Women in Work Index: Va fi nevoie de peste o jumătate de secol pentru a elimina decalajul salarial dintre femei și bărbați

Foto: jcomp @ freepik

Inegalitățile dintre femei și bărbați pe piața muncii s-au redus ușor în 2022, în principal datorită creșterii ratei de participare a femeilor la forța de muncă și a unei scăderi ușoare ale ratei șomajului. Totuși, evoluția nu a fost suficientă pentru a recupera vârful înregistrat înainte de pandemie, arată raportul PwC Women in Work Index, care analizează piața muncii din 33 de state membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Indicele Women in Work, realizat de PwC, a crescut anul trecut cu 1,1 puncte, până la 65,5 puncte, după ce rata de participare a femeilor pe piața forței de muncă a crescut cu 1,3 puncte procentuale, la 70,8 la sută, iar rata șomajului a scăzut cu 0,3 puncte procentuale, la 6,4 la sută.

O îmbunătățire similară a fost înregistrată și de rata de ocupare în rândul bărbaților, ceea ce sugerează că, mai degrabă decât orice avans spre egalitatea de gen, creșterea indicelui a fost un semn al unei evoluții pozitive la nivel macroeconomic și al redresării pieței muncii post-pandemie. Luxemburg ocupă primul loc în topul țărilor cu cel mai mare progres pe piața muncii pentru femei, urmat de Noua Zeelandă și Slovenia.

În schimb, decalajul salarial dintre femei și bărbați a crescut cu 0,6 puncte procentuale și a ajuns la 13,8 la sută. Opt țări analizate au acum diferențe de remunerare mai mari decât înainte de pandemie: Slovenia, Noua Zeelandă, Estonia, Portugalia, Germania, Italia, Israel și Elveția. ”Penalizarea maternității” este cel mai important factor ce determină diferențele salariale între femei și bărbați. În ritmul actual, va fi nevoie de peste o jumătate de secol pentru a reduce diferențele de remunerare între femei și bărbați.

Potrivit datelor OECD, se observă o scădere cu 60 la sută a veniturilor pentru mame în comparație cu tații, în primii zece ani de la nașterea primului copil (măsurată în șase țări OCDE) și, în sens mai larg, în soldurile mai mici ale pensiilor și economiilor pentru pensie ale femeilor la sfârșitul vieții lor profesionale.

Angajatorii ar trebui să facă tot ce le stă în putință pentru a construi o cultură echilibrată la locul de muncă, în care femeile să se simtă la fel de implicate ca bărbații, să fie recompensate în mod echitabil și să aibă un sentiment de autonomie și de apartenență la locul de muncă. Acest lucru va avea un dublu beneficiu: va crea încredere în întreaga organizație și va sprijini promovarea femeilor”, declară Bob Moritz, președintele PwC Global.

Indicele Global Empowerment realizat de PwC arată că cei mai importanți patru factori de valorizare la locul de muncă pentru femei sunt și cei mai importanți patru factori pe care femeile îi iau în considerare când decid să facă schimbări în carieră: remunerarea echitabilă (72 la sută), realizarea profesională (69 la sută), un job unde pot fi cu adevărat ele însele (67 la sută) și o echipă care se preocupă de bunăstarea lor (61 la sută).

Potrivit analizei PwC, sunt necesare acțiuni politice eficiente pentru a obține o mai mare egalitate de gen la nivel mondial, precum dezvoltarea serviciilor de îngrijire a copiilor la prețuri accesibile, pentru a contribui la reducerea presiunii asupra mamelor și familiilor.

DESPRE PWC

Este o rețea de firme prezentă în 152 de țări, cu mai mult de 328.000 de profesioniști care oferă servicii în domeniul auditului, consultanței fiscale și pentru afaceri.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share