Porsche finanțează excelența

Compania Porsche România lansează cea de-a doua ediție a programului de responsabilitate socială Mobilizăm excelența, dezvoltat împreună cu Fundația Comunitară București.

Gândit ca o formă de investiție pe termen lung în comunitatea locală, programul este dezvoltat pe trei direcții strategice: Design urban, Educație urbană și Burse de excelență, și are un buget total de de 514.500 de lei. Competițiile pentru proiectele înscrise în primele două categorii, Design urban și Burse de excelență, sunt deschise pentru înscrieri între 19 mai și 25 iulie. Direcția de Design urban se adresează organizațiilor, instituțiilor, grupurilor de inițiativă sau persoanelor care doresc să inițieze proiecte de revitalizare urbană. Bursele de excelență vor fi oferite copiilor și tinerilor cu vârste între zece și 20 ani, care fac performanță în artă și sport.

Programul va oferi până la zece burse de excelență și va finanța maximum cinci proiecte de design urban. Fondul total de finanțare este de 225.000 de lei pentru Design Urban și de 100.000 de lei pentru Burse de excelență. După selecția câștigătorilor, publicul larg poate vota online proiectul și bursierul care vor primi câte o finanțare suplimentară de 10.000 de lei. În plus față de competiția din 2016, programul continuă susținerea financiară pentru două proiecte și doi bursieri din prima ediție. Aceștia vor fi aleși și anunțați de organizatori în luna septembrie, pe baza evaluării impactului social.

Candidaturile vor fi jurizate de comitete de selecție independente, formate din experți recunoscuți în domeniul lor. Din juriul pentru Design urban fac parte Șerban Sturdza (președinte, Ordinul Arhitecților din România, filiala București), Marius Marcu-Lăpădat (profesor dr., Facultatea de Arhitectură de Interior, Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”), Mirela Duculescu (istoric al designului, Universitatea Națională de Arte din București), Oana Luca (conferențiar universitar, Facultatea Tehnică de Construcții București, Departamentul de Inginerie Urbană și Dezvoltare Regională), Mihnea Ghilduș (membru în echipa de management Prispa, fondator Dizainăr.ro), Mircea Ilie (Sustainability Leader, IKEA România) și Cristina Vlădescu (specialist marketing, Divizia piese de schimb și accesorii, Porsche România).

Bursele de excelență vor fi evaluate de Aurora Kiraly (artist vizual, curator, manager cultural, asistent universitar la Universitatea Națională de Artă), Sabina Ulubeanu (compozitor, doctor în compoziție, membru fondator și director artistic al InnerSound New Arts Festival), Corina Dumitrescu (prim-balerină, Opera Națională București), Carmen Bunaciu (multiplă campioană europeană și mondială la natație, antrenor emerit, profesor de educație fizică), Monica Iagăr (dublă campioană europeană și campioană mondială la atletism), Ruxandra Dragomir (câștigătoare a nouă turnee de tenis, ex-președinte al Federației Române de Tenis), Patricia Zegreanu (manager Marketing și Comunicare, Skoda, Porsche România).

Cea de-a treia direcție a programului Mobilizăm excelența este susținerea unui proiect pilot, realizat împreună cu Asociația “De-a arhitectura”, în cinci instituții de învățământ din București – aplicațiile practice ale cursului extracurricular de “Educaţie de arhitectură şi mediu construit”. Programul sprijină financiar elevii să îmbunătățească designul spațiilor din şcoală, printr-un proces de învăţare activă, în care îşi folosesc simţul practic şi creativitatea. “Pentru Porsche România, a fost o ocazie minunată să aducem împreună toate eforturile noastre de implicare, pentru un impact concertat în comunitatea din București. Ne bucură să ne onorăm promisiunile de la lansarea primei ediții și să revenim cu un program mai mare, pe aceleași direcții strategice”, declară Brent Valmar, director general Porsche România.

La prima ediție, programul a finanțat șase proiecte și 14 bursieri, cu 396.000 de lei. Printre proiectele finanțate se numără stații de self-service gratuit pentru biciclete, un spațiu deschis pentru comunitate, în fosta fabrică a industriei bumbacului, un program de reciclare a produselor din industria auto, acoperișul verde al clădirii verzi școală GreenMogo din Mogoșoaia, un proiect ce propune regândirea funcționalității spațiului Intrarea Violoncelului, dar și o remorcă de cercetare și activare, structură-suport, folosită ca instrument mobil de activare şi generare de spaţiu public şi comunitar. “Ne bucurăm să vedem cum proiectele de la prima ediție cresc organic și că au apărut sinergii între organizațiile finanțate. Cu un buget mai generos în acest an, putem susține proiecte noi, dar și să continuăm parteneriatul cu câteva dintre primele proiecte finanțate”, declară Alina Kasprovschi, director executiv, Fundația Comunitară București.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share