Banner

Roxana Crișan (Grab): “Dacă vrei să ajungi repede, mergi singur; dacă vrei să ajungi departe, mergeți împreună”

Grab, compania cu sediul central în Singapore, care a “cucerit” Asia de Sud-Est cu superaplicația sa pentru servicii de transport, livrări și plăți digitale, este prezentă în România din 2020, cu un Centru de Cercetare și Dezvoltare în Cluj-Napoca.

Echipa aflată sub conducerea Roxanei Crișan, Site Lead la Grab, are ca obiectiv să promoveze creșterea și inovația, să integreze tehnologii de ultimă generație, să valorifice calitățile talentelor locale și să creeze un mediu de lucru inovator.

AngajatorulMeu.ro: Cu două decenii în urmă, România era un punct insignifiant pe harta globală a tehnologiei informației. Acum lucrurile sunt complet diferite. Ce s-a schimbat între timp și care sunt punctele forte ale României astăzi, în comparație cu alte zone din lume?

ROXANA CRIȘAN: România își marchează cu adevărat prezența pe harta globală a tehnologiei informației datorită disponibilității de talente, ocupând poziții înalte în clasamentele internaționale. De-a lungul anilor, țara a cunoscut o creștere semnificativă în ceea ce privește numărul de specialiști din domeniul tehnologiei, în special în orașe precum București și Cluj-Napoca.

Sectorul IT, aflat în plină dezvoltare, se bazează în principal pe modelul de “outsourcing”, în care companiile de software se concentrează pe oferirea de servicii de top pentru afaceri din întreaga lume. Echipa noastră deține expertiză într-o gamă variată de tehnologii, precum Java, Big Data, Python, React, DevOps, Computer Vision și multe altele. Această gamă diversificată de competențe îi permite să livreze rezultate excepționale în mod constant.

Un factor-cheie ce contribuie la succesul IT in Romania este sistemul de educație care pune accent pe abilitățile si competențele digitale. În mod deosebit, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca deține un rol important in formarea specialiștilor software pe piața muncii, an de an. În plus, România se remarcă prin numeroase avantaje strategice, care o fac o destinație de afaceri ideală. Acestea includ proximitatea geografică față de Europa Occidentală, o infrastructură tehnologică de înaltă calitate, reglementări solide privind securitatea datelor și un nivel ridicat de competență în limba engleză în rândul populației. Această competență asigură un nivel ridicat de calitate al serviciilor livrate în sectorul tech.

Care sunt principalele produse/ servicii pe care Grab le dezvoltă în România? Care sunt tipurile de roluri care se regăsesc în centrul local de cercetare și dezvoltare?

Atunci când ne gândim la hărţi, ne vin în minte Google Maps sau Waze. Deci, de ce să lucrăm la hărţi, în ziua de azi, când există deja aplicaţii atât de importante? ​​De la începutul călătoriei noastre în România, principalul obiectiv al Grab a fost să furnizeze excelență și să ofere cea mai precisă și eficientă hartă pentru Asia de Sud-Est. Echipa de ingineri români și-a dezvoltat expertiza într-o varietate de tehnologii, concentrându-se în principal pe Java, Big Data, Computer Vision, Python și multe altele.

Pe măsură ce realitatea hărților continuă să evolueze, Grab recunoaște importanța noilor inovații în cartografie, ceea ce ne face indispensabili în anii care vor veni. Grab este prima companie de ride-hailing care a reușit să treacă de la API-urile Google la propriile hărți. Prin înlocuirea serviciilor de căutare POI, trasee, navigație, informații actualizate despre trafic și incidente de trafic, angajamentul Grab față de modelul de crowdsourcing asigură că hărțile noastre evoluează în mod constant și devin mai personalizate.

Grab a “cucerit” Asia de Sud-Est cu superaplicația sa pentru servicii de transport, livrări și plăți digitale.

Cât de importantă este piața românească (de talente) pentru compania Grab?

În ianuarie 2020, am început călătoria noastră în România prin deschiderea Centrului de Cercetare și Dezvoltare din Cluj. Echipa noastră împărtășește aceleași valori de bază, viziune și determinare de a atinge excelența și de a furniza rezultate de înaltă calitate pentru clienții noștri.

Obiectivele noastre principale sunt să dezvoltăm Centrul de Cercetare și Dezvoltare din Cluj printr-o strategie de extindere clară, axată pe trei aspecte-cheie: dezvoltarea cunoștințelor echipei noastre, perfecționarea tehnicilor și adoptarea tehnologiilor de vârf pentru produsele noastre. Ne propunem, de asemenea, să aducem împreună profesioniști valoroși, care se aliniază cu principiile Grab, aduc excelență și valoare adăugată companiei noastre, având totodată un impact social pozitiv asupra milioanelor de oameni din Asia de Sud-Est. Specialiștii noștri au expertiză în tehnologii de nișă, ceea ce le conferă autonomie pentru implementarea fiecărui proiect.

