Președintele Rețelei Muzeelor: Muzeele din România duc lipsă de resurse umane bine pregătite

Virgil Ștefan Nițulescu, președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România, consideră că principalul motiv pentru care instituțiile muzeale românești se confruntă cu lipsa de resurse umane bine pregătite este faptul că, mulți ani la rând, muzeele au avut parte de un nivel de salarizare extrem de scăzut.

“Abia anul acesta muzeele au putut să treacă la un nivel de salarizare aproape decent și avem posibilitatea să angajăm oameni mai bine pregătiți. Din păcate, de când s-au blocat posturile, problema rămâne acolo. Ea există și este gravă mai ales în domenii foarte sensibile, cum este cel al conservării și restaurării bunurilor culturale”, declară Virgil Ștefan Nițulescu, citat de Agerpres.

Cu prilejul seminarului internațional Museums Meet Museums, de săptămâna trecută, președintele Rețelei Naționale a Muzeelor a semnalat și lipsuri financiare ale muzeelor românești, mai ales atunci când vine vorba despre cheltuielile de investiții. “Dacă pentru proiecte culturale muzeele au posibilitatea să utilizeze și resursele din venituri proprii, în ceea ce privește investițiile, au neapărată nevoie de subvențiile de la bugetul public. Din păcate, tocmai acest lucru se pare că nu este bine înțeles și ajungem în situația în care muzeele funcționează în clădiri inadecvate sau care, deși au fost construite în unele cazuri pentru a găzdui muzee, tot au nevoie de reparații”, afirmă Virgil Ștefan Nițulescu.

Președintele Rețelei Naționale a Muzeelor crede că, în România, câteva muzee au reușit să fie apreciate de public și de comunitățile în care funcționează, în vreme ce altele au rămas sub imperiul unui management de modă veche și au fost părăsite de propriile lor comunități. “Muzeele au scopul nu doar de a pune în valoare patrimoniul, ci de a servi publicul. Acesta este scopul cel mai important al muzeelor. Nu sunt niște depozite de patrimoniu, ci niște instituții făcute pentru cel mai larg public posibil, nu doar pentru o elită snoabă și, să zicem, eventual cunoscătoare, ci pentru fiecare om de pe stradă”, arată Virgil Ștefan Nițulescu.

Directorul Muzeului Satului, în Consiliul de Conducere al celei mai importante instituții de cultură europene

Articolul anterior

Nouă medicamente noi, pe lista de compensate și gratuite

Articolul următor

Pop a notificat 5 edituri, pentru retragerea auxiliarelor - "Auxiliarele de clasa a IV-a? Maculatură"

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share