Peste 900 de noi apariții editoriale în 2022, la Editura Litera. Topul titlurilor “de neratat”

Litera anunță peste 900 de noi apariții editoriale în acest an: cărți-eveniment, cărți premiate, continuări ale seriilor de succes și multe altele.

Abdulrazak Gurnah: Paradise, By the Sea, Desertion și Afterlives

Cărțile lui Abdulrazak Gurnah, originar din Zanzibar și laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, în 2021, sunt în curs de apariție. Paradise, By the Sea, Desertion și Afterlives vor fi publicate în primăvară și în toamnă. Autor a numeroase povestiri și eseuri, dar și a zece romane, Gurnah a scris despre exil, despre momente istorice cruciale și rupturi sociale devastatoare. Romanele sale se desfășoară în spațiile intime ale familiilor, tovărășiilor și prieteniilor: acele spații hrănite de dragoste și datorie, dar vulnerabile prin însăși natura lor. Abdulrazak Gurnah este al treilea scriitor contemporan distins cu Premiul Nobel pentru Literatură, publicat la Editura Litera, după Svetlana Aleksievici și Alice Munro.

Damon Galgut: The Promise

Sud-africanul Damon Galgut, câștigătorul Booker Prize pentru ficțiune, cu The Promise, este al doilea scriitor remarcabil intrat recent în portofoliul Editurii Litera. Romanul este o saga modernă ce urmărește declinul unei familii, pe fundalul schimbărilor tulburi dintr-o țară segregată politic și social, care are nevoie de vindecare. Cartea se află în curs de apariție în colecția Clasici Contemporani.

Hanya Yanagihara: To Paradise

Cititorii care au iubit romanele anterioare ale autoarei de origine americană, O viață măruntă și Oamenii din copaci, se vor bucura de cel mai nou roman al său, descris deseori de critici drept un tour de force livresc. Cartea, cu un accent utopic, este împărțită în trei părți și vorbește despre colonialism și rasism în America contemporană, despre iubire, familie și pierdere, dar și despre o serie de pandemii trecute și felul în care au remodelat societatea actuală.

Antonio Scurati: M. Fiul secolului (M. Il figlio del secolo)

O operă magistrală de ficțiune istorică, M. Fiul secolului este un roman ce descrie cu minuțiozitate anatomia și ascensiunea fascismului în Italia, din perspectiva fondatorului său, Benito Mussolini. Cartea, publicată în 40 de țări, a câștigat premiul Strega în 2019. Autorul a dedicat-o tuturor celor care au luptat împotriva regimului fascist, victime și partizani deopotrivă.

Beatrice Salvioni: La malnata

Considerat unul dintre cele mai fulminante debuturi literare recente, La malnata este un roman despre prietenie, despre alianța dintre femei, despre revolta împotriva sexismului și a abuzului, dar și despre conștiința propriei valori, revelând una dintre vocile tinere cele mai explozive din peisajul literar italian contemporan. Este povestea prieteniei dintre două tinere – Francesca, provenită dintr-o familie prosperă, și Maddalena, numită de întreaga comunitate la malnata, cea care aduce ghinion -, pe fundalul unei provincii lombarde oprimate de controlul și de violența fascismului. Romanul va fi publicat în acest an în peste 20 de țări.

Javier Marias: Tomas Nevinson

Un nou roman al unuia dintre cei mai prolifici scriitori spanioli contemporani, tradus în 46 de limbi, cu peste opt milioane de cărți vândute, completează seria de autor de la Editura Litera. Roman politic și etic în egală măsură, Tomas Nevinson este o reflecție profundă asupra limitărilor și urmărilor produse de evitarea răului celui mai mare. Pe fondul unor atacuri teroriste istorice, Tomas Nevinson este și povestea a ceea ce se întâmplă cu cineva căruia i s-a întâmplat deja totul și care, aparent, nu mai poate fi atins de nimic.

Hernan Diaz: Trust

Una dintre cărțile cele mai așteptate ale anului, Trust este un puzzle literar despre genealogia puterii, bani, clasă și intimitate, un roman care dezamorsează miturile ce învăluie bunăstarea și ficțiunile ce trec deseori drept istorie. Autorul, finalist al Pulitzer Prize și PEN/ Faulkner Award cu primul său roman, In the Distance, a câștigat numeroase premii literare, printre care Saroyan International Prize, the Cabell Award, the Prix Page America, the New American Voices Award.

Nita Prose: Camerista (The Maid)

Colecția Buzz Books uimește în continuare cu volume captivante ca acest roman de debut, ce va fie publicat în 33 de țări. E povestea lui Molly Gray, o cameristă care s-a obișnuit să treacă neobservată când șterge praful, când vede mizeria și secretele lăsate în urmă de oaspeții hotelului unde lucrează. Totul ia o întorsătură uimitoare când tânăra îl descoperă pe unul dintre clienții hotelului mort în patul său. Romanul apare în februarie, iar lansarea este sincronizată cu cea internațională.