Credem cu tărie în investiția în oamenii noștri și recunoaștem că astfel de investiții se traduc în succesul companiei.

Cum ar arăta un candidat ideal pentru Grab? În procesul de angajare, sunt mai importante calităţile sale tehnice sau cele interpersonale?

La Grab, atunci când facem angajări, acordăm prioritate potrivirii la cultura noastră organizațională. Ne concentrăm nu numai pe găsirea persoanelor care excelează în munca lor, ci și pe cele care rezonează cu principiile companiei. Prin această aliniere, ne asigurăm că angajații noștri devin ambasadori de excepție pentru Grab și că livrează cea mai bună muncă de care sunt capabili.

Aşadar, da, abilităţile tehnice contează, având în vedere complexitatea proiectelor companiei, dar ce contează cel mai mult e tipul de organizare care se construieşte şi implementarea celor 4H care definesc cultura noastră extraordinară:

  • Heart: Ne place să servim oamenii şi să aducem valoare adăugată pentru clienţii noştri
  • Hunger: Suntem rezilienţi, adaptabili şi avem tenacitatea de a ne urmări obiectivele
  • Honor: Apreciem integritatea și încrederea pe care ne-o acordă partenerii si clienţii noştri
  • Humility: Suntem conştienţi și de punctele noastre forte, şi de cele slabe, şi căutăm să devenim mai buni şi să le oferim clienţilor noştri rezultate de înaltă calitate.
Roxana Crișan conduce echipa Grab din Cluj-Napoca.

Care sunt metodele prin care încercaţi să atrageţi specialişti în companie și ce faceţi ca să-i păstrați pe cei mai valoroşi?

Fiind o companie relativ nouă pe piaţa românească, unde activăm doar de trei ani şi jumătate, inclusiv doi ani dificili, în timpul pandemiei, obiectivul nostru principal este acela de a obţine mai multă expunere şi vizibilitate și de a construi un brand solid de angajator în România. Pentru a atinge acest obiectiv, participăm activ la numeroase evenimente de carieră, cu scopul de a prezenta proiectele noastre în întreaga țară.

La baza viziunii noastre stă crearea de echipe puternice, oferind un mediu de suport în care angajații noștri să-și poată desfășura munca la cel mai înalt nivel. Credem cu tărie în investiția în oamenii noștri și recunoaștem că astfel de investiții se traduc în succesul companiei. Locul nostru de muncă este conceput să fie adaptabil, flexibil și pregătit pentru schimbare.

Suntem conștienți de importanța învățării continue pentru dezvoltarea angajaților. Ca să răspundem acestei nevoi, oferim oportunităţi de instruire continuă prin platforma Grab Learn, pe lângă accesul gratuit la cursuri pe Coursera, LinkedIn Learning și librăriile O’Reilly. Prin echiparea angajaţilor cu instrumentele necesare, ne asigurăm că pot accepta provocările şi diversitatea la locul de muncă, favorizând motivaţia şi implicarea pe termen lung.

Călătoria Grab în România a început în 2020, prin deschiderea Centrului de Cercetare și Dezvoltare din Cluj.

Modul de lucru s-a schimbat în majoritatea companiilor, din martie 2020 încoace. Tendinţele de pe piaţa muncii indică un viitor în care va prevala formatul hibrid de desfăşurare a activităţii, iar companiile sunt mai atente la bunăstarea angajaţilor. Cum a fost organizată activitatea la Grab, în aceşti ani?

Având în vedere semnalele de pe piața muncii, aflată în continuă evoluţie, în special în timpul pandemiei, siguranța angajaților noștri a devenit prioritatea noastră principală. Inițial, am făcut o tranziție rapidă la un model de lucru complet remote și ne-am aliniat cu practicile altor companii. În prezent, am adoptat o abordare hibridă, prin care încercăm să ne adaptăm stilul de lucru la preferințele echipelor, păstrând în același timp flexibilitatea față de nevoile lor.

De asemenea, am ajuns să apreciem mai profund valoarea interacţiunilor în persoană, esenţiale pentru promovarea unei colaborări durabile între echipe. Prin urmare, îi încurajăm constant pe managerii noştri să se angajeze în discuții faţă în faţă cu echipele lor la birou, cel puţin de trei ori pe săptămână.

Cum arată o zi obișnuită la Grab?

Ne începem dimineţile cu o ceaşcă de cafea savuroasă, discutând o gamă largă de subiecte, iar asta creează o legătură extraordinară cu colegii noştri de echipă. Între şedinţe şi termenele-limită ale proiectelor, găsim întotdeauna timp ca să sărbătorim realizarile echipei şi să ne bucurăm de succesele fiecăruia. La Grab, totul se rezumă la promovarea unui spirit de colaborare, fiindcă “Dacă vrei să ajungi repede, mergi singur; dacă vrei să ajungi departe, mergeți împreună”.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share