Psiholog: 3 riscuri ale dezvoltării personale “comerciale”

Dezvoltarea personală a devenit o formulă “la modă” și care, prin repetiție și utilizare, uneori forțată pentru anumite contexte, tinde să-și ducă sensul în derizoriu. În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, dezvoltarea personală este confundată uneori cu a face terapie (care, la rândul ei, este confundată cu a avea o “problema gravă”), alteori este confundată cu tehnici de “manipulare”, atât de cei care aud de ea, cât și chiar de cei care aleg să beneficieze de ea.

Mai mult decât atât, specialistul consideră că multitudinea de informații pe această temă, care inundă Internetul, are și un revers al medaliei, și anume “comerțul” cu dezvoltare personală sau, mai rău, înțelegerea greșită a conceptului. Astfel, pe lângă beneficiile incontestabile ale dezvoltării personale aplicate corect, există cel puțin trei riscuri care pot îndepărta beneficiarul de la adevăratul scop al ei:

 1. Confuzia. “Indiferent ce alegi să faci pentru dezvoltarea ta personală, cât timp confunzi adevăratul ei înțeles cu orice altceva decât este, în loc să înveți, să aplici și să produci continuu transformare, atât în viața ta, cât și în a celor din jur, pierzi timpul făcând pe atotștiutorul, crezând că știi tu mai bine să-ți atingi obiectivele, și mai repede, și mai ușor decât te ghidează un specialist, deși până acum nu ai făcut-o. E doar semnul unui orgoliu inutil”, explică Laura Maria Cojocaru.
 2. Lipsa de asumare și aplicare până la capăt. “Poate că înveți, aplici, îi înțelegi sensul, dar te ferești să afle alții că ai făcut ceva pentru dezvoltarea ta personală; și asta, ca <să nu te judece>, în condițiile în care tocmai TU, persoană dezvoltată, cu abilitățile îmbunătățite, ești cel care-i poți <lumina>, îi poți ghida, ii poți face să se deschidă către alte perspective mai utile, mai plăcute. Și atunci te poți întreba pe bună dreptate: ce ai priceput din ce ai învățat?”.
 3. Lipsa de exercițiu/ aplicare concretă în practică. “Dacă nu-i înțelegi adevăratul sens, și anume cel al părții practice constante și de construire a unui model sănătos și echilibrat, atât pentru tine, cât și pentru cei din jur, degeaba afirmi că înțelegi importanța dezvoltării personale, degeaba te lauzi că știi și că ai făcut cursuri de x și de y, te lauzi că știi să a., că poți să b., că ești c., poate chiar că ești <mai bun decât alții>. O întrebare simplă apare aici: <știi X și ce faci cu asta?>”.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Ce avem de urmărit în mod sănătos atunci când mergem pe un drum al dezvoltării personale?

 1. Îmbunătățirea abilităților deja utilizate, pentru a ne atinge obiectivele mai repede, mai ușor și mai plăcut.
 2. Accesarea unor resurse interioare mai puțin utilizate și dobândirea unor noi strategii de succes.
 3. Mărirea capacității de acceptare a propriei persoane și a celor din jur
 4. Mărirea capacităților de adaptare și flexibilitate, având ca rezultat accesul mai rapid la soluții.
 5. Creșterea capacității de sinceritate cu sine și cu ceilalți și dorința de a deveni un model pentru cei din jur, prin concordanță între ce spunem și ce facem.
 6. Înțelegerea și aplicarea constantă a lucrurilor învățate, astfel încât să devină un mod de viață.
 7. Capacitatea de a da și a cere feedback de la cei din jur (mărirea asertivității), înțelegerea faptului că în viață, uneori, ceri și iei, alteori e important să și dai.
 8. Observarea concretă, în planul practic, măsurabil, a obiectivelor atinse și, mai ales, observarea fiecărui pas făcut către acestea.

DESPRE LAURA-MARIA COJOCARU

Președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI) și președinte și fondator al Asociației “Generația Iubire”, este psihoterapeut şi trainer în Programare Neuro-Lingvistică. A studiat natura minţii umane urmând șapte formări profesionale cu abordări diferite – psihoterapie integrativă, hipnoză clinică, relaxare și psihoterapie ericksoniană, psihoterapie de cuplu și familie, psihologie clinică, neuro-programare lingvistică, terapii florale Bach, consultant Panorama Socială. De peste opt ani, ghidează oamenii, în ședințe individuale și de grup, și organizează cursuri şi traininguri în România, cu scopul de a-i face pe oameni să-și acceseze și utilizeze la potențial maxim resursele interioare.

Articole din aceeași categorie
Total
1
Share