VIDEO. Cursa cu obstacole a unui campion

Foto: Narcis Mihăilă / Facebook

Nu este obligatoriu să câștigi medalie ca să fii campion. Mai important decât orice titlu e să câștigi bătălia cu momentele grele. Abia atunci devii cu adevărat un campion. Așa cum este atletul Narcis Mihailă, eroul unui nou episod al campaniei Agerpres – Tânăr de România.

Se trezește, în fiecare dimineață, la ora 6. La 7,30 își începe primul antrenament. Este unul dintre motivele pentru care reșițeanul de 30 de ani a ajuns să alerge la Olimpiadă, după ce își luase gândul de la performanță.

Narcis Mihailă a început atletismul din clasele primare. A obținut nenumărate premii la probele de marș, dar în 2014 a fost nevoit să ia o decizie grea. După 11 ani de performanță, a renunțat la sport, din motive financiare. Pe atunci primea, ca sportiv, 700 de lei pe lună. A plecat în Germania și s-a angajat la o fabrică de paste făinoase. Apoi a devenit șofer de tir și a cutreierat Europa.

Revenit acasă în vacanță, a rămas, întâmplător, fără permis. A fost momentul în care directorul clubului sportiv Universitatea Reșița, Octavian Măzăran, i-a lansat o provocare: să încerce să facă baremul pentru Jocurile Olimpice. Drumul spre Rio nu a fost deloc ușor. S-a antrenat indiferent de vreme, a slăbit opt kilograme, iar la Roma, în cursa pentru calificare, la 50 de km marș, a încercat să realizeze timpul necesar. La finalul cursei, cronometrul arăta 4 ore, 3 minute și 42 de secunde. Narcis se calificase la Olimpiada de la Rio.

A încheiat cea mai dură probă din atletism pe locul 31, cu un nou record personal. Experiența din Brazilia l-a făcut să lupte pentru a ajunge mai sus. În această vară, la Campionatele Mondiale de la Londra, a ajuns pe locul 31, cu un nou record personal, 4 ore, 2 minute și 27 de secunde.

Este decis să nu mai renunțe la sport și se antrenează intens la Buziaș. Aici își petrece mare parte din an, iar pregătirea nu înseamnă doar alergare, ci și piscină, drenaj limfatic și masaj subacval. Acum primește de la club 700 de lei lunar și alți 600 de la un sponsor. În plus, ca sportiv în lotul olimpic, beneficiază de încă 1.800 de lei pe lună. Dar mai important acum decât partea financiară este îndeplinirea unui vis: să ajungă în 2020 la Olimpiada de la Tokyo, unde să se claseze în primii zece alergători la cursa de marș, 50 de km.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share