Peste două treimi dintre angajații din România vor să lucreze de acasă și după relaxare. Cum vor arăta noile clădiri de birouri, după 15 mai

Șapte din zece angajați români își doresc să continue să lucreze de acasă, o bună parte din timp, și după relaxarea măsurilor pentru prevenirea răspândirii coronavirusului și ieșirea din starea de urgență, arată datele Colliers International.

Dintre ei, 60 la sută cred că lucrul la distanță ar fi util cel puțin 1-2 zile pe săptămână, iar zece la sută ar vrea să lucreze chiar 3-4 zile de acasă, în perioada următoare. Clădirile de birouri din portofoliul Colliers International au fost funcționale și în perioada stării de urgență, fără proiecte în conservare, astfel că e de așteptat ca activitatea să fie reluată gradual după 18 mai.

Un sfert dintre angajați se așteaptă să revină la birou în mai, dar activitatea lor în clădirile de birouri va fi reluată treptat, în funcție de evoluția pandemiei și de măsurile anunțate mai departe de autorități. Este de așteptat și ca unele companii să continue să aplice politici de lucru de la distanță pe o perioadă mai îndelungată, cel puțin pentru angajații care au copii.

Credem că te-ar interesa și: Cum am devenit “neangajabilă”

“Distanțarea socială ar putea fi menținută pe perioade mai extinse, ceea ce poate însemna un mix între munca de la birou și cea de acasă la scară mai largă. Adaptarea și acțiunile rapide sunt cuvintele-cheie în aceste zile, dar și preocuparea pentru sănătatea oamenilor și a afacerilor sunt esențiale. La Colliers am pornit acest proces cu un lucru clar în minte, anume că trebuie să acționăm imediat, cu soluții inovatoare, ținând cont că proprietarii și chiriașii din clădirile de birouri au nevoie să recalibreze serviciile în această perioadă, dar și mai departe”, spune Andrei Voica, Director Project Management and Workplace Consultancy, Office Advisory la Colliers International.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Pentru a asigura distanțarea socială la birou, angajatorii trebuie să ia în considerare modificări de amenajare a spațiului și mobilierului, mai ales pentru birourile de tip open space. Trebuie asigurată distanța recomandată de doi metri liniari între angajați, ceea ce înseamnă că va fi necesară creșterea spațiului alocat per angajat de la opt mp, cât este acum media în clădirile de birouri de clasa A, la peste 15 mp. Anumite companii trebuie să permită unui procent dintre angajați să continue lucrul de acasă, pentru ca regulile privind distanțarea socială, dar și de rotație, să poată fi respectate.

Noi măsuri de siguranță în clădirile de birouri

Printre măsurile ce pot fi implementate de companii se numără rotirea birourilor din spațiile deschise, astfel încât ei să nu stea față în față, și direcționarea echipei către spații alternative de lucru din birou. În recepții pot fi instalate bariere temporare de plastic transparent, pentru a separa vizitatorii de biroul de recepție, iar în birouri pot fi instalate partiții înalte între birourile aflate față în față. Nu în ultimul rând, în sălile de conferințe, după îndepărtarea unui număr de scaune, pot fi aplicate marcaje cu bandă pe pardoseală, pentru a indica distanța de siguranță de doi metri între scaune.

Pentru a reduce atingerea mânerelor ușilor, este indicat să fie lăsate deschise ușile birourilor și sălilor de conferințe, cu excepția cazului în care există o nevoie absolută de confidențialitate. Din clădiri nu trebuie să lipsească indicatoarele ce informează vizitatorii despre regulile de păstrare a distanței, de spălare și igienizare a mâinilor sau de purtare a măștilor în zonele publice. Folosind semnalizare, pot fi create căi unice, în sensul acelor de ceasornic prin spațiu, iar prin adăugarea de bandă cu săgeți pe pardoseala biroului poate fi indicată direcția recomandată.

“Angajații trebuie să se obișnuiască cu toate aceste noi reguli de igienă și siguranță, care, foarte probabil, vor rămâne în vigoare mai mult timp. Estimăm că toate clădirile medii și mari vor avea de implementat un set riguros de măsuri, pe care le recomandăm în această perioadă. Este vorba despre noi reguli de circulație cu lifturile și pe scări, dar și privind accesul în spațiile desemnate pentru masa de prânz sau nivelul de echipament de protecție minim impus pentru accesarea clădirii. În funcție de criteriile de risc, chiriașii pot fi întâmpinați de porți pentru dezinfecție, camere de termoviziune pentru măsurarea temperaturii sau covorașe impregnate cu soluție dezinfectantă pentru fiecare cale de acces”, spune Alexandru Atanasiu, Associate Director, Real Estate Management Services la Colliers International.

Proprietarii de clădirii trebuie să asigure cu regularitate o igienizare completă a instalațiilor de încălzire și răcire și a centralelor de tratare a aerului, și acțiuni ce vizează dezinfectarea periodică, cu o frecvență mărită și soluții speciale, pentru grupurile sanitare și spațiile comune. Pentru a se alinia la noile comportamente de igienă, proprietarii de clădiri de birouri vor avea un cost minim suplimentar de 2.000 euro pe lună, pentru o clădire cu suprafață medie.

Articolul anterior

Munca de acasă, fără laptop de serviciu - care sunt riscurile pentru angajatori și angajați, în privința protecției datelor cu caracter personal?

Articolul următor

Grupul Farmavet-Pasteur le oferă medicilor peste 1,5 tone de detergenți, săpunuri și dezinfectanți, prin asociația Dăruiește Viață

Articole din aceeași categorie
Total
1
Share