Ruxandra Benga (EFD Induction): „Poți afla adevărata personalitate a unui candidat din modul cum a tratat eșecurile”

Lider european în producția de echipamente pentru încălzire prin inducție, grupul EFD Induction este prezent în România prin intermediul societății cu același nume. Continuatoarea activităților în dome­niul inducției ale societății Inductro, compania din România a fost preluată de EFD AS în 2006 și integrată în totalitate, din 2012, în grupul cu sediul central în Norvegia, dar cu prezență în mai mult de 20 de țări din Europa, Asia și America de Nord și de Sud.

Pe o nișă atât de „îngustă”, găsirea angajaților potriviți este o misiune „nu dificilă, ci foarte dificilă”, potrivit managerului HR al companiei EFD Induction România, Ruxandra Benga.

AngajatorulMeu.ro: Cum a început aventura dvs. în domeniul Resurselor Umane?

RUXANDRA BENGA: În anul 2000, pe când eram lector la Facultatea de Inginerie Economică din cadrul Universității Politehnica București, mi s-a propus o colaborare part-time, ca recrutor, în cadrul companiei Motorola (acum Freescale). În timp, am optat pentru schimbarea locului de muncă in mediul privat 100 la sută. Am început din poziția de consultant în resurse umane și am urcat treptele profesionale până la cea de manager Resurse Umane.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Care sunt principalele calități pe care le căutați la un candidat?

  1. Onestitatea cu care se prezintă, curajul de a vorbi și despre insuccesele avute. De multe ori, poți afla adevărata personalitate din modul cum a tratat aceste situații.
  2. Punctualitatea.
  3. Interesul – exprimat prin întrebări clare, specifice, despre companie, situațiile existente și, nu în ultimul rând, jobul în sine.

Care este întrebarea dvs. preferată în timpul unui interviu de angajare?

„Dacă ar fi să te întorci în timp și să schimbi o alegere făcută pe plan profesional sau personal, care ar fi aceea și de ce?”.

Care sunt greșelile cele mai frecvente pe care le fac candidații, în timpul procesului de recrutare?

O mare greșeală fac cei care nu sunt punctuali, care evită să vorbească despre hobby-uri, despre ceea ce îi motivează profesional.

Cât de dificil este să găsiți angajații potriviți, în domeniul în care activează EFD Induction?

Nu este dificil, ci extrem de dificil, deoarece vorbim despre meserii foarte căutate și pe piața forței de muncă externe: operatori CNC, frezori, strungari, lăcătuși mecanici. Se știe că au dispărut școlile profesionale tehnice de lungă durată și acest lucru îngreunează mult recrutarea. O soluție viabilă este instruirea internă, pe care noi o aplicăm de câțiva ani cu succes.

O creștere rapidă, spectaculoasă, este, uneori, ușor de obținut. Efortul de a te menține pe acea poziție însă este considerabil de mare sau chiar imposibil, în unele cazuri, dacă nu este susținut de un fundament solid profesional.

Ce planuri de recrutare are EFD Induction, pe termen scurt, mediu și lung?

În ultimii doi ani, am avut o creștere constantă de personal de 30 la sută.  Volumul de recrutare va fi mai mic anul acesta, pentru ca anul viitor să îl mărim.

Ce perspective de carieră le oferiți salariaților dvs.? Cum îi motivați?

Compania noastră produce inductoare și este poziționată într-un domeniu-nișă în țara noastră. Drept urmare, angajații noștri au contact cu tehnologii avansate, iar expertiza tehnică se află pe primul plan. Departamentul de proiectare în inginerie are structurat un plan de carieră care poate începe din ultimii ani de facultate, până la stadiul de expert. În general, cariera poate continua și în interiorul grupului, dacă există potențial, dorință și necesar.

Care sunt metodele prin care încercați să atrageți specialiști în cadrul companiei și ce faceți ca să-i păstrați pe cei mai valoroși?

Stilurile democratice de management, dezvoltarea abilităților, instruirea continuă și informală, formează un mediu sănătos de retenție. Ne bazăm mult pe recomandările interne și activitatea de executive search. Participăm, de asemenea, la târgurile de carieră importante. Cei mai valoroși pot primi roluri importante în proiecte cu expunere regională sau chiar globală.

Ce le spuneți tinerilor care își doresc creșteri în carieră rapide, spectaculoase? Ce îi sfătuiți pentru a evita plafonarea și pentru a face alegerile potrivite în viața profesională?

O creștere rapidă, spectaculoasă, este, uneori, ușor de obținut. Efortul de a te menține pe acea poziție însă este considerabil de mare sau chiar imposibil, în unele cazuri, dacă nu este susținut de un fundament solid profesional. Dacă ar trata jobul ca pe un hobby, nimeni nu ar simți plafonarea, și de fapt aceasta este tendința spre care se îndreaptă societatea viitorului – jobul face parte din viață, iar viața ar trebui să fie motivantă, plină de sens.

Care a fost cea mai importantă decizie pe care a trebuit să o luați în cariera de profesionist în HR?

Cea mai grea decizie a fost să aleg să profesez în domeniul HR în România. Probabil că este mult mai greu să profesezi ca specialist HR aici decât în străinătate, dar nu imposibil. Ceea ce contează cu adevărat în meseria aceasta este valoarea pe care tu o dai organizației și capacitatea de a te transforma și de a transforma oamenii din jurul tău.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share