Tot mai mulți angajatori includ asigurarea privată de sănătate în pachetul de beneficii extrasalariale, ca să rămână atractivi pe piața muncii, cu valori între 300 și 1.200 de euro per angajat pe an.
Cererea pentru acest tip de asigurare a crescut semnificativ după pandemie și este de două ori ori mai mare decât în 2019-2020, arată datele The Brokers. Asigurarea privată de sănătate este tot mai accesată de companii, inclusiv de IMM-uri cu cinci angajați, și datorită deductibilității fiscale, iar unele oferă și acoperire pentru membrii familiei angajaților ori pentru tratament în spitale și clinici din străinătate.
„În ultimii ani, alături de tichete de masă, abonament de fitness și abonament medical la clinică privată, asigurarea de sănătate este tot mai des inclusă în oferta pentru angajați, în mai multe cazuri decât pensia privată facultativă – pilonul 3. Interesul a crescut pe măsură ce companiile au devenit mai conștiente de impactul pe care îl are sănătatea fizică și mintală a angajaților asupra productivității și performanței lor.
- Tendințe în freelancing, în 2025
- Pehart Grup investește în formarea viitorilor specialiști ai industriei hârtiei, prin parteneriate strategice cu școlile profesionale
- Mai puțin de jumătate dintre angajați se așteaptă la o primă de Paști
Un mare avantaj este că sunt deductibile fiscal în limita a 400 de euro anual/ angajat, fapt pentru care multe companii acordă aceste beneficii extrasalariale în această limită. Un număr în creștere de companii alocă chiar valori mai mari, de până la 1.200 euro. Asigurările private de sănătate nu mai sunt un <lux>, ci o componentă esențială a pachetelor de beneficii, mai ales în contextul unei piețe ale muncii extrem de competitive.
Oferirea unei asigurări private de sănătate este văzută nu doar ca un instrument de atragere și retenție a talentelor, ci și ca o investiție în bunăstarea angajaților. Companiile oferă această facilitate pentru că și angajații o solicită tot mai des în procesul de angajare sau la angajator, ca să aibă o acoperire eficientă în cazul unor probleme de sănătate. În plus, o asigurare de sănătate este mai atractivă pentru angajați și pentru că poate include analize medicale de prevenție și tratament la nevoie sau la urgență în spitale și clinici private și de stat, inclusiv în străinătate”, declară Adrian Stancu, fondator The Brokers Romania.
De la mari companii multinaționale, IMM-uri și până la startupuri, de la sectorul financiar la cel industrial, angajatorii consideră asigurarea privată de sănătate o componentă esențială a pachetului de beneficii extrasalariale oferite angajaților. În general sunt oferite în toate industriile, dar mai ales în sectorul financiar, IT, industrial, energie, petrol și gaze, auto, agricultură, telecomunicații, retail, bricolaj sau construcții.
Asigurările private de sănătate sunt tot mai frecvent oferite în companiile din toată țara, nu doar în marile orașe ca București și Cluj, ci și în Constanța, Timiș, Olt sau Brașov. Indiferent de dimensiunea companiei, cererea pentru aceste beneficii a crescut semnificativ.
Companiile, interes pentru asigurarea de sănătate de peste 400 euro/ an per angajat
Cel mai des, angajatorii optează pentru asigurari private de sănătate cu valori între 25 și 100 de euro/ lună per angajat. Cele mai multe companii oferă asigurări de sănătate peste pragul deductibil de 400 de euro/ angajat. Ele utilizează acest plafon fiscal ca bază și completează sumele pentru pachete mai extinse.
„Există o gamă variată de opțiuni pentru asigurarea de sănătate, inclusiv pachete modulare, pachete cu primă fixă, dar și opțiunea de coplată. Unele firme optează pentru o personalizare completă a asigurărilor în funcție de bugetul companiei și de nevoile specifice ale diferitelor grupuri de angajați. Spre deosebire de polițele individuale, asigurările private de sănătate de grup oferă numeroase avantaje pentru angajații asigurați, ca acoperirea din prima zi de contract, fără perioadă de așteptare, și includerea afecțiunilor preexistente, indiferent de natura lor”, explică Adrian Stancu.
Ce acoperă o asigurare privată de sănătate
O astfel de poliță este stabilită în funcție de vârsta, profesia, starea de sănătatea și istoricul medical al angajatului, dar și sporturi cu potențial de risc, cum ar fi alpinism, schi sau ciclism.
În general, poate include analize de prevenție, consultații generale și de specialitate, analize de laborator și investigații de diagnosticare, radiologie și imagistică (CT, RMN etc.), acoperire pentru cancer și boli grave, internări în caz de intervenții chirurgicale și accidente, internare și îngrijire pentru naștere, tratament în ambulatoriu, a doua opinie medicală, telemedicină, servicii stomatologice, servicii de wellbeing pentru sănătatea emoțională și mintală, dar și alte servicii, în funcție de pachetul ales. Angajații se pot trata în clinici private și spitale de stat din România și în străinătate, dacă angajatorul optează pentru un pachet mai complex.
În 2023, subscrierile pe piaţa asigurărilor de sănătate au ajuns la cel mai înalt nivel istoric, de peste 800 milioane de lei, cu un avans de 21,5 la sută faţă de 2022, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) în raportul privind evoluţia pieţei asigurărilor din 2023.
Acest avans a fost influențat de factori precum schimbările de pe piața muncii, efectele pandemiei asupra conștientizării sănătății și concurența tot mai mare pentru atragerea talentelor, mai ales în industrii-cheie. La sfârșitul lui 2023, în România erau asigurați peste 700.000 de oameni – angajați și persoane dependente.
Fondată de specialiști cu o experiență de peste 24 ani în domeniul asigurărilor, The Brokers România furnizează servicii de consultanță financiară din domeniile brokerajului financiar: asigurări, credite, leasing, fonduri europene, auto și echipamente. Are o echipă de 100 de consultanți individuali în mai mult de zece orașe.
Activitatea sa cuprinde servicii financiare prin conceptul Broker Evantai, axat pe rezolvarea nevoilor clienților prin soluții financiare integrate, și cea de furnizor de programe educaționale în domeniul asigurărilor, asigurând pregătirea profesională și dezvoltarea personală a partenerilor prin Academia de Brokeraj în Asigurări, prima academie de profil din țară.