Un român, acceptat la cea mai prestigioasă academie militară din lume

Foto: AFT Nicolae Bălcescu

Pentru Cozmin Cazac, 16 iunie a reprezentat ultima zi în Academia Forțelor Terestre (AFT) “Nicolae Bălcescu” din Sibiu, în calitate de student.

Absolvent al Colegiului Național Militar “Mihai Viteazul” din Alba Iulia și, din vara acestui an, cadet în cadrul AFT, tânărul tocmai a fost acceptat la cea mai prestigioasă academie militară din lume, în SUA. Din 3 iulie va studia la West Point. Până acum, zece dintre studenţii noştri au absolvit cursurile universităţii, doi studiază acolo acum şi urmează să li se alăture Cozmin Cazac.

De West Point a aflat din liceu, de la profesorul de psihologie, iar ideea de a încerca ceva nou și de a-și depăși limitele l-au făcut să-și dorească să încerce, scrie Observatorul militar. A urmat pregătirea pentru admitere și examenele propriu-zise. Candidații au susținut o primă admitere în academie, apoi examenul de la București, care a avut două componente: una fizică și alta teoretică. Au urmat și un examen medical amănunțit, o testare psihologică și un interviu cu un reprezentant al Ambasadei SUA. “Pregătirea pentru admitere a fost destul de grea, mai ales că am avut probe şi în timpul sau chiar foarte aproape de sesiune. Cel mai mult, după părerea mea, este punctată motivaţia, pentru că majoritatea întrebărilor pun accent pe acest aspect”, mărturisește Cozmin.

El consideră că succesul reușitei sale constă în faptul că și-a dorit mult asta, a fost motivat și a dat tot ce are mai bun pentru a reuși. După cei patru ani de studiu care urmează la cea mai prestigioasă academie militară, vrea să se întoarcă în AFT și să fie comandant de pluton. “Merg la West Point pentru ca, atunci când mă întorc, să pot schimba ceva, să aduc nişte îmbunătățiri prin ceea ce învăț acolo şi cu ajutorul experiențelor pe care le voi trăi. Nu vreau să plec din sistem. Aş vrea să revin în academie, să fiu comandant de pluton ca să le pot împărtăşi studenţilor experienţele şi cunoştinţele pe care le voi acumula”, conchide cadetul.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share