Start-Up Nation: Guvernul așteaptă ca 30-40.000 de proiecte să concureze pentru cele 10.000 ce vor fi finanțate

La ediția din acest an a programului Start Up-Nation, Ministerul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) estimează o participare de 30-40.000 de proiecte, dintre care vor fi alese 10.000, față de 8.444 acceptate anul trecut și din care au fost finanțate, până la urmă, 7.254.

În varianta optimistă a ministerului, cele 10.000 de IMM-uri care ar urma să primească finanțări de maximum 200.000 de lei fiecare, de la stat, ar crea dublul locurilor de muncă, față de cele 21.000 oferite de Start-Up Nation 2017, și ar fi din toate domeniile. Pentru 2019, Guvernul va trebui să aloce două miliarde de lei în bugetul de stat pentru plățile din ediția 2018, cu circa 30 la sută mai mult decât anul trecut. Programul va fi lansat până la sfârșitul lunii noiembrie, când încep înscrierile.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

În noua grilă propusă, firmele care activează în domeniul industriilor creative vor primi 30 de puncte, la fel ca serviciile și producția, cea mai de sus treaptă. Tot la industrii creative reapare și crearea de programe IT. În grila propusă acum două săptămâni, industriile creative erau pe treapta a doua de punctaj, cu 20 de puncte, sub producție și servicii, și acest lucru a stârnit discuții aprinse. Anul trecut, 595 de proiecte (șapte la sută) din domeniul IT au participat la Start-Up Nation. Pentru Start-Up Nation 2018, comerțul și alte activități au tot zece puncte și s-a păstrat depunctarea cu 15 puncte a afacerilor din București și județele Cluj și Ilfov, fiindcă aceste zone au peste patru IMM-uri la 1.000 de locuitori.

În noul proiect, este nevoie de o singură ofertă, a fost eliminată obligația proiecțiilor financiare, există un ghid unic de proceduri, cu cele trei bănci implicate în proiect (Banca Transilvania, CEC și BCR), iar avansul este de 30 la sută din suma acordată. Cei care au eșuat o dată sau au comis ilegalități nu mai pot participa la program, chiar dacă își fac o firmă nouă, timp de trei ani.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share