Pentru femei, care reprezintă 48 la sută dintre angajații din România, conform INS, salariul este un criteriu esențial la alegerea unui loc de muncă. 71 la sută dintre respondentele unui sondaj al platformei de recrutare bestjobs îl menționează ca factor principal în decizia de angajare, față de 60 la sută dintre bărbați.
Și oportunitățile de promovare sunt mai importante pentru femei (33 la sută) decât pentru bărbați (22 la sută), Stabilitatea locului de muncă este o prioritate pentru 64 la sută dintre bărbați, față de 58 la sută dintre femei.
Bărbații se arată mai dispuși să efectueze ore suplimentare: 31 la sută dintre ei nu au probleme să lucreze peste program, în timp ce doar 15 la sută dintre femei împărtășesc această opinie. 23 la sută dintre femei preferă un program fix, comparativ cu doar opt la sută dintre bărbați.
- Angajatorii din străinătate au început recrutările pentru sezonul de vară: +1.800 joburi disponibile pe eJobs pentru românii care vor să lucreze în afara țării
- Piața muncii în România, în 2025: criza de personal, principala bătaie de cap pentru recrutori
- Tchibo Brands România își mută birourile în Business Garden Bucharest
În primele două luni din 2025, 62 la sută dintre candidaturile de pe bestjobs au venit din partea femeilor – majoritatea către joburi în retail, medicină/ sănătate, management, financiar/ sănătate, educație sau industria alimentară, domenii în care abilități ca empatia, comunicarea sau atenția la detalii sunt esențiale. Totuși, peste 38 la sută dintre femei se declară deschise să învețe noi abilități tehnice sau să dobândească competențe digitale. De altfel, 19 la sută folosesc deja tool-uri AI la job.
Femeile tind să se autoevalueze mai aspru. Doar 49 la sută consideră că îndeplinesc majoritatea cerințelor pentru joburile pentru care candidează și doar 23 la sută se consideră foarte bine calificate pentru aceste posturi. Bărbații se simt mai încrezători: 39 la sută se declară foarte bine pregătiți pentru rolurile la care candidează. Ei sunt mai deschiși să aplice la joburi care le par interesante, chiar dacă profilul lor nu se potrivește perfect cu cerințele postului.
Procesul de recrutare nu este întotdeauna lipsit de momente incomode. 52 la sută dintre femei au primit întrebări inconfortabile la interviul de angajare vs. 40 la sută dintre bărbați. Femeile sunt întrebate mai frecvent despre intenția de a avea copii sau responsabilitățile parentale (27 la sută) decât bărbații (zece la sută). Candidații-femei sunt mai des întrebați despre starea civilă, planurile de căsătorie sau cu privire la vârstă sau la presupusa lipsă de experiență asociată acesteia.
Și femeile, și bărbații, acordă o importanță ridicată echilibrului între viața personală și cea profesională și sunt la fel de dispuși (52 la sută) să refuze un job din cauza culturii organizaționale sau a mediului de lucru.
Sondajul bestjobs a fost realizat în februarie, pe un eșantion de 548 de utilizatori de internet.