Responsabilitate Socială Corporatistă. Ce este și de ce avem nevoie de CSR?​

Responsabilitate Socială Corporatistă – un concept care se vehiculează tot mai mult în rândul marilor companii. Inițiativele de CSR au pătruns în România prin intermediul multinaționalelor, care au înțeles de mult necesitatea existenței activităților din această zonă în agenda companiei.

Lăcrămioara Dărăban

Director Resurse Umane @ Continental Automotive Systems Sibiu

Filialele din România și, mai ales, din orașe mai mici, precum Sibiul, au început timid, cu activități minore, mai mult în zona de filantropie, dar în ultimii ani au înțeles  că ceea ce părea a fi “nice to have” este de fapt un “must” și și-au canalizat  eforturile în această direcție. Continental este unul dintre exemplele pozitive în acest sens. Preocuparea pentru CSR s-a extins în cascadă, cu același grad de importanță, de la corporație în locațiile din România.

Dar, înainte de toate, ce este CSR și de ce avem nevoie de activitățile de CSR?

În sens extins, Responsabilitatea Socială Corporatistă (CSR) reprezintă implicarea companiilor în îmbunătățirea comunității în care activează. Există mai multe tipuri de activități CSR. Este vorba de acțiuni care vizează protecția mediului înconjurător sau schimbarea condițiilor de climă; proiecte menite să îmbunătățească mediul de viață și de lucru al angajaților; activități filantropice (donații, programe de asistență socială, sponsorizări, sprijin acordat fundațiilor umanitare, sprijin acordat persoanelor defavorizate), dar și inițiative din sfera educațională / de cercetare (finanțarea unor proiecte științifice sau de cercetare, programe educaționale, parteneriate cu instituțiile școlare).

La Continental, ne-am propus să acoperim cât mai complet paleta de activități din zona de CSR. Vorbind despre locația din Sibiu, am avut inițiative în zona “green”: am colaborat, la nivel de țară, cu o asociație care a dezvoltat un proiect menit să educe elevii din ciclul primar cu privire la reciclare. În plus, am invitat angajații să vină la serviciu cu bicicleta și le-am pus la dispoziție o parcare specială pentru biciclete. Pentru fiecare kilometru parcurs de colegi, Continental a donat o sumă de bani unui centru de copii.

Mergând mai departe cu campaniile filantropice, în fiecare an, de Paște și de Crăciun, gândim câte o activitate de CSR pentru a ajuta diverse centre. Încercăm să implicăm cât mai mult angajații, pentru că CSR nu înseamnă ca doar compania să facă o donație ci, mai mult decât atât, înseamnă o schimbare la nivel de mentalitate, la nivel de cultură organizațională, înseamnă să ai o echipă care este conștientă de impactul acțiunilor sale în societate. Mergând spre zona educațională, colaborăm cu liceele și universitățile din zonă, pentru a dezvolta programa de învățământ, dar și pentru a da posibilitatea elevilor și studenților să pună în practică ce au învățat la cursuri și să se adapteze, din vreme, la realitatea unui loc de muncă.

Ajungând, în final, la inițiativele de care beneficiază direct angajații noștri, acestea sunt multiple: de la numeroase beneficii și campanii medicale, la activități și evenimente menite să îmbunătățească viața – la și după birou – și să aducă un echilibru între timpul alocat serviciului și viața particulară. Vorbim de competiții sportive, petreceri (de Craciun, de Ziua copilului), ateliere de creație pentru copiii angajaților, Ziua familiei și altele. Acestea sunt, la nivelul cel mai schematic, activitățile de responsabilitate socială corporatistă desfășurate la Continental Sibiu. Așadar, deja suntem la nivelul la care nu ne mai intrebăm dacă este sau nu necesar să avem activități de CSR, ci dorim să găsim acele inițiative care au impactul cel mai mare în comunitate și în organizație.

Așadar, de ce este important să avem CSR?

Acțiunile de CSR au impact atât în exteriorul, cât și în interiorul companiei. În exterior, au impact în comunitate și, implicit, ajută la avea o imagine mai bună a companiei, deci PR pozitiv. Contribuie, însă, și la o percepție mai bună în rândul clienților. Pe de altă parte, în interior, determină o implicare mai mare din partea angajaților prin trăirea valorilor companiei și contribuind, astfel, la dezvoltarea culturii organizaționale. În concluzie, dacă proiectele de CSR nu fac încă parte din strategia unei companii, aceasta trebuie să facă toate eforturile pentru a le aduce acolo. Altfel, vor pierde încrederea acelora care reprezintă elementul esențial al afacerilor lor… pentru că așteptările angajaților, clienților și ale întregii comunități s-au schimbat semnificativ, în ultimii ani.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share