14.000 de joburi la stat, scoase pe piață în 2023. Instituțiile locale, primăriile și instituțiile județene – cei mai mari angajatori la nivel național

Foto: primariaturda.ro

Instituțiile de stat au propus aproape 14.000 de locuri de muncă în primele șase luni ale anului, potrivit datelor jobradar24.ro, cel mai mare agregator de joburi din mediul privat și de stat din România, dezvoltat de eJobs.ro.

Nouă din zece sunt funcții de execuție și puțin peste 800 sunt funcții de conducere. Sectorul privat a avut circa 200.000 de poziții noi, disponibile în același interval de timp pe eJobs.ro. “Chiar dacă anul acesta a avut loc o blocare neașteptată a angajărilor din sectorul de stat, anunțată de autorități în mai, în continuare, suntem peste nivelul lui 2022, când au fost oferite, la nivelul întregului an, circa 12.000 de posturi în aparatul de stat. De la această măsură au fost excluse sistemul sanitar și de învățământ, unde încă se pot face angajări”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

Cele mai multe locuri de muncă vacante, 8.500, au aparținut instituțiilor locale, urmate de primării, care primesc o categorie separată și care au cumulat aproape 2.000 de posturi disponibile în prima jumătate de an. Urmează instituțiile județene, cu 1.500 de posturi și instituțiile naționale, cu 827 de posturi care au fost vacante din ianuarie și până la 1 iulie. Unitățile militare au căutat să angajeze 628 de oameni, în timp ce Guvernul și ministerele au propus doar 125 de posturi.

Cea mai mare nevoie de personal a fost în București și Ilfov (peste 2.900 de posturi), urmate de Cluj (894), Iași (593), Constanța (545), Brașov (475) și Prahova (447). Au fost însă și județe în care numărul de oferte postate, de la începutul anului, a fost sub 100: Brăila, Bistrița Năsăud, Botoșani, Bacău, Buzău ori Călărași.

Instituțiile care vin cu cele mai multe oferte pentru candidați, la nivel național, sunt primăriile, școlile, spitalele, liceele/ școlile profesionale/ colegiile tehnice/ colegiile naționale și universitățile. Mai mult de jumătate dintre posturi sunt full time, iar circa 1.600 sunt sezoniere sau pe bază de proiect. “Înghețarea angajărilor la stat a atras atenția unui număr mai mare de candidați către sectorul privat, care primește, lunar, peste 850.000 de candidaturi. Asta se întâmplă atât în orașele mari, dar și în cele mici, unde statul continuă să fie un angajator cu oportunități limitate pentru candidați”, arată Bogdan Badea.

În acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile aproape 34.000 de locuri de muncă, în timp de jobradar24.ro are agregate 1.800 de locuri de muncă la stat.

DESPRE EJOBS

Lansată în 1999, este prima platformă de recrutare din România și liderul pieței locale de profil. Din 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internațională de media localizată în Zurich, Elveția. Cu 5+ milioane de CV-uri, peste două milioane de vizitatori unici pe lună și 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, este cea mai mare platformă de recrutare la nivel local.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share