Psiholog: “Social Media este un mare generator de instabilitate emoțională”

Părinții le spun adesea copiilor că vor obține tot ce vor în viață, că sunt puternici, curajoși și să nu aibă teamă de nimic. Această tactică nu mai prea dă rezultate, deoarece mulți părinți nu iau la socoteală, mai nou, şi Social Media, este de părere psihologul Alexandru Pleşea.

În opinia acestuia, Social Media a creat un sistem de referinţă fără precedent, în care încrederea şi popularitatea unui om sunt clasificate, în mod artificial şi superficial, în funcţie de numărul de like-uri primite pe Facebook sau Instagram. “Creierul nostru a creat, cu ajutorul Social Media, un stimul de recompensă imediată la ce primește din jur. Dacă are 100 de like-uri, crește încrederea, dacă are șapte, îi scade. La nivel cerebral, creierul eliberează dopamină – un neurotransmițător care creează dependență, afectează emoțiile, mișcările și, cel mai important, senzațiile de plăcere – durere. Dopamina se eliberează și la consum de alcool, fumat sau jocuri de noroc, pentru că senzația de plăcere cerebrală este mai puternică decât crezurile omului”, explică Alexandru Pleşea (foto).

Specialistul afirmă că este demonstrat ştiinţific că dopamina se eliberează și la folosirea excesivă a platformelor Facebook și Instagram. Aceasta modifică încrederea și doza emoțională normală la om. “Dacă alcoolul, fumatul și jocurile de noroc au restricții de vârstă, Facebook și Instagram nu au și sunt folosite de aproape orice adolescent, în zilele noastre. Părinții pierd lupta educației pentru că Social Media deja educă pe mai multe planuri, toate în raport cu aspectul fizic, și nu cu latura emoțională primită de la părinți. Adolescenții au ajuns să nu mai stea după aprobările părinților, ci după aprobările venite online, de la colegi și prieteni virtuali. Astfel, încrederea și dezvoltarea normală a tânărului încep să aibă de suferit. Relațiile autentice își pierd substanța și tinerii se transformă în căutători de recompensă imediată. Instagram și Facebook sunt două instrumente care, în ultimii ani, arată mai mult a iluzie decât a realitate. Au inventat filtre care nu arată realitatea și, chiar dacă suntem depresivi, acolo arătăm colorați, cu ochii mari și bine dispuși. Ele distorsionează realitatea și produc reacții ce nu sunt naturale în tineri și adulți”, conchide psihologul Alexandru Pleşea.

DESPRE ALEXANDRU PLEŞEA

Este psihoterapeut şi hipnoterapeut şi trainer în programare neuro-lingvistică. A studiat natura minţii umane în trei sisteme educaţionale diferite – SUA, Marea Britanie şi România – şi de peste zece ani organizează cursuri şi training-uri în România, cu scopul de a-i face pe oameni să afle ce posibilități au când își folosesc resursele intelectuale și să arate abilitățile pe care mintea noastră încă le are latente.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share