Plai, restaurantul de fine dining din Sibiu, creat de Petra Hianu și Paul Moinea, este câștigătorul primului grant oferit de Academia de Sustenabilitate antreprenorilor care fac business cu sens, axat pe comunitate și într-o manieră durabilă.
Măsurile de sustenabilitate implementate de Petra și Paul diminuează risipa alimentară, reduc consumul de electricitate al restaurantului cu 1.500 kWh și economisesc 800 l apă anual.
Preparatele care ajung pe mesele clienților sunt compuse din ingrediente proaspete, provenite de la producători locali. Un aspect esențial al sustenabilității în bucătăria Plai este reducerea risipei alimentare. De exemplu, cojile de legume sunt transformate în bulionuri aromate, iar resturile de pâine sunt folosite pentru a face crutoane sau pesmet.
Lansată în 2023, cu scopul de a aduce sustenabilitatea mai aproape de mediul de afaceri, Academia de Sustenabilitate este un proiect inițiat de Social Innovation Solutions, alături de Fundația Coca‑Cola, BCR și Auchan. Este parte a programului Sustainable Futures, desfășurat în patru țări din Europa Centrală și de Est.