Pentru a marca 170 de ani de la nașterea Berthei Benz, femeia fără de care compania germană poate nu ar fi atins strălucirea de azi, Mercedes-Benz a lansat, în 8 martie, un spot publicitar care își propune să inspire orice persoană să-și urmeze visul.
Ceea ce nu știu mulți dintre cei zecile de mii de oameni care au distribuit clipul este că el a fost filmat în centrul Sibiului și în sate din jurul orașului, în noiembrie 2018. „Bertha Benz: the journey that changed everything”, care candidează deja la titlul de „spotul anului”, a fost regizat de Sebastian Strasser, un sibian care a părăsit România în anii ’80 și și-a construit o carieră incredibilă în industria publicității. El s-a mutat de curând în Los Angeles, pentru a se concentra asupra unei noi cariere: cea de regizor de film.

Cariera în publicitate
De-a lungul carierei, germanul de origine română a primit peste 150 de premii la marile festivaluri de profil: 12 „lei” la Cannes, o mulțime de medalii de aur la London IAA, New York Festival, D&AD, Eurobest Festival, One Show, Clio Awards ori Montreux, titlul de director al anului în Franța, în 2010, la D&AD Awards, sau medalia de aur la VDW Award (German Advertising Festival), în 2011. Unul dintre spoturile regizate de Sebastian Strasser pentru Volkswagen, Kids on Steps, este clasat între cele mai bune 20 din secolul al XXI-lea, în topul întocmit de Gunn Report în 2015.
Noul drum
Cum în publicitate nu mai are nimic de dovedit, Sebastian Strasser are, de câțiva ani, o nouă țintă: vrea să intre în elita regizorilor de film. A făcut un prim pas în 2005, atunci când filmul său scurt, Happy End, a fost lansat în cadrul Berlinalei. De câțiva ani, a trecut la lucruri „serioase”. În 2016, s-a mutat, împreună cu familia, în Los Angeles, și a semnat un contract de reprezentare cu United Talent Agency, compania ce are în „ograda” sa cele mai râvnite nume de la Hollywood, precum Angelina Jolie, Anthony Hopkins, Benedict Cumberbatch, Channing Tatum, Edward Norton, Elizabeth Banks, Ewan McGregor, Gwyneth Paltrow, Kevin Hart, Kirsten Dunst, Michael Douglas, Susan Sarandon, Will Ferrell, Paul Rudd sau Seth Rogen.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
În 2018, Sebastian Strasser a semnat scenariul și regia pentru Apparat, un film scurt, de 18 minute, ce-i are în rolurile principale pe danezul Ulrich Thomsen, cunoscut din The World Is Not Enough, Killing Me Softly sau Mortdecai, și actrița israeliană Ayelet Zurer, cu roluri în Munich, Vantage Point, Fugitive Pieces, Adam Resurrected, Angels & Demons și Man of Steel. Filmul este acum în postproducție.
De curând, un alt proiect al lui Sebastian Strasser, serialul distopic Darklands, a fost selectat de Warner Brothers. Acum se lucrează la scenariul filmului, iar producția va începe peste un an. În anii următori, cinefilii se vor întâlni și cu Yours Truly, 2095 (thriller sci-fi), The Killing Floor (neo-western) și Erotikon (dramă).
Începuturile
Povestea lui Sebastian Strasser începe la Sibiu, pe 6 noiembrie 1967. Ambii părinți erau actori la secția germană, la fel ca bunicii săi. Contactul lui Strasser jr. cu Sibiul s-a întrerupt pe când avea șase ani, atunci când părinții s-au mutat la Timișoara. Nici aceasta nu avea să fie destinația sa finală. Odată cu despărțirea părinților, a ajuns la București, acolo unde se mutase mama lui. „Planul alor mei era ca, la 18 ani, să mă mut în Germania. Mai devreme nu se punea problema. Se temeau să mă lase să plec la o vârstă mai fragedă, din cauza <relelor> Occidentului. După terminarea liceului, n-am mai vrut eu să plec, așa că am rămas în București până la 21 de ani”, își amintește Sebastian Strasser.
