UMF Iași: Prima universitate de Medicină și Farmacie din România, în topul mondial

La indicatorul vizibilitate academică la nivel internațional, Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) “Grigore T. Popa” Iași se situează pe primul loc în țară și între primele 500 de universități din lume (locul 428), în The Times Higher Education World University Rankings 2017-2018.

Din România, doar cinci instituții au intrat în acest top al celor 1.000 de universități de elită: Universitatea “Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca (601-800), Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi (801-1000), Universitatea Bucureşti (801-1000), UMF Iași (801-1000) şi Universitatea de Vest Timişoara (801-1000). În această ediție a topului, a 13-a, UMF Iași înregistrează o premieră: este prima dată când o universitate de medicină din România intră în această prestigioasă clasificare mondială.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Dintre cele 20.000 de instituții de învățământ superior din lume, doar 1.000 de universități (cinci la sută), din 77 de țări, au fost incluse în clasament. Au fost analizate aproape 62 de milioane de citări din 12,4 milioane de lucrări științifice de cercetare, din ultimii cinci ani, și răspunsurile a peste 20.000 de reprezentanți ai comunității academice internaționale din 140 de țări, cu privire la reputația academică a universităților. Datele de contact ale participanților la sondaj au fost extrase din baza de date Elsevier.

Clasificarea ia în calcul activitatea de predare, cea de cercetare, impactul activităților de cercetare, ca urmare a numărului de citări (câte 30 la sută), activitatea internațională (7,5 la sută) și transferul de cunoștințe către mediul socio-economic (2,5 la sută). În cadrul acestora se regăsesc 13 indicatori de performanță, cu valoarea atribuită în clasificarea generală. La indicatorul vizibilitatea academică la nivel internațional, UMF Iași este pe primul loc în țară și pe locul 428 la nivel mondial, la transferul de cunoștințe către mediul socio-economic, este pe locul doi, după Universitatea “Babeș-Bolyai”, iar la indicatorii predare și cercetare – pe locul patru între universitățile românești din clasament. Indicatorul Activitatea Școlii Doctorale situează UMF Iași pe locul 814 la nivel internațional.

“Ranking-ul universitar reprezintă instrumentul de evaluare a performanțelor academice și vizibilității naționale și internaționale. UMF Iași a fost invitată să parcurgă sistemul The Times Higher Education pentru 2018, iar clasarea reprezintă un loc onorant, în acord cu eforturile pe care cadrele didactice şi studenţii le-au depus şi le depun în activitatea didactică și de cercetare. Sunt convins că, în viitor, aceste eforturi vor duce la o clasare şi mai bună a universităţii noastre”, declară prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

DESPRE UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ȘI FARMACIE “GRIGORE T. POPA”

Fondată în 1879, este una dintre cele mai vechi instituții de învățământ superior din România. Face parte din Grupul celor 12 Universități de Educație și Cercetare Avansată. Dintre cei 11.444 de studenți, masteranzi, doctoranzi și rezidenți (8.508 studenți, 321 masteranzi, 359 doctoranzi și 2.256 rezidenți), 2.543 provin din 49 de țări altele decât România, ceea ce face din UMF Iași cea mai cosmopolită instituție de învățământ superior din estul Europei. Raportul de evaluare din 2016 al European University Association – Institutional Evaluation Programme califică universitatea drept lider regional și național în învățământul superior.

Articolul anterior

Aproape 1.000 de posturi disponibile în instituțiile publice din țară

Articolul următor

Instituții publice din mai multe județe angajează psihologi

Articole din aceeași categorie
Total
1
Share