Tinerii la început de carieră, tot mai activi în căutarea primului job. Cât poate câștiga un debutant, în funcție de domeniu

După încheierea anului universitar, tinerii aflați la început de carieră și-au intensificat căutările pe platforma de recrutare BestJobs în perioada verii.

Nivelul candidaturilor pentru joburi entry-level sau care nu necesită experiență a ajuns la 44 la sută din volumul total, în creștere cu zece la sută față de lunile anterioare și cu peste 30 la sută față de aceeași perioadă din 2020. Numai în august, angajatorii au căutat să acopere peste 20.000 de posturi entry-level prin platforma BestJobs.

Cei mai mulți tineri fără experiență s-au orientat către joburi precum reprezentant sau consilier vânzări, software developer, programator Java și alte poziții din domeniul IT & Telecom, joburi în zona de digital, cum ar fi cele de specialist social media, asistent marketing sau junior web & graphic designer, dar și posturi de contabil junior, consultant proiecte tehnice sau inginer. 

“Este un moment bun pentru cei aflați în căutarea primului job, mai ales că observăm cum piața muncii este tot mai activă. Punem această creștere a numărului de candidaturi pe seama absolvirii, deoarece mulți au așteptat să obțină diploma de licență ca să poată accesa un job cu normă întreagă și plătit corespunzător încadrării. Domeniile economice, IT și tehnice țin topul preferințelor, ca dovadă că și tinerii s-au adaptat la oferta pieței”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.

În vânzări, salariile pentru poziții ce nu necesită experiență încep de la 400 de euro pe lună, în IT & telecom – de la 900, iar în finanțe/ contabilitate – de la 500. În zona de digital, salariile pornesc de la 500 de euro și pot ajunge și la 800, pentru pozițiile tehnice pachetele salariale pornesc și de la 700 de euro, iar pentru cele de inginer se situează între 500 și 800 de euro, în funcție de specializare.

În ultima lună, cei mai mulți tineri fără experiență și-au căutat un job în București, Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov și Iași, orașe care sunt centre universitare importante. În profilul candidaților se observă că cei mai mulți sunt vorbitori de limbi străine. 45 la sută dintre ei știu o limbă străină, iar 28 la sută au bifat în CV două limbi străine. Doar 17 la sută dintre candidații entry-level nu cunosc altă limbă în afara celei materne. În schimb, aproape 80 la sută scriu în CV că au permis de conducere.

Cu o experiență de peste 20 ani în domeniu, BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. În orice moment, aici sunt conectați la piața muncii peste 4,6 milioane de profesioniști și mii de freelanceri, agenți de recrutare, coachi, mentori, terapeuți, avocați și alte tipuri de specialiști, și sunt disponibile peste 25.000 de joburi.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share