncă bune, cu sală de mese, vestiare, grupuri sanitare, cabinet medical, conducerea firmei a lansat mai multe campanii de angajare în judeţ. „Nu avem forţă de muncă suficientă. Nu vin românii la lucru. Mai sună, întreabă în primul rând de salariu, le spun, le vorbesc despre condiţii, dar nu mai vin a doua zi, deşi aici au siguranţa locului de muncă. Consider că este o greşeală a Guvernului, care acordă prea uşor ajutoarele de şomaj, prea uşor se dă sprijinul financiar pentru asistaţii social apţi de muncă”, spune antreprenorul bihorean.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

În iulie 2020, Valeriu Trip a angajat 14 muncitori din Sri Lanka. Ei au lucrat iniţial la Focşani, la o fabrică de confecţii, de unde au fost concediaţi. „S-au adaptat repede şi lucrează bine. Am fost sunat de Crucea Roşie din Vrancea şi de cineva de la Ministerul Muncii şi am fost întrebaţi dacă îi luăm la noi. Iniţial, am adus 21, dar şapte, care nu s-au adaptat, au plecat. Pe ceilalţi, două luni i-am şcolit, a treia lună de probă, după patru luni pot să spun că sunt bine pregătiţi şi abia după şase luni încep să lucreze cu profit. I-am şi cazat în spaţiile proprii ale fabricii. Când am construit, de la început am planificat şase camere, tip garsoniere, pentru angajaţi”.

Valeriu Trip, fondatorul Valtryp, are planuri mari pentru compania sa.

Valtryp nu a avut până acum nici un caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Măsurile sanitare sunt stricte: măsurarea temperaturii, dezinfecţia mâinilor în mai multe locuri ale fabricii, echipamente de protecţie, inclusiv masca facială.

În condiţiile în care, pe plan mondial, producţia de autoturisme a scăzut, firma orădeană nu duce lipsă de comenzi pentru volane îmbrăcate în piele şi lemn-piele, de la mărci de renume, precum Jaguar, Mercedes sau Porsche, dar şi alte accesorii – schimbătoare de viteză, burdufuri, mânere.

„În pandemie, multe firme neserioase din domeniul nostru de activitate, care nu au respectat calitatea, nu au prezentat încredere, au dispărut. Aşa se face că, de prin mai 2020, a crescut nivelul comenzilor cu 20-22 la sută, iar anul acesta, deja, cu aproape 15 la sută. Deşi avem 210 angajaţi, mai putem oferi 80 de locuri de muncă, în condiţii foarte bune. Aşa am putea ajunge, de la 1.600 de volane la o producţie de 3.000 de volane pe zi”, a precizat Valeriu Trip, pentru Agerpres.

Prima companie cu capital integral românesc, din domeniul automotive, Valtryp, funcţionează din ianuarie 1995. La exact 25 de ani de existenţă, au inaugurat noua fabrică, pe 7.000 mp, construită cu fonduri europene, de 11,6 milioane de lei, în Parcul Industrial Eurobusiness II, din Oradea.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share