Un român din doi s-a gândit să emigreze după declanșarea războiului din Ucraina. Germania și Franța, primele țări unde și-ar căuta un job

Apropierea geografică de zona de desfășurare a unui război îi face pe români să se gândească mai serios la cum arată siguranța viitorului pentru ei.

Conform unui sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs, de la declanșarea războiului în Ucraina, 51 la sută dintre români au luat în calcul să părăsească România, 12 la sută așteaptă să vadă cum evoluează situația, iar 11 la sută cred că războiul nu ne va afecta. 26 la sută dintre respondenți nu vor face acest pas indiferent de cum evoluează situația.

Principalele motive pentru care s-ar muta în altă țară sunt dorința de a schimba mediul și țara în care lucrează (38 la sută), siguranța personală și a familiei (24 la sută), dorința de a accesa un venit mai mare, care nu e posibil în România (21 la sută), nevoia de a avea mai multe oportunități de dezvoltare profesională (14 la sută) și dorința de a lucra într-un domeniu mai sigur, care să nu fie afectat de război (patru la sută). Apropierea de rude sau cunoștințe (27 la sută) și distanța față de zona războiului (24 la sută) se adaugă pe lista motivelor pentru relocare.

Participanții la sondaj s-ar orienta către destinații precum Germania (21 la sută), Franța (14 la sută), Marea Britanie (14 la sută). Alți 30 la sută au luat în calcul relocarea în Italia, SUA sau Australia.

Apropierea de război i-a făcut pe români să empatizeze cu refugiații

În contextul venirii unui număr mare de refugiați ucraineni în România, 73 la sută dintre respondenți s-au gândit ce ar însemna pentru ei și pentru familiile lor să fie nevoiți să-și părăsească propria țară în caz de război și să ceară statut de refugiați într-o țară vecină.

Din punct de vedere al locului de muncă, în situația în care ar ajunge ca refugiați într-o altă țară, 48 la sută s-ar reprofila, în funcție de opțiunile disponibile în țara gazdă, 31 la sută ar căuta un job în domeniul în care lucrează acum, ca să-și valorifice experiența, iar 14 la sută ar încerca să-și păstreze jobul actual, datorită flexibilității de a lucra de oriunde.

6 din 10 români s-au gândit la emigrare și înainte de război

60 la sută dintre participanții la sondaj au luat în calcul să se mute într-o altă țară și înainte de război. 14 la sută au făcut deja primii pași în direcția mutării din România, tot atâția au început să învețe limba țării unde intenționează să se mute, zece la sută au început să strângă bani pentru mutare, iar 20 la sută nu și-ar dori să emigreze, dar familia lor face demersuri în acest sens.

35 la sută ar căuta de lucru în același domeniu, 24 la sută ar pleca doar dacă au un contract de muncă semnat în prealabil, iar 21 la sută ar fi dispuși să se reprofileze, doar să se poată muta. 14 la sută ar încerca să-și păstreze jobul și să lucreze din țara respectivă, iar alți șapte la sută, chiar și relocați, și-ar căuta un job remote în țara de destinație.

“Salariile mai mari, numărul de oportunități de muncă și condițiile mai bune de trai i-au făcut pe români să aspire la un job în străinătate și înainte de declanșarea războiului, dar tendința a fost accentuată după ridicarea restricțiilor de circulație. Tot mai mulți români iau în calcul posibilitatea emigrării, măcar ca opțiune de rezervă, ceea ce înseamnă că încep să se documenteze, să monitorizeze piața locurilor de muncă și chiar să candideze pentru joburi din țara care îi interesează. Peste nouă la sută din volumul total de anunțuri de pe BestJobs sunt pentru posturi în străinătate, iar țările cu cea mai mare deschidere către candidații români corespund cu țările vizate de ei. Cele mai multe oferte de joburi vin din Germania, Franța, Marea Britanie sau Olanda”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.

Sondajul a fost efectuat între 21 aprilie și 9 mai, pe un eșantion de 1.054 utilizatori de internet din România.

DESPRE BESTJOBS

Cu o experiență de peste 20 ani în domeniu, este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. În orice moment, aici sunt peste 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii, peste 40.000 de joburi și mii de freelanceri, agenți de recrutare sau specialiști în dezvoltare profesională și personală (coachi, mentori, terapeuți, avocați și alte tipuri de specialiști).

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share