Ai abilitățile necesare pentru a răzbi în lumea post-pandemică?

Forța de muncă va continua să treacă printr-o perioadă de perturbare, pe măsură ce pandemia începe să facă parte din viața noastră. Tehnologia a schimbat forța de muncă în mai multe feluri, în ultimul deceniu, dar debutul unei perioade în care munca la distanță a devenit o obișnuință a schimbat modul în care lucrăm. De fapt, poate fi aproape descurajant să fii angajat în secolul XXI și să te întrebi în permanență dacă abilitățile tale sunt “la zi”.

Artur Meyster

Co-fondator & CTO @ Career Karma

În aceste condiții, ca să descoperi dacă abilitățile tale sunt relevante pentru piața muncii de acum și pentru cea din viitor, e nevoie de introspecție și de studierea direcției în care se îndreaptă forța de muncă. Chiar dacă nu ai un set de competențe ieșit din comun, azi e posibil să dobândești noi abilități tehnologice. Descoperirea unor surse educaționale online, cum ar fi cursurile profesionale, îți poate oferi abilitățile de care ai nevoie ca să începi să lucrezi în orice domeniu dorești.

Ai abilități generale

Este posibil să trăiești cu impresia că trebuie să stăpânești deja un anumit set de abilități, ca să lucrezi în unele domenii. Așa este, într-o anumită măsură, însă nu-i mai puțin adevărat că trecerea la o altă carieră necesită flexibilitate și o gamă largă de abilități. Dacă ale tale sunt structurate în întregime către un singur gen de carieră, e puțin probabil să poți începe imediat alta, dacă este necesar.

Un exemplu de carieră pentru care este nevoie de abilități generale, însă puțin specifice, este cea în full stack development. Cei care lucrează în acest domeniu excelează atât în front end development, cât și în back end development. Prima implică dezvoltarea aplicațiilor web reale cu care interacționează vizitatorii, în vreme ce a doua se concentrează pe dezvoltarea codului real, care ajută la funcționarea site-ului web.

Nu-i nici o problemă dacă ai mai multe abilități tehnice, însă cele generale, cum ar fi codarea, te vor duce mai departe decât un set de abilități specifice. La urma urmei, există un motiv pentru care studiile arată că există peste 23 de milioane de programatori în întreaga lume. Este o abilitate care poate duce la o serie de căi de carieră profitabile.

Joburile în tehnologie folosesc deja unele dintre abilitățile tale

Nu există o modalitate mai bună de a stabili dacă abilitățile tale sunt sau nu la zi decât să te uiți atent la piața actuală a locurilor de muncă. “Scufundă-te” în căutarea de cariere în domeniul tech și fă cercetări în legătură cu unele dintre abilitățile de care ai putea avea nevoie în munca de zi cu zi. Dacă există o suprapunere mare cu abilitățile pe care le deții acum, atunci ar trebui să respiri ușurat, știind că, probabil, vei supraviețui oricărei perturbări viitoare.

Unele cariere, așa cum ar fi cea de profesionist în securitate cibernetică, necesită cunoștințe extinse de cod, analiză malware, hacking și o multitudine de alte abilități tehnologice. Aruncă o privire la bootcamp-urile de codare speciale, care te pot învăța să scrii cod. Pentru cei mai mulți, sunt șanse mici ca abilitățile lor să se suprapună cu această profesie. De aceea, este un domeniu ce trebuie studiat în mod specific pentru a fi luat în considerare pentru o carieră. Totuși, dacă ai deja abilități în scrierea de cod, atunci ești deja la un pas de un start de carieră nemaipomenit.

Doar pentru că nu lucrezi acum într-un domeniu legat de tehnologie, nu înseamnă că abilitățile tale sunt inutile în viitorul muncii. Artiștii și alți profesioniști care au un ochi format pentru estetică, de exemplu, pot începe o carieră în marketing digital. Cel mai important este să recunoști abilitățile pe care le ai și cum se pot aplica în cazul unui potențial loc de muncă în tehnologie.

Recrutorii au încă nevoie de abilitățile tale

Recrutorii sunt o resursă de neprețuit atunci când analizezi care sunt abilitățile cele mai căutate pe viitoarea piață a muncii. Încearcă să identifici cine este angajat și pe ce post și uită-te cu cu atenție la abilitățile pe care le au acești oameni. De fapt, alocă-ți timp ca să te uiți peste ofertele de locuri de muncă din propria companie, ca să vezi dacă abilitățile pe care le ai tu sunt transferabile către o altă carieră.

Concentrează-te asupra punctelor tale forte și asupra modului în care pot fi aplicabile unui anumit post. Jumătate din bătălia pregătirii abilităților tale pentru viitorul muncii este reprezentată de o introspecție corectă. Pune întrebări oricărui recrutor pe care îl întâlnești și “fură” informații despre abilitățile de care ai avea nevoie ca să începi o anumită carieră. Cei mai mulți se vor bucura să-ți răspundă la întrebări.

Concluzie

Majoritatea abilităților cu care te poți “lăuda” acum nu vor fi relevante pe viitoarea piață a muncii. Schimbarea este inevitabilă, iar transformarea forței de muncă va avea ca rezultat necesitatea unor noi competențe de care angajații vor avea nevoie. Din fericire, ai nevoie doar de una sau două abilități solide, care să poată fi “investite” într-o nouă carieră, ca să reușești. Adaptarea abilităților tale la viitorul muncii, ca să te asiguri că ele sunt întotdeauna de actualitate, este cel mai bun mod prin care poți rămâne relevant în procesul de schimbare a forței de muncă.

DESPRE ARTUR MEYSTER

Este co-fondator și CTO al platformei Career Karma, un marketplace online, ce conectează oamenii care caută o schimbare de carieră cu bootcamp-urile de coding, și al platformei Bootcamp Rankings. Este și gazda podcast-ului Breaking Into Startups, în care apar persoane care au făcut trecerea dinspre diverse domenii de activitate către o carieră de succes în IT. Anul trecut, Career Karma a obținut o finanțare de zece milioane de dolari, condusă de Initialized Capital, pentru a angaja o echipă de talie mondială, care să creeze cel mai bun software din toate timpurile, pentru un site de carieră. În ultimul an, platforma a crescut constant, iar acum atrage mai mult de un milion de solicitanți de locuri de muncă, în fiecare lună.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share