Banner

Supra-angajarea, consecința lucrului remote. Doar 44 la sută dintre angajații care aveau proiecte sau joburi extra le păstrează după revenirea la birou

Foto: Firmbee.com

Pe lângă flexibilitatea la job, munca remote a creat angajaților și un context favorabil pentru a prelua proiecte sau joburi extra și pentru a-și suplimenta astfel veniturile.

Peste 20 la sută dintre cei care au lucrat remote în pandemie au revenit în prezent la birou, complet ori în format hibrid, potrivit unui sondaj realizat de platforma de recrutare online BestJobs, lucru ce le-a afectat posibilitatea de supra-angajare. Dintre cei care au avut, în ultimii ani, un job sau proiecte în plus, doar 25 la sută încă le păstrează, iar 19 la sută au renunțat la proiecte între timp. Alți 19 la sută au și acum un job secundar, ce poate fi făcut după programul de la cel principal. 38 la sută și-au păstrat doar jobul principal.

Angajații care își iau un job în paralel cu cel principal sau se implică în proiecte suplimentare, din care obțin venituri în plus, contribuie la crearea tendinței de supra-angajare, tot mai prezentă în special de când munca de la distanță a luat amploare.

“Supra-angajarea forței de muncă a accelerat în timpul pandemiei, întrucât angajații au putut folosi timpul petrecut pe deplasarea dintre birou și domiciliu ca să obțină un venit în plus, dar și pentru că acest mod de lucru le-a permis să-și organizeze sarcinile diferit de cum ar fi făcut-o în colectivul de lucru. Candidații care au în continuare un program flexibil sau au făcut tranziția permanentă către munca de oriunde caută modalități de suplimentare a veniturilor, dacă timpul le permite. Totuși, pentru a evita riscul de epuizare și conflictul de interese, e recomandat să aleagă un domeniu diferit de cel de bază și să verifice la departamentul de resurse umane dacă există politici care să interzică asta, ca să nu-și pericliteze stabilitatea jobului principal”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs Romania.

Motivul principal pentru care aleg să muncească în plus este suplimentarea veniturilor (65 la sută dintre respondenți). Restul de 35 la sută își doresc dezvoltarea aptitudinilor profesionale sau creșterea satisfacției în raport cu munca. Circa 70 la sută se tem că două locuri de muncă reduc semnificativ timpul liber. Printre dezavantaje, respondenții au mai menționat scăderea productivității de la jobul principal și ratarea promovărilor (20 la sută), epuizare psihică (cinci la sută) și posibilitatea ca angajatorul principal să afle și acest lucru să ducă la concediere (tot cinci la sută).

“Pe BestJobs, numărul joburilor în întregime remote a rămas constant anul acesta, în jurul valorii de zece la sută din total, pe când volumul de joburi hibrid a crescut considerabil. Sunt disponibile acum de cinci ori mai multe decât în aceeași perioadă din 2021. Pentru aproape 20 la sută dintre joburile active, candidații pot împărți activitatea între birou și spațiul de lucru preferat. Acest mod de lucru a devenit favorit în rândul candidaților, care își doresc în continuare flexibilitatea muncii de acasă, dar au descoperit și că își pot diversifica veniturile găsind oportunități suplimentare astfel”, adaugă Ana Vișian.

60 la sută dintre respondenți au primit oferte direct pentru proiecte extra, 30 la sută au căutat pe platformele de recrutare, iar zece la sută au apelat la rețeaua de cunoștințe. În cazul a peste 63 la sută, angajatorul a știut de proiectele extra/ cele două locuri de muncă. 39 la sută cred că este sustenabil pe termen lung să aibă activități extra pe lângă jobul principal, dacă timpul le-o permite. Această variabilă este înlocuită de volumul de muncă impus, în cazul a 25 la sută, iar peste șapte la sută consideră că da, cât timp nu le afectează relația cu angajatorul. Peste 28 la sută consideră că nu este sustenabil, deoarece, pe termen lung, dezavantajele cântăresc mai mult.

Totuși, nu toți angajații își mai permit să ia proiecte extra sau un job secundar, din cauza volumului de muncă mare, a modului de lucru sau a domeniului de activitate solicitant. Din acest motiv, criteriile la care se gândesc când iau în calcul proiecte extra/ un job secundar sunt: să le crească veniturile suficient cât să merite efortul (aproape 30 la sută), să nu fie nevoie de prezență fizică în ambele locuri (+25 la sută), să fie în același domeniu cu pregătirea lor sau cu ce-și doresc să dezvolte (+25 la sută) și să aibă un volum de lucru ușor de gestionat (circa 15 la sută).

Sondajul a fost efectuat în perioada octombrie-noiembrie, pe un eșantion de 1.165 de utilizatori de internet din România.

DESPRE BESTJOBS

Cu o experiență de peste 20 ani în domeniu, este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. În orice moment, aici sunt peste 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii, peste 40.000 de joburi și mii de freelanceri, agenți de recrutare sau specialiști în dezvoltare profesională și personală (coachi, mentori, terapeuți, avocați și alte tipuri de specialiști).

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share