12 angajați din sistemul sanitar, uciși de COVID, în ultimele șapte zile

Un număr de 12 angajaţi din sistemul sanitar au decedat de covid în ultimele şapte zile, astfel că, din primăvară, numărul total al angajaţilor din unităţile medicale, decedaţi în urma infecţiei cu coronavirus, inclusiv personalul auxiliar, se ridică la 63 de persoane.

La cel de-al treilea miting săptămânal consecutiv, membrii Federaţiei “Solidaritatea Sanitară” au depus, astăzi, în alveola pietonală din faţa Guvernului, încă 12 perechi de pantofi medicali, în memoria angajaţilor din sistemul medical, decedaţi în ultimele şapte zile.

Radu Vasile, co-preşedintele Comitetului Director al Federaţiei “Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR), se declară dezamăgit că Guvernul nu a îndeplinit solicitările organizaţiei sindicale privind protejarea sănătăţii personalului medical şi acordarea drepturilor salariale legale.

Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești

“E aberant: trebuie să le arătăm morţii noştri ca să realizeze că, de fapt, o să ajungem să umplem Piaţa Victoriei cu pantofi? Probabil că în trei luni o umplem. Cel mai mare număr de decedaţi îl avem pe categoria de asistenţi medicali. În general, coloana vertebrală în toate secţiile de spital sunt asistenţii medicali. Da, medicul e vârful de lance, el dă tratamentul, dar 24 de ore acel tratament se face prin asistentul medical, ajutat de infirmiera care te hrăneşte şi aşa mai departe”, a declarat Radu Vasile pentru AGERPRES.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Revendicările Federaţiei “Solidaritatea Sanitară” sunt: adoptarea de către Guvern a tuturor măsurilor necesare pentru protecţia sănătăţii şi securităţii salariaţilor din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale şi umane), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariaţi nou infectaţi cu SARS-CoV-2 şi, mai ales, decedaţi din cauza COVID-19; asigurarea accesului la toate informaţiile relevante privind impactul COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate, pentru a putea adopta politici eficiente de protecţie a acestora.

Sindicaliştii cer și respectarea dreptului legal la pensia de urmaş pentru copiii colegilor decedaţi la datorie, acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30 la sută şi sporul pentru combaterea epidemiei, acordarea tuturor sporurilor pentru condiţii de muncă la nivel maxim și creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători din 1 ianuarie 2021 la nivelul anului 2022.

Membrii FFSR solicită autorităţilor și asigurarea posibilităţii lucrătorilor din sănătate de a beneficia de reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieşire la pensie) proporţional cu activitatea desfăşurată peste norma de bază, acordarea stimulentului de risc pe durata stării de alertă, pentru toţi salariaţii din sănătate, reaşezarea asistentelor medicale în grila de salarizare, în sensul creşterii locului pe care-l ocupă în ierarhia salarială, corespunzător locului pe care-l au în echipa medicală, respectiv contribuţiei la tratamentul şi îngrijirea pacienţilor, plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază, raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale.

Articolul anterior

Bebe Tei își consolidează centrul de distribuție din București într-o clădire nouă, în parcul industrial Metav

Articolul următor

Proiectul SmartLab se extinde ȋn România. Laborator digital inteligent de 100.000 de euro, ȋn Călărași

Articole din aceeași categorie
Total
16
Share
Close