Schaeffler România, alături de partenerii săi, a preluat inițiativa traducerii din limba germană în română a materialelor didactice tehnice de specialitate, pentru învățământul tehnic profesional în care compania activează la nivel național de peste opt ani.
Manualele vor fi utile elevilor Școlii Profesionale Germane Kronstadt (SPGK), Campus Tehnic Brașov (CTB), în care Schaeffler este partener. Până acum au fost traduse patru astfel de materiale: „Ingineria Metalelor”, „Ingineria Metalelor: tabele și formule”, „Inginerie Electrică” și „Inginerie Electrică: tabele și formule”, pentru clasele a IX-a și a X-a.
Prima școală în sistem dual din România, Școala Profesională Germană Kronstadt, a luat naștere în 2012, când Schaeffler România, alături de parteneri economici din Brașov, au acceptat provocarea de a dezvolta învățământul profesional dual din România. Prin implementarea de noi instrumente educaționale și datorită dezvoltării infrastructurii, proiectul SPGK a fost preluat ca model de bune practici și implementat și în alte zone din țară, iar acum este activ sub umbrela CTB – Campus Tehnic Brașov.
„Una dintre principalele provocări ale sistemului de învățământ din România este materialul didactic. De la debutul activității SPGK, toți partenerii și colaboratorii din proiect au contribuit la demararea procesului de traducere din limba germană în limba română a acestor manuale de specialitate dedicate elevilor, realizate de una dintre cele mai prestigioase edituri din Germania”, explică Sorin Poteraș, director Schaeffler România.
Din noul an școlar, toți elevii de clasa a IX-a și a X-a au primit aceste noi manuale: ingineria metalelor & ingineria metalelor: tabele și formule și inginerie electrică & inginerie electrică: tabele și formule, traduse în limba română. Noile manuale, care oferă informații mult mai detaliate și înclinate spre practică, vor înlocui materialele utilizate până acum de trainerii din Centrul de Formare Profesională din Schaeffler România.
„Pasul următor este pregătirea unor ediții digitale, astfel încât, și în condițiile în care școala se derulează online, toți elevii să aibă acces la ele, cu doar un click. Ne propunem realizarea de manuale și pentru alte specializări, iar Schaeffler România, alături de parteneri, dorește să pună bazele unei platforme care să le fie alături elevilor în procesul de învățare și să ofere companiilor feedback concret despre nivelul de cunoștințe, abilități și viteza de asimilare a informațiilor a acestora”, spune Uwe Kando, Manager Centrul de Formare Profesională Schaeffler România.
Grupul Schaeffler produce componente și sisteme de înaltă precizie pentru aplicații pentru motoare, transmisie și șasiu, și soluții de rulare și rulmenți simpli pentru un număr mare de aplicații industriale. Cu aproximativ 83.700 de angajați, Schaeffler este una dintre cele mai mari companii de familie din lume. Cu aproape 2.400 de cereri de brevet în 2019, este a doua cea mai inovatoare companie din Germania, conform Oficiului German de Brevete și Mărci.