Studiu: Aproape jumătate dintre angajații care vor să-și schimbe jobul o fac de teamă să nu fie dați afară

În România, evoluția în carieră este mai importantă pentru femei decât pentru bărbați (82 vs 78 la sută), în vreme ce în alte țări europene se poate observa situația opusă, relevă Studiul Randstad România Employer Brand, aflat în acest an la a patra ediție.

“Randstad România Employer Brand 2022 ne oferă și în acest an perspective valoroase, date de o amplă cercetare independentă, privind direcțiile către care companiile se pot uita în inițiativele lor de construire a brandului de angajator, pentru a avea impact. Dacă ne uităm, de exemplu, la faptul că siguranța locului de muncă este apreciată în mod special de români când vine vorba de angajatorul lor, este clar că este un aspect ce ar putea fi evidențiat cu succes în comunicarea internă. Pe lângă această radiografie detaliată a forței de muncă, top 10 al angajatorilor ne oferă surprize, cu nume importante prezente sau, dimpotrivă, absente”, declară Mihaela Maranca, Country Manager, Randstad România.

Ce își doresc angajații, în 2022?

Principalele cinci criterii în alegerea angajatorilor sunt pachetul salarial (ca și anul trecut), atmosfera plăcută la locul de muncă, siguranța locului de muncă, evoluția în carieră și echilibrul viață profesională – viață personală. Acestea sunt similare în rândul angajaților români față de cei din restul Europei, însă au o pondere procentuală mai mare în cazul celor dintâi. Pachetul salarial atrăgător crește în importanță în rândul celor de peste 35 de ani (76 la sută) și educație peste medie (77 la sută).

Lucrurile stau diferit în cazul așteptărilor față de locul de muncă prezent, unde siguranța este cel mai des menționată de angajați, mai ales de cei din categoria de vârstă 25-34 de ani. Urmează reputația și sănătatea financiară, în vreme ce pachetul salarial atrăgător este unul dintre aspectele cel mai puțin apreciate, alături de contribuția la comunitate și posibilitatea de a lucra la distanță. Odată angajați într-o companie, românii își schimbă percepția și față de evoluția în carieră, care ajunge pe locul 7 în clasamentul lucrurilor pe care le apreciază la angajatorul lor.

Mai puțin de jumătate dintre angajați se simt încurajați să evolueze la locul de muncă, un aspect ce merită luat în considerare de către companii, fiindcă reprezintă un element aflat pe lista scurtă de priorități profesionale ale românilor, mai ales ale celor din categoria numită white collar/ gulere albe (63 la sută, față de 52 la sută, în cazul lucrătorilor blue-collar/ gulere albastre).

Trei din zece români intenționează să își schimbe locul de muncă

14 la sută din români și-au schimbat locul de muncă în a doua jumătate a anului trecut, procent puțin mai ridicat față de 2020 (11 la sută). Trei din zece (29 la sută) intenționează să facă acest lucru în primele luni ale lui 2022, în procent puțin mai mare față de anul anterior (24 la sută). 46 la sută dintre cei care se tem că își vor pierde locul de muncă și-au propus și ei să se angajeze în altă parte, în prima jumătate a acestui an (procent considerabil mai mare față de cel din 2021, de 30 la sută).

Portalurile cu anunțuri de locuri de muncă (44 la sută, în scădere cu patru la sută față de 2021) și relațiile personale (41 la sută, în creștere cu patru la sută față de anul trecut) sunt canalele cel mai des folosite de cei dornici să se angajeze în altă parte. Femeile (49 la sută) și cei cu educație peste medie (48 la sută) apelează într-un procent puțin mai mare la portaluri. 79 la sută dintre cei care își caută loc de muncă printr-un portal folosesc eJobs, iar 59 la sută (și) BestJobs. Social media reprezintă un canal de a identifica oportunități profesionale pentru 30 la sută dintre respondenți, care preferă, în procent de 92 la sută, Facebook, pentru a face asta, urmat de Instagram (25 la sută).

Munca la distanță a scăzut de la 47 la sută, în 2021, la 30 la sută în 2022. Pentru 33 la sută din forța de muncă din România, lucrul de acasă fie nu este permis, fie nu e posibil, prin natura activității, ceea ce reprezintă un procent similar cu media europeană (32 la sută). Acest lucru este valabil în mod special în cazul românilor cu studii medii. În general, în alte țări din Europa, un procent mai mare de angajați lucrează (parțial) la distanță față de cei din România (38 la sută vs. 30 la sută). Peste jumătate dintre românii care își desfășoară activitatea exclusiv la distanță se așteaptă ca această situație să se mențină și în viitor. Este un procent considerabil mai mare față de alte piețe, unde media este de unu din trei angajați.

Despre Studiul Randstad Employer Brand

În România, a fost realizat în ianuarie, prin metodologia internațională dezvoltată la nivelul Grupului Randstad, lider mondial în servicii de recrutare, care constă în derularea de interviuri online. Au participat 4.700 de respondenți între 18 și 64 ani, inclusiv studenți, angajați, freelanceri și șomeri. Au fost evaluați cei mai mari angajatori, ca număr de angajați, cunoscuți de minimum zece la sută din populație.

Randstad Employer Brand este cercetarea independentă care analizează cel mai în profunzime brandul de angajator, la nivel mondial. Identifică, printr-o metodologie completă, rafinată în 22 de ani, din mii de companii, care dintre ele sunt cei mai dezirabili angajatori. Centralizează opinia a 163.000 de respondenți de pe 31 de piețe, care reprezintă peste 70 la sută din economia globală. Este realizată cu sprijinul companiei de cercetare de piață Kantar, partenerul internațional Randstad în acest proiect.

DESPRE RANDSTAD 

Lider mondial în domeniul serviciilor de resurse umane, este specializat în soluții în domeniul serviciilor flexibile de muncă și resurse umane. În 2021, a ajutat peste două milioane de candidați să-și găsească locul de muncă potrivit, pentru 235.000 de clienți, și a instruit peste 450,000 de persoane. Compania Randstad este activă pe 38 de piețe și deține unul dintre primele trei locuri pe aproape jumătate dintre acestea. În 2021, a avut, în medie, 39.530 de angajați corporativi și a generat venituri de 24,6 miliarde de euro. Fondată în 1960, are sediul central în Diemen, Olanda, și este prezentă în România cu două sucursale, în București și în Slatina.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share