Un robot creat în România, cel mai nou “angajat” al Spitalului Clinic de Urgență București

Kaufland România și Modulab au donat către Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca) un robot inovator autonom, ce sterilizează eficient cu lumină UVC suprafețele și aerul, în câteva minute.

Dezvoltat de inventatorii români de la Agora Robotics, robotul este o platformă mobilă inteligentă de sterilizare fără contact, care a fost finalizată luna trecută, a trecut printr-o procedură de testare, iar apoi a fost donat către Spitalul Clinic de Urgență, secția de Cardiologie, pentru a susține eforturile medicilor în lupta cu pandemia.

Datorită lămpilor UVC, el distruge toate bacteriile, fungii și virusurile, nu doar Sars-Cov-2, ci și cele responsabile de infecțiile nosocomiale. “Salvador”, așa cum a fost denumit robotul MUV Sanitiser, are o capacitate totală de 5.200W, ceea ce îl face unul dintre cei mai puternici roboți din categoria lui din lume, și are o sursă de radiație UVC extrem de puternică (1KW). Are o autonomie de peste cinci ore și poate steriliza un spațiu de 25 mp în mai puțin de zece minute.

Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești

Robotul este dotat cu 20 de senzori diferiți, care ajută platforma în navigarea autonomă a oricărui tip de spațiu și în interacțiunea cu mediul. Este autonom și nu are nevoie să fie operat de un om: își configurează automat traseul cel mai eficient pentru dezinfectarea fiecărei incinte și poate reduce timpul de sterilizare al unui spațiu cu peste 30 la sută față de dispozitivele care trebuie acționate manual. Mișcarea continuă a sursei de radiație UVC asigură o distribuție uniformă în toată incinta.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Robotul a fost produs de grupul care a creat primii roboți autonomi din România, Agora Robotics, ce aparține companiei românești Modulab, cu peste 15 ani de experiență în cercetare, dezvoltare și prototipare. Literatura de specialitate și ultimele studii publice indică faptul că iradierea UVC este eficientă împotriva tuturor tipurilor de agenți patogeni, inclusiv a tuturor tipurilor de coronavirus cunoscute.

“Este o perioadă dificilă pentru întreaga omenire, iar presiunea cea mai mare este pe sistemul sanitar. Pacienții cu probleme cardiace se numără printre cei cu un grad mai mare de risc în eventualitatea unei infecții cu Sars-Cov 2, față de restul populației. De aceea, măsurile de precauție sunt maxime pe secția noastră. O soluție precum o platformă autonomă de sterilizare cu raze UV, care scurtează durata procesului, este o reală necesitate în activitatea medicală curentă, nu doar pentru secția de cardiologie”, spune Dr. Alexandru Scafa-Udriște, șef Secție Cardiologie Spitalul de Urgență București.

În 2020, Kaufland România a sprijinit cu peste două milioane de euro proiectele ce combat efectele negative ale pandemiei. De la debutul pandemiei, compania s-a implicat activ în susținerea comunității și a sprijinit dezvoltarea proiectelor de responsabilitate socială ce răspund nevoilor urgente medicale, de educație, sociale sau de sprijin pentru grupurile vulnerabile.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share