Studiu: O treime dintre angajatori vor ca toți salariații să revină la birou, indiferent dacă ar putea lucra de acasă sau nu

Majoritatea angajatorilor de la nivel global nu le-au comunicat angajaților un plan privind modul în care își vor desfășura activitatea după încheierea pandemiei, aspect ce alimentează o degradare a relației cu ei, relevă ediția 2021 a studiului EY “Work Reimagined Employer Survey”.

79 la sută dintre angajatori intenționează să facă o serie de modificări, de la moderate la semnificative, către un regim de muncă hibrid, pentru care ar opta 90 la sută dintre angajați, care își doresc flexibilitate în alegerea locului și programului de muncă. Totuși, doar 40 la sută dintre angajatori și-au comunicat aceste planuri, lucru ce a generat o stare de nemulțumire în rândul angajaților pe temele-cheie care țin de transparență, flexibilitate, cultură și productivitate.

În pofida conștientizării importanței unui regim de muncă flexibil, studiul relevă că 35 la sută dintre angajatori vor ca toți angajații lor să revină la un program de lucru integral la birou, după încheierea pandemiei. Deși opțiunea este de înțeles pentru unii angajatori care activează în sectoare în care prezența la locul de muncă este necesară, aceeași opinie există și în rândul celor care și-ar putea desfășura activitatea virtual, dar care doresc prezență fizică la birou.

În privința celor mai mari riscuri care ar putea apărea odată cu trecerea la un sistem de lucru hibrid, altele decât cele legate de sănătatea fizică, 45 la sută dintre angajatori au menționat capacitatea lor de a evalua corect și echitabil situațiile în care unele posturi impun sau nu un program sau un loc de muncă fix. O altă preocupare majoră, menționată de 43 la sută dintre angajatori, este modul în care ar putea reține talentele și asigura flexibilitatea, în timp ce pentru 40 la sută modelul de lucru hibrid reprezintă un pericol pentru cultură, creativitate și colaborare. 

Alte riscuri vizează dezvoltarea următoarei generații de resurse umane (39 la sută), stabilirea și măsurarea productivității (36 la sută), perfecționarea/ recalificarea angajaților pentru noile modalități de a munci (30 la sută), adoptarea noilor tehnologii pentru a susține munca hibridă (28 la sută) și îmbunătățirea stării de bine a angajaților (28 la sută).

În pregătirea întoarcerii la birou, și siguranța la locul de muncă devine un aspect important. 43 la sută dintre respondenți vor impune angajaților să fie vaccinați cu schema completă înainte de a reveni la munca de la birou, iar 42 la sută plănuiesc să stimuleze vaccinarea, de exemplu prin acordarea de zile libere. 51 la sută dintre angajatori intenționează să reducă numărul călătoriilor în interes de serviciu după pandemie, iar 66 la sută își doresc ca ele să se reia.

“Analiza față în față a datelor provenite din studiul nostru global despre perspectivele angajaților cu cele noi, despre așteptările angajatorilor, punctează mai multe zone de nealiniere decât cele cu direcție comună. Este de înțeles de ce mulți angajatori au decis să-și amâne planurile sau comunicarea lor efectivă. Totuși, absența clarificărilor și a prezentării modului în care își vor desfășura activitatea în viitor duce inevitabil la înrăutățirea relației cu angajații. De aceea, în absența unor decizii strategice categorice, este necesară implementarea rapidă a elementelor în care interesele celor două părți converg, pas cu pas, inclusiv pentru a nu mări decalajul de atractivitate față de angajatorii mai hotărâți către deciziile favorabile agendei angajaților”, declară Claudia Sofianu, Partener, lider EY People Advisory Services România şi CESA.

Pe temele esențiale ale culturii și productivității, există însă o aliniere de direcție între angajați și angajatori: aproape trei sferturi (72 la sută) dintre angajatori sunt de părere că, de la începerea pandemiei, cultura la locul de muncă s-a îmbunătățit, mai mult față de cei 48 la sută dintre angajații respondenți, iar 82 la sută dintre angajatori cred că productivitatea poate fi măsurată acum indiferent de locul de desfășurare a activității, comparativ cu 67 la sută dintre salariați.

Despre studiul EY “Work Reimagined Employer Survey”

Ediția 2021 a fost realizată în perioada iunie-iulie și a analizat 1.083 de răspunsuri din nouă țări și 25 de sectoare de activitate. 46 la sută dintre respondenți își au sediul în SUA. 45 la sută ei sunt cadre de conducere executivă superioară, 41 la sută sunt membri ai consiliilor de administrație și 14 la sută dețin funcții de vicepreședinți.

Studiul a vizat angajatori cu 500-15.000 de angajați. Datele sunt segmentate în funcție de 24 de aspecte demografice și preferințe personale și legate de muncă diferite. Vârsta respondenților a variat între 21 și peste 65 de ani. Acest studiu oferă perspectiva angajatorilor asupra ediției 2021 a studiului EY “Work Reimagined Employee Survey”, care a sondat 16.000 de angajați din întreaga lume.

DESPRE EY ROMÂNIA

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 312.250 de angajați în peste 700 de birouri în 150 de țări și venituri de circa 40 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2021. Prezentă în România din 1992, EY este liderul de pe piața serviciilor profesionale. Cei peste 800 de angajați din România și Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistență fiscală, juridică, strategie și tranzacții, consultanță, către companii multinaționale și locale. Compania are birouri în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Chișinău.

Articolul anterior

Raport SAS & LinkedIn: Curiozitatea la locul de muncă - un skill tot mai căutat de angajatori

Articolul următor

Fortech ajunge la 1.000 de angajați și colaboratori în România, în anul în care sărbătorește "majoratul"

Articole din aceeași categorie
Total
12
Share