După ani buni, în care a încercat mai multe „drumuri”, Sebastian și-a împlinit visul de a lucra în televiziune. A ajuns la ARD, unde apărea ca editorialist, sâmbăta, în una dintre cele mai vizionate emisiuni ale vremii. După o vreme, s-a îndreptat spre publicitate. Primele sale producții nu au fost însă pe gustul mai-marilor de la agențiile de publicitate. „În publicitatea din Germania, totul trebuia să fie mai frumos decât în realitate, indiferent că este vorba de mașini, fete sau televizoare. Asta-i prima regulă: nu trebuie să fii <cool>, ca să reușești. Nu era pentru mine – mie îmi place să prezint realitatea <nefardată>”, spune Sebastian Strasser.
Primele succese
În aceste condiții, Strasser a decis să-și încerce norocul în Marea Britanie. A stat câteva luni în Londra, iar mișcarea s-a dovedit a fi una inspirată. „Pentru un creator de publicitate, Anglia este testul suprem. Ca să reușești acolo, trebuie să ai idei ieșite din comun. Am bătut din ușă în ușă și, în cele din urmă, am găsit primul client interesat de munca mea: Microsoft. A urmat Coca-Cola, pentru care am conceput prima mea campanie internațională”. Succesul din insula britanică i-a deschis o mulțime de uși în Germania, iar prima “comandă” a venit de la MasterCard. Au urmat Enex, Commerzbank, eBay, E-Plus și multe altele. “Sunt un creator atipic pentru piața germană. Cred că de vină este educația <latină>, primită în România”.
German cu suflet de român
Sebastian Strasser recunoaște că nu și-a mai reînnoit pașaportul românesc, însă nici nu a făcut o cerere de renunțare la cetățenie. „Asta contează foarte puțin. Important este să fii român în suflet, nu în acte. Dacă mi s-ar propune, aș veni să muncesc în România. De ce nu? Depinde din partea cui vine oferta și care ar fi condițiile, pentru a face lucruri de calitate. Una peste alta, simt că sunt un norocos, fiindcă am în mine aceste două suflete: cel german și cel român. Când ajung în Germania, multor români le este rușine să spună de unde vin. Deși vorbeam perfect germana și m-am adaptat mai rapid, și eu aveam rețineri la început. Acum spun oricui, din start, cine sunt și de unde vin. Sunt mândru că m-am născut în România. De altfel, în Anglia, multă vreme nici nu am fost cunoscut ca un regizor german, ci ca unul român”.
Spot pentru „naționala” de fotbal
Una dintre pasiunile lui Sebastian Strasser este fotbalul. „În tinerețe, asta făceam toată ziua. Băteam mingea în parcul Sub Arini, la Sibiu, și nu pierdem nici un meci al Șoimilor, care jucau în liga a doua. Îmi amintesc că, de fiecare dată când mergeam pe stadion, cumpăram semințe. Îmi imaginez că pentru un român nu sunt lucruri ieșite din comun, dar eu mă amuz mereu când îmi amintesc de ele”. Între timp, a avut contacte cu fotbalul românesc și la nivel mai înalt. „Unul dintre amicii mei din Germania era fostul internațional Ionuț Lupescu. La începutul anilor ’90, pe când juca la Bayer Leverkusen, mi-a propus să fac un spot pentru echipa națională. Am acceptat și am fost mulțumit de ce a ieșit”.
„Bertha Benz: povestea care a schimbat totul”
Au trecut mai mult de 130 de ani din momentul în care Bertha Benz a pornit într-o călătorie de aproape 100 de kilometri, cu mașina, de la Mannheim la Pforzheim, pentru a atrage atenția publicului asupra invenției soțului ei. „E mai curajoasă decât mine”, spunea Carl Benz despre soția sa. Ca inventator al automobilului, el a revoluționat mobilitatea secolului al XIX-lea. Acest succes, care a schimbat lumea, ar fi fost greu de imaginat fără Bertha Benz. Când publicul era încă sceptic cu privire la noua căruță fără cai, care era mutată de forțe „misterioase”, ea a luat o decizie rapidă și a pornit în călătoria spre Pforzheim, cu cei doi fii ai săi, Eugen și Richard. Cea reconstituită de Sebastian Strasser, alături de Alice Bottaro, antoni Garage și Anorak Film.