Peste 135 elevi au început școala în clasele Continental, la Liceul Tehnologic Independența și Colegiul Tehnic Energetic din Sibiu

Învățământul profesional dual se bucură de un real succes la Sibiu, cu peste 135 de elevi în Clasele Continental.

La patru ani de la implementarea proiectului-pilot la Liceul Tehnologic Independența, tot mai multe instituții școlare s-au arătat interesate de această formă de învățământ profesional în sistem dual.

După rezultatele foarte bune înregistrate la Independența, Continental Sibiu a extins parteneriatul de promovare și susținere a învățământului în sistem dual și la Colegiul Tehnic Energetic, cu prima clasă Continental în sistem dual, specializarea Electronist Aparate și Echipamente, și susține acum cel mai mare număr de elevi din județ, în sistem de învățământ profesional dual.

“Ne gândim la necesitățile pieței muncii din județul Sibiu și nevoia elevilor de a se dezvolta și perfecționa. Parteneriatul cu Continental, pentru școlarizarea unei clase de învățământ profesional dual, vine în întâmpinarea nevoilor tinerilor de a se realiza profesional conform dorințelor lor și le oferă o perspectivă”, declară Sorin Dan Volosciuc, directorul Colegiului Energetic.

Peste 135 elevi au început astăzi cursurile în cinci clase Continental, de învățământ profesional în sistem dual, la Liceul Independența și Colegiul Energetic. 84 dintre ei încep clasa a IX-a și se vor califica în domeniile Electronist Aparate și Echipamente sau Electromecanic Utilaje și Instalații Industriale, în trei noi clase Continental.

Timp de trei ani, elevii din noile clase Continental vor deprinde bazele electronicii și electromecanicii și vor aplica noțiunile studiate în producția componentelor electronice pentru industria auto. Vor beneficia de un pachet de beneficii ce include o bursă lunară de 500 de lei (200 din partea statului și 300 din partea companiei), o bursă de merit acordată în funcție de rezultatele școlare și implicarea în activitățile practice, transport și cazare gratuite, masă gratuită în cantina Continental și șansa de angajare în companie, imediat după absolvire. Până acum, 76 de absolvenți ai claselor Continental au fost angajați în companie, pe poziții de tehnicieni sau operatori.

“Suntem cel mai mare angajator din regiune și ne-am asumat responsabilitatea de a crește și de a califica forța de muncă locală. Interesul elevilor și părinților arată încrederea lor în Continental și deschiderea către învățământul profesional dual, care trebuie să reprezinte și în Romania, așa cum o reprezintă deja în alte țări europene, una din cele mai importante surse de dezvoltare și calificare a forței de muncă, dar care nu poate exista fără implicarea pe termen lung a angajatorilor. Continental va continua la Sibiu investițiile în acest tip de învățământ”, spune Lăcrămioara Dărăban, director de resurse umane la Continental Sibiu.

Practica la Continental Sibiu se desfășoară în Technical Training Center, format din trei laboratoare dedicate calificării în sistem dual, special concepute pentru pregătirea viitoarei forțe de muncă (operatori și tehnicieni). Elevii claselor Continental își vor desfășura orele de practică (de la cinci săptămâni, în clasa a IX-a, până la 18 săptămâni, în clasele a X-a și a XI-a), atât în laboratoarele dedicate sistemului dual de învățare, cât și în zona de producție.

“Din 2018, Continental Sibiu s-a implicat activ în dezvoltarea învățământului profesional dual și am văzut de la an la an cum interesul pentru aceste clase crește. Anul acesta școlar vom avea, în total, peste 100 de elevi în clasele Continental, și le urăm bun venit celor 56 de elevi din cele două clase noi de-a IX-a. Cu siguranță, acești tineri vor avea multe de învățat și câștigat din această experiență”, spune Mirela Hanea, directorul Liceului Independența.

Pe lângă elevii de la școală duală, Continental Sibiu susține peste 100 de elevi de la Liceul M.I.U Cisnădie, Colegiul Tehnic Energetic și Liceul Independența, prin programe de practică comasată, și contribuie la creșterea și calificarea forței de muncă locale.

În perioada septembrie 2021-august 2022, Continental Sibiu a investit peste 100.000 euro în dotarea și modernizarea laboratoarelor și sălilor de curs de la Independența, în transportul, masa și bursele elevilor și în promovarea sistemului de învățământ profesional dual.

Continental este una dintre companiile care au inițiat, în 2012, reintroducerea sistemului de învățământ profesional în România. De atunci, sute de elevi au fost formați în companie în Brașov, Carei, Sibiu și Timișoara, au învățat o meserie și au fost angajați în fabricile sau centrele de inginerie Continental.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share