Megan Chance: A Splendid Ruin

O privire tenebroasă asupra San Franscisco-ului anilor 1900, A Splendid Ruin este un gotic istoric, cu o scriitură de o frumusețe rară. Romanul americancei Megan Chance problematizează clasa, trădarea, răzbunarea, dar și alegerile teribile pe care trebuie să le facă uneori o femeie pentru a putea supraviețui în perioade dificile.

Adir Levy: Ce va face Danny? În Vacanță (What Should Danny Do. On Vacation)

O carte pentru copii, frumoasă și necesară, despre forța și importanța alegerilor, ce combină cu abilitate scriitura creativă și psihologia copilului. Sub forma a nouă povești frumos ilustrate, cartea prezintă aventura lui Danny, un băiețel înzestrat cu o superputere: puterea de a alege. Cartea, dedicată deopotrivă copiilor și adulților, propune mai multe scenarii ale aceleiași zile  petrecute de Danny în vacanță și ale felului în care aceasta se va schimba în funcție de deciziile pe care băiețelul le va lua.

Oded Galor: The Journey of Humanity

Colecția Kronika se va îmbogăți cu un titlu al economistului de origine israeliană, Oded Galor. Cartea propune o teorie la intersecția dintre economie, antropologie și teorie politică, explică inechitatea socială și economică dintre culturi și punctează felul în care Marea Istorie, colonialismul, organizarea socială, cultura, geografia, influențează dezvoltarea și evoluția umanității în general.

Daniel Yergin: The New Map

O carte revelatoare, inter-secțională, despre revoluția energetică, schimbări climatice, tensiuni geopolitice și lupta pentru putere a națiunilor, într-o perioadă a turbulențelor globale. Într-o epocă a crizelor economice, politice, ecologice și sanitare perpetue, în care pericolul unui nou Război Rece între superputeri precum SUA, China, Rusia, Orientul Mijlociu, pare iminent, cartea lui Daniel Yergin, câștigător al Pulitzer Prize și expert în energie globală, devine o carte necesară și urgentă. The New Map a devenit rapid bestseller absolut la A Wall Street Journal și USA Today Book.

Catherine Belton: Putin’s People: How the KGB Took Back Russia and then Took on the West

O carte stringent de actuală, de bine documentată, caracterizată de media drept un thriller geopolitic, cartea lui Catherine Belton, ex-corespondent la Moscova pentru Financial Times,este un studiu solid despre ascensiunea lui Putin și a putinismului. „În noua sa carte profund documentată, Belton spune o poveste întunecată despre ascensiunea lui Vladimir Putin la putere și despre cei 20 de ani ai săi ca lider al Rusiei“ – Anders Åslund, The Washington Post.

Heather Heying, Bret Weinstein: The Hunter Guide to the 21st Century

Biologii evoluționiști Heather Heying și Bret Weinstein jonglează abil cu discursul încărcat din punct de vedere politic care înconjoară chestiuni precum sexul, dieta, somnul, parenting-ul și educația, pentru a schița o viziune clară, bazată de știință, ce-ți va da puterea să trăiești o viață mai bună și mai înțeleaptă. O carte care explică elocvent și simplu cum funcționează evoluția genetică și culturală, cum aceste două forțe se influențează reciproc, lăsând în urmă teoriile reducționiste ale determinismului genetic, social și cultural.

Zoe Chance: Influence Your Superpower

Cartea pleacă de la o idee-manifest pe cât de provocatoare, pe atât de simplă: suntem născuți pentru a fi influenți. Zoe Chance, profesor la Yale University, expune cu claritate și persuasiune cum să ne (re)câștigăm superputerea de a avea încredere în propria voce, de a fi charismatici și convingători, de a învăța să ne negociem drepturile în manieră relaxată și creativă.

Dr. Julie Smith: Why Has Nobody Told Me This Before

Un regal pentru amatorii de psihologie practică, această carte inteligentă și intuitivă te învață într-o manieră accesibilă cum să-ți fortifici și să-ți menții sănătatea psihică chiar și în cele mai dificile momente. Coach online și social media star, psihoterapeuta Julie Smith oferă în carte instrumente și sfaturi practice celor ce se află în lupta cu anxietatea și depresia, dar și celor care vor să devină mai puternici și mai rezilienți în fața tuturor încercărilor cotidiene.

Meik Wiking: Hygge Home

O nouă carte a scriitorului și cercetător danez, fondator al Happiness Research Institute și autor al celebrei cărți Mica enciclopedie Hygge. Rețeta daneză a fericirii va fi publicată la Editura Litera. Hygge Home este o carte care ne învață cum să ne creăm un spațiu domestic confortabil, protector și călduros, care să ne ajute să ne recalibrăm forțele interioare, un adevărat refugiu de bine și liniște.

DESPRE EDITURA LITERA

Are o tradiție de 32 de ani în editarea de carte. A editat 9.000 de titluri, într-un tiraj total de peste 50 de milioane de exemplare. Acoperă toate domeniile de ficțiune și nonficțiune, s-a impus prin calitatea catalogului editorial și a devenit unul dintre cei mai importanți actori de pe piața de carte din România.

Articolul anterior

BDO România îl promovează pe Ovidiu Bicu ca Partener în divizia Business Restructuring

Articolul următor

Revoluția agilității, de la adoptare la scalare

Articole din aceeași categorie
Total
1
Share