Piața vehiculelor comerciale electrice capătă viteză cu ajutorul soluțiilor la care contribuie inginerii Continental din Timișoara

Specialiști din centrul de cercetare și dezvoltare al Continental din Timișoara lucrează în echipe internaționale la dezvoltarea de produse și tehnologii pentru vehicule comerciale electrice.

Pentru Continental, un viitor durabil în transportul de mărfuri și pasageri este deja la îndemâna companiei. În ultimele luni, compania a primit numeroase comenzi pentru componente de control electronice din vehiculele comerciale alimentate electric, inclusiv convertoare DC/DC și componente de control pentru procesul de încărcare și management termic.

“Spre deosebire de piața autoturismelor, sectorul vehiculelor comerciale este încă pe linia de pornire pentru tranziția către mobilitatea cu emisii zero. Totuși, putem vedea clar că piața capătă viteză, în ciuda provocărilor semnificative pe care le reprezintă autonomia și infrastructura de încărcare. În viitor, și acțiunile durabile vor deveni critice, în lumina obiectivelor ambițioase de atenuare a schimbărilor climatice și a creșterii continue a traficului de marfă. Acest lucru face cu atât mai necesar să sprijinim producătorii cu portofoliul nostru extins de tehnologii pentru vehicule electrice comerciale”, explică dr. Ismail Dagli, șeful ariei de activitate Smart Mobility la Continental.

Produse, software și servicii pentru camioane electrice

Continental nu se bazează doar pe componente hardware, ci urmează o abordare holistică pe parcursul industrializării produselor. Experții săi în mobilitate electrică oferă toți pașii dintr-o singură sursă, de la definirea cerințelor și consultanță și design până la arhitectura E/E (arhitectură de sistem electrică/ electronică), dezvoltarea de soluții software și producția în serie. Aici, echipa de dezvoltare poate combina ce e mai bun din două lumi: cunoștințele acumulate de-a lungul deceniilor în sectorul vehiculelor comerciale și cele mai recente descoperiri din proiectele care vizează mașinile electrice.

Portofoliul de produse Continental pentru vehicule comerciale alimentate electric cuprinde convertoare DC/DC și o gamă largă de componente de control, inclusiv module de sunet, senzori inteligenți pentru monitorizarea bateriei, sisteme de management al bateriei și componente de control al încărcării sau cabluri de înaltă tensiune.

Inginerii Continental lucrează și cu Siemens Mobility la o altă soluție: pantograful pentru încărcare dinamică – preluarea energiei de la liniile aeriene, pentru a încărca bateria electrică în timpul mersului. Platforma Națională pentru Viitorul Mobilității, o inițiativă de inovație a Ministerului German al Transporturilor, recomandă echiparea, până în 2030, a 4.000 km de autostradă cu tehnologie de contact a liniilor aeriene.

“Ar putea fi o soluție optimă pentru viitor, în special pentru situațiile de trafic dificil, fiindcă evită timpii lungi de așteptare la stațiile de încărcare, iar bateria poate fi fabricată într-o dimensiune mult mai mică. Încărcarea dinamică este favorita clară pentru reducerea semnificativă a emisiilor de CO2 – în ciuda concurenței altor tehnologii, bazate pe hidrogen sau alți combustibili sintetici”, spune Alex Rupprecht, responsabil pentru dezvoltarea pantografului la Continental.

Continental este foarte implicată în dezvoltarea de componente pentru mobilitatea electrică în autoturisme. A dezvoltat senzori pentru protecția bateriilor electrice, iar sectorul vehiculelor comerciale va beneficia de aceste investiții în viitor.

Continental nu se bazează doar pe componente hardware, ci urmează o abordare holistică pe parcursul industrializării produselor.

Hardware din plastic și cauciuc pentru camioane și autobuze

Producătorii de camioane și autobuze au parteneri de încredere pentru mobilitate electrică în sectoarele de activitate Anvelope și ContiTech. În 2021, Continental a dezvoltat anvelopa Conti Urban, pentru autobuzele de oraș, care are un indice de sarcină crescut conceput special pentru autobuzele electrice din traficul urban. Capacitatea portantă a anvelopei se bazează pe greutatea mai mare a acestui tip de mașini. Din 2016, Continental a fost activă în parteneriate de dezvoltare cu toți producătorii relevanți de domeniul vehiculelor comerciale, în direcția anvelopelor special concepute pentru a satisface cerințele camioanelor și autobuzelor electrice.

Și materialele plastice performante dezvoltate de ContiTech sunt folosite în sectorul vehiculelor comerciale. Experții din industrie echipează autobuzele electrice ale unui mare producător cu arcuri pneumatice pentru osii ce îndeplinesc cerințele ridicate ale traficului urban în cel mai bun mod posibil. Suporturile de motor oferă și mai mult confort în cabina pasagerilor prin amortizarea vibrațiilor motorului electric. Astfel, ajută la prevenirea șuieratului și a zgomotelor neplăcute, de înaltă frecvență. Experții Continental dezvoltă și sisteme de cablare pentru vehiculele electrice. Liniile de răcire și încălzire ale camioanelor electrice pot cuprinde până la 100 de țevi și furtunuri individuale, plus multe elemente de tranziție.

DESPRE CONTINENTAL

Între 1999 și 2021, a investit peste două miliarde de euro în activităţile din România. Toate cele trei domenii de activitate ale companiei sunt reprezentate în România. Continental deţine șase unităţi de producţie și patru centre de inginerie în Timişoara, Sibiu, Carei, Nădab şi Iaşi, și un centru de distribuţie a anvelopelor în București. La finalul lui 2021, avea peste 17.500 de angajaţi, dintre care peste o treime reprezentată de ingineri și informaticieni, și va continua să angajeze în funcție de viitoarele proiecte.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share