Nu mai este un secret că HR-ul a început să atragă antipatie pe piața muncii, iar adevărul e că această percepție negativă nu vine din senin. Uneori, problemele pornesc chiar din interior, iar situația se înrăutățește pentru toată lumea.

Simona Maria Danciu
Digital Marketing Specialist & Web Designer
De ce HR-ul primește hate?
- Cerințe absurde în anunțurile de joburi. Cum să angajezi un JUNIOR, dar să ceri 3-5 ani de experiență și certificări imposibil de obținut la început de carieră? Dacă business-urile impun asemenea cerințe, HR-ul are datoria să ofere feedback real și să le explice de ce asemenea așteptări nu sunt sustenabile, nu să ridice din umeri și să se conformeze.
- Habar nu au pentru ce angajează. Sunt cazuri în care recrutorii nici nu înțeleg complet rolul sau atribuțiile poziției pentru care recrutează. Acest lucru nu doar că îi frustrează pe candidați, dar îți trădează echipa în fața pieței muncii.
- Negocieri toxice. „Ce buget aveți?” este o întrebare care sună frumos, dar adevărul e că mulți recrutorii nu oferă salariul maxim din buget – de parcă ar veni din buzunarul propriu. În loc să se concentreze pe motivarea oamenilor prin compensații, se lucrează la tăierea oricăror oportunități de motivare financiară ca să dea ei bine „cât au reușit să salveze din buget”.
HR-ul trebuie să fie parte din soluție, nu din problemă.
- Angajatorii din străinătate au început recrutările pentru sezonul de vară: +1.800 joburi disponibile pe eJobs pentru românii care vor să lucreze în afara țării
- Piața muncii în România, în 2025: criza de personal, principala bătaie de cap pentru recrutori
- Tchibo Brands România își mută birourile în Business Garden Bucharest
Rolul vostru nu este să vă plângeți pe platforme sau să faceți mișto de candidați care „nu răspund bine la teste”, să le comentați pozele sau frizura aleasă pentru poza din CV. Rolul vostru este să:
- Să oferiți feedback real business-urilor. Dacă cerințele sunt absurde sau bugetele sunt sub așteptările pieței, aveți o responsabilitate să atrageți atenția asupra acestor probleme. Altfel, companiile pierd candidații pierd, piața muncii se duce în jos.
- Să simplificați procesul. Lăsați