Topul celor mai transparente domenii în privința salariilor, în România

Foto: drobotdean @ freepik

Dintre cele 25.000 de joburi disponibile acum pe eJobs.ro, aproape 9.000 au salariul afișat în anunțul de angajare.

Angajatorii au optat să ofere informații fie despre salariul concret pe care îl oferă, fie un plafon salarial în care fluctuațiile depind de nivelul de experiență și competențele punctuale pe care le au candidații. Deși Comisia Europeană a aprobat, anul trecut, directiva care va obliga companiile să comunice informații cu privire la salarii, aceasta încă se află în termenul de grație pentru implementare. Prin urmare, în continuare, mai mult de jumătate din numărul total de a anunțuri de angajare nu au salariul public.

“Angajatorii profită de ultima sută de metri în care afișarea salariului este opțională și preferă să-l dezvăluie doar la interviurile de recrutare care au loc față în față cu candidații. Asta deși anunțurile care au salariul vizibil atrag cu circa 40 la sută mai multe candidaturi decât celelalte. Totuși, pentru că știu că este un diferențiator important în ochii candidaților, cei care au multe posturi de ocupat sau care activează într-un domeniu care se confruntă cu deficit de talente recurg la această soluție ca să poată recruta mai rapid”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

Deși nu se află în vârful clasamentului celor mai mari salarii din România, angajatorii din turism și HoReCa au cele mai multe anunțuri de angajare cu salariul afișat. Din cele aproape 9.000 de joburi cu salariul publicat, disponibile pe eJobs.ro, puțin peste 2.000 aparțin companiilor din acest sector.

“Vorbim despre un domeniu care angajează destul de mult, în care rata de fluctuație e mare și nevoia de înlocuire a angajaților plecați este imediată, motiv pentru care angajatorii vor candidați care, atunci când aplică, sunt conștienți de tot ce presupun joburile respective, inclusiv salariul oferit”, explică Roxana Drăghici.

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, salariul mediu net, la nivel național, pentru cei care lucrează în turism și HoReCa, este de 3.500 de lei pe lună. Această medie reflectă salariile angajaților din toate județele și cu toate nivelurile de experiență.

Retailul este al doilea cel mai transparent domeniu când vine vorba de salarii, cu aproape 2.000 de joburi pentru care salariul este făcut public. Media salarială în acest sector este de 3.800 de lei. Retailul este și cel mai mare angajator la nivel național, cu 6.200 de joburi disponibile (joburi cu salariul afișat și joburi care nu oferă informații salariale). Urmează angajatorii din producție și servicii, cu câte 700 de joburi cu salariile afișate. Pentru servicii, media salarială netă este de 4.100 de lei, iar pentru producție de 4.200 de lei.

“Ce observăm, ca linie generală, e că nivelul de transparență crește direct proporțional cu numărul de joburi pe care o companie le are pe piață. Cu cât nevoia de candidați este mai mare, cu atât vedem mai multe salarii publicate în anunțul de angajare”, arată Roxana Drăghici.

Alte domenii care și-au făcut loc în topul celor mai transparente, din punct de vedere salarial, sunt IT/ telecom, industria alimentară, call-center și publicitate/ marketing/ PR.

În acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile 25.000 de locuri de muncă.

DESPRE EJOBS

Este cea mai mare platformă de locuri de muncă din România și oferă acces gratuit la zeci de mii de joburi verificate manual. Pentru recrutori și angajatori, oferă acces la o bază de peste cinci milioane de CV-uri și soluții de recrutare eficiente.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share