Fondator al companiei ITNT și co-fondator la TravelGator, două business-uri de succes, sibianul Lucian Todea și-a văzut împlinit un alt vis, zilele trecute: a trecut linia de sosire a uneia dintre cele mai dure competiții de anduranță din lume.
Pasionat de sport şi de adoptarea unui stil de viaţă activ şi sănătos, Lucian Todea a vrut să-şi testeze limitele la o competiţie cu grad mare de dificultate: Ironman Austria.
Organizat la Klagenfurt, în 2 iulie, acesta este un concurs la care puţini oameni se încumetă să participe și mai puțini pot să-l ducă la bun sfârşit, fiindcă presupune parcurgerea a 4 km înot + 180 km ciclism + 42 km alergare. În fiecare an, Ironman Austria atrage în jur de 3.000 de sportivi din peste 60 de ţări, care concurează pe unul dintre cele mai frumoase trasee de triathlon din lume. La ediția din acest an, s-au înscris cinci concurenți din România.
“În cele 14 ore, cât mi-a luat mie să termin Ironmanul din Austria (da, știu că nu sunt cel mai rapid la genul asta de competiții de anduranță), ai timp să te gândești la multe. Așa că în timpul maratonului ce a urmat după aproape patru kilometri de înot și alți 180 de kilometri de bicicletă, mă gândeam cum aș putea descrie acest Ironman. Și răspunsul este: epic battle sau, în română, un război epic, în primul rând cu tine însuți, pentru că Ironman nu este pentru majoritatea o competiție cu ceilalți (la majoritatea amatorilor, cel puțin, care reprezintă peste 95 la sută dintre cei care participă), ci mai ales cu tine și cu limitele care ni le impunem noi și care, de multe ori, sunt mult mai departe decât credem. De aici și cunoscutul Anything is possible al Ironman-ului.
Se spune că gradul de <suferință> perceput și efortul depus de un sportiv de anduranță amator și unul profesionist e foarte apropiat, în general, și comparabil, chiar dacă timpul de finish diferă, de multe ori, enorm.
De ce epic battle? Pe de o parte, paradoxal, pe parcursul cursei timpul se dilată (mai ales spre finish) sau se contractă. Sunt momente când un kilometru pare că îți ia să îl faci o <veșnicie> sau părți din cursă care trec ca prin vis, super repede, de exemplu pe coborârile în viteză pe traseul de bicicletă (pentru care Ironmanul din Austria este foarte cunoscut), unde, la viteze de 60-70 km/h, adrenalina e la cote maxime.
https://www.facebook.com/lucian.todea/videos/10212730522679578/
Pe de altă parte, în continuare, de ce epic battle? Pentru că în momentele grele – și nu sunt puține, și Ironman-ul, culmea, și pentru asta este apreciat -, corpul îți spune să încetinești sau chiar să te oprești, pentru a opri durerea fizică și pshică. Pe de altă parte, însă, mintea și inima îți spun să nu te oprești și, eventual, să accelerezi, ca să termini cât mai repede și cursa, și <suferința>, dar, în plus, să obții satisfacția și mai știu eu ce achievement personal că ai terminat cursa și să auzi, când treci linia de finish: You are an Ironman!”, scrie Lucian Todea într-o postare pe Facebook.
De anul trecut, Lucian Todea este ambasador al competiţiei Duathlon Challenge, care se va desfăşura anul acesta pe 23 septembrie, la Sibiu, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.