Un an de stagnare: jumătate dintre studenți nu au primit nici măcar o ofertă de muncă, în 2020

Aproape 80 la sută dintre studenții din România spun că anul trecut a fost unul slab în privința oportunităților de carieră. 52 la sută dintre ei nu au primit nici măcar o ofertă de angajare, conform un sondaj realizat de comunitatea online Undelucram.ro.

43 la sută dintre studenții care au răspuns studiului au candidat pentru 1-10 joburi, în 2020, aproape 27 la sută la mai mult de zece, iar 30 la sută nu au candidat deloc. 50 la sută dintre studenți au fost invitați la 1-10 interviuri, iar 48 la sută nu au primit nicio invitație. Aproape doi la sută dintre ei au primit invitații la peste zece interviuri. Cât despre concretizarea interviurilor, 52 la sută dintre studenți nu au primit nicio ofertă de job. 37 la sută au primit una sau două oferte, iar aproape 11 la sută mai mult de două.

În concluzie, 78 la sută dintre studenți consideră că 2020 a fost un an slab în privința oportunităților profesionale, 19 la sută cred că a fost un an satisfăcător, iar trei la sută spun că a fost unul ofertant. “Auzim de ani de zile că avem nevoie de juniori care să intre în câmpul muncii, dar și că ei nu au suficientă experiență pentru a fi angajați. E un paradox cu care studenții din România se confruntă când își încep cariera. Din păcate, mediul academic nu este calibrat la dinamica celui de business și, astfel, atât de mulți tineri declară că teoria din școală nu are legătură cu practica din organizații. Pe de altă parte, organizațiilor le sunt necesare prea multe resurse pentru a completa informațiile și competențele nelivrate de școală. Sperăm că piața muncii va trece peste pandemia care a diminuat și mai mult oportunitățile de angajare pentru tineri și vom vedea o creștere în numărul de joburi dedicate acestora”, spune Andra Pintican, director de marketing Undelucram.ro.

Salarii între 1.600- 4.700 de lei. Cele mai mici – în producție, cele mai mari – în IT

Salariile nete pentru joburile de studenți/ juniori variază, în medie, între 1.600 și 4.700 de lei pe lună. Cele mai mici sunt în producție – între 1.600 și 2.750 de lei net. Pe de altă parte, studenții pot obține cele mai mari venituri dacă lucrează în IT, mai exact între 2.800 și 4.700 de lei net. În retail, un domeniu căutat de studenți datorită flexibilității programului, salariile sunt între 1.850 și 2.800 de lei. Salariile în bănci sunt între 2.050 și 3.650 de lei, în telecom variază între 2.100 și 3.900 de lei, în consultanță între 1.900 și 3.350 lei, iar în BPO sunt între 1.975 și 3.700 lei.

68 la sută dintre studenți spun că școala online le-a declanșat stări de anxietate, nervozitate, frustrare

În jur de 20 la sută dintre cei care au participat la interviuri, în 2020, spun că desfășurarea online a acestora le-a afectat performanța în timpul discuției cu potențialul angajator. 68 la sută dintre studenți afirmă că școala online le-a declanșat stări de anxietate, nervozitate și frustrare. Aproape 17 la sută au devenit mai relaxați și s-au schimbat în bine, iar 15 la sută nu au simțit vreo schimbare a stării de spirit.

53 la sută dintre studenți și-au propus să-și găsească un loc de muncă până la finalul anului, 35 la sută vor să se concentreze pe studii, iar 12 la sută își doresc să-și păstreze jobul actual. În jur de 47 la sută dintre ei afirmă că, în acest moment, un consilier de carieră le-ar fi cel mai de folos specialist, iar 34 la sută ar apela mai ales la un terapeut. Aproape 20 la sută cred că un specialist în realizarea CV-ului i-ar ajuta cel mai mult.

Sondajul a fost realizat între 12-23 aprilie și cuprinde răspunsurile a 612 destudenți din toată țara. Undelucram.ro a lansat ediția a doua a Ghidului Studentului, un material ce cuprinde instrucțiuni menite să-i ajute pe studenți să-și aleagă primul job, să-i susțină în elaborarea unei strategii de carieră, să afle ce calități caută angajatorii, să se informeze despre joburile viitorului și, mai ales, cum să aibă succes în procesul de recrutare.

DESPRE UNDELUCRAM.RO

Este cea mai mare comunitate online a angajaților din România, cu peste 650.000 de potențiali angajați pe platformă și peste 500.000 de contribuții lăsate de utilizatori despre companiile la care lucrează, interviuri de angajare sau oferte salariale. Platforma pune la dispoziția angajaților și Salariometru – un instrument online pentru compararea salariilor din România, un calculator de salariu și resurse pentru dezvoltarea carierei precum modele de CV, topul angajatorilor și articole despre industrie.

Articolul anterior

70 la sută dintre angajații Antibiotice vor să se vaccineze anti-Covid, după ce compania din Iași a organizat o campanie de informare

Articolul următor

Evalueserve își extinde operațiunile din Europa prin deschiderea unui birou nou în București

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share