Utilizarea tehnologiilor de propulsie electronică (e-mobility), cooperarea cu universitățile pentru formarea noilor generații, iluminatul școlilor prin sistem LED și producerea de biocombustibili nepoluanți din reziduurile agricole sunt cele patru inițiative câștigătoare ale Premiilor economiei româno-germane, AHK Awards, acordate, săptămâna trecută, la Gala aniversară 20 de ani de la înființarea Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK România).
Proiectele au fost inițiate și dezvoltate de DAR Dräxlmaier Automotive, cu E-Mobility Transformation (Transfomare în electro-mobilitate), premiat la categoria Business Excellence (Excelență în afaceri), Bosch Group Romania, cu University Cooperation Program (Program de cooperare universitară), câștigător la categoria Our employees – our success (Angajații noștri – succesul nostru), E.ON România, cu Energy in Schools (Energie în școli), în categoria Responsability for the future, și Clariant Products Ro, cu Producing advanced biofuels from agricultural residues (Producerea de biocombustibili avansați din reziduuri agricole), la categoria Innovation and new technologies.
La competiție s-au înscris 68 de aplicații. 12 proiecte inițiate și dezvoltate de opt companii și o fundație au intrat pe lista scurtă în competiția organizată, în premieră, de AHK România, pentru recompensarea rezultatelor deosebite în afaceri. Cele opt companii sunt Albis Plastic, Bayer, Dräxlmaier Automotive, Bosch Group in România, E.ON România, Lidl România, BCR, Clariant Products Ro și Fundația Bosch România.
În categoria Business Excellence au rămas Albis Plastic, pentru inovația adusă în procesarea plasticului, Bayer, pentru implementarea unor tehnici avansate de marketing digital, și Dräxlmaier Automotive, pentru modernizările făcute în domeniul e-Mobility, care i-au permis să devină, în doi ani, o uzină producătoare de componente de înaltă tehnologie și de baterii.
În categoria Our employees – our success, Bosch Group România s-a calificat cu două proiecte: unul pentru inițierea unui program de cooperare cu universitățile pentru pregătirea noilor generații, celălalt pentru primul program de formare al angajaților cu rol de conducere. În această categorie a intrat și Dräxlmaier Automative, cu inițiativa de creare a unui sistem transparent și digitalizat de dezvoltare și administrare a competențelor angajaților.
Pentru categoria Responsability for the future au fost selectate E.ON, pentru implementarea unui program de CSR privind iluminatul în școli prin sistemul LED, Fundația Bosch România, pentru inițiativa EduCare de îmbunătățire a accesului la educație pentru copiii din grupurile defavorizate, și Lidl, pentru proiectul Cu apele curate, inițiativă de colectare a plasticului din fluviul Dunărea.
Categoria Innovation and New Technologies recunoaște meritele companiilor Bayer, pentru realizarea proiectului de transformare digitală din domeniul agricol (ferme), BCR, pentru crearea centrului de inovație antreprenorială InovX-BCR Accelerator, și Clariant, pentru producerea de biocombustibili avansați din reziduurile agricole, care să contribuie la decarbonizarea domeniului transporturilor.
Cei 20 de ani de activitate au fost sărbătoriți de membrii AHK România împreună cu invitați la nivel înalt, de pe scena economică și politică din România și Germania. „Suntem o comunitate mare și puternică, cu valori și principii comune în viața și în profesia noastră, dovadă faptul că astăzi sărbătorim 20 de ani de prezență în România”, a spus directorul general AHK România, Sebastian Metz.
Potrivit acestuia, în cei 20 de ani, AHK a construit, „cu și pentru comunitatea de business”, un spațiu în care relațiile economice bilaterale s-au dezvoltat dinamic. Elementul central în jurul căruia s-au concentrat și se concentrează în continuare activitățile AHK este sustenabilitatea. „Doar așa relațiile de afaceri pot crește sănătos și pe termen lung. De aceea, am ales sustenabilitatea ca temă pentru anul aniversar 2022 și organizăm numeroase evenimente pe acest subiect în acest an”, arată Sebastian Metz.