Sub 10% dintre angajatori vor crește numărul de joburi part-time în 2024. Salariul mediu net pentru un astfel de job este de 3.000 de lei

Foto: freepik

Pentru anul acesta, angajatorii au în plan preponderent recrutări full-time – doar 8,2 la sută dintre respondenții unui sondaj eJobs.ro vor crește numărul de joburi cu jumătate de normă scoase pe piață.

Aproape 70 la sută dintre ei declară că numărul de posturi part-time pe care le au în companie este destul de mic și că nu estimează nicio fluctuație în acest sens. Dintre cele 370.000 de joburi postate anul trecut pe eJobs.ro, 72.000 au fost part-time.

“Din cele aproape 40.000 de joburi postate din 1 ianuarie 2024, 6.500 au fost part-time, ceea ce înseamnă că, procentual, până acum, suntem destul de aproape de 2023. Tot la circa 15 la sută se află și nivelul candidaturilor pentru aceste joburi. Candidații, mai ales cei foarte tineri, sunt interesați de oportunitățile care le permit să acumuleze experiență în timpul studiilor. Dacă vorbim despre categorii de vârstă mai mari de 24-25 de ani, vedem în special candidați care au deja un job și sunt în căutarea unei surse suplimentare de venit, respectiv un loc de muncă part-time”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

Sondajul realizat în ianuarie, pe un eșantion de 170 de companii respondente, arată și că 3,1 la sută dintre angajatori vor avea mai puține joburi part-time noi pentru 2024, iar 22,4 la sută încă nu știu cum vor evolua lucrurile din acest punct de vedere.

Un aspect interesant este faptul că, dacă la nivel general, circa cinci la sută din numărul total de joburi este reprezentat de cele remote, când vine vorba despre posturile part-time, procentul se dublează. Zece la sută din totalul joburilor part-time sunt remote. “Angajatorii înțeleg că majoritatea angajaților care vor să lucreze cu jumătate de normă au deja un job full-time sau au alte activități care le ocupă o bună parte din timp, cum ar fi studiile, și le-ar fi imposibil să vină la birou”, explică Roxana Drăghici.

Domeniile cu cel mai mare număr de poziții part-time propuse de la începutul anului sunt retail, servicii, arte/ entertainment, call-center/ BPO, advertising/ marketing/ PR și transport/ logistică. Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs.ro, salariul mediu net pentru joburile cu jumătate de normă este de 3.000 de lei pe lună. Această medie include toate județele, toate domeniile și toate nivelurile de experiență.

Împărțite pe domeniile care angajează cel mai mult part-time, mediile salariale arată astfel: 2.200 de lei net pentru retail, 2.000 pentru call-center, 2.100 pentru servicii, 3.000 pentru arte/ entertainment, 2.100 pentru advertising/ marketing/ PR și 2.500 pentru transport/ logistică.

În acest moment, peste 25.000 de locuri de muncă sunt disponibile pe eJobs.ro. 3.800 dintre ele sunt part-time.

DESPRE EJOBS

Este cea mai mare platformă de locuri de muncă din România și oferă acces gratuit la zeci de mii de joburi verificate manual. Pentru recrutori și angajatori, oferă acces la o bază de peste cinci milioane de CV-uri și soluții de recrutare eficiente.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share