Primul român care urcă pe Kangchenjunga, al treilea vârf montan ca înălţime de pe planetă

Horia Colibăşanu a escaladat, sâmbătă, vârful himalayan Kangchenjunga (8.586 m), o premieră pentru un alpinist român.

Sportivul din Timişoara a urcat pe Kangchenjunga, al treilea vârf montan ca înălţime de pe planetă, fără oxigen suplimentar şi fără ajutor din partea şerpaşilor. Ascensiunea a durat patru zile și a fost precedată de trei săptămâni de aclimatizare şi echipare a rutei. Kangchenjunga era singurul munte de peste 8.000 m neatins până acum de români. Horia Colibăşanu a făcut prima încercare acum zece ani, când a ajuns la circa 8.400 m.

Horia Colibăşanu şi-a trecut în palmares al nouălea ”optmiar” dintre cei 14 ai planetei. Kangchenjunga este unul dintre cei mai dificili munţi din Himalaya, cu o rată a mortalităţii de 29,1 la sută. A păstrat până azi reputaţia de “vârf neatins”. Din respect pentru credinţele localnicilor, niciun alpinist din primele două expediţii reuşite nu a pus piciorul pe cel mai înalt punct al muntelui sacru. Toți s-au oprit cu câţiva metri înainte de cota maximă.

Colibăşanu a participat la 23 de expediţii internaţionale și este românul cu cele mai mari performanţe în alpinismul de altitudine, cu nouă ”optmiari” urcaţi. Este singurul român care a ajuns pe K2, Annapurna şi Dhaulagiri, trei dintre cei mai periculoşi cinci munţi din lume.

Articolul anterior

FREE NOW vrea să crească ponderea femeilor-manager la 43%, până în 2023. Acum, un manager din trei este femeie

Articolul următor

Huawei își extinde contractul de închiriere în Globalworth Tower București

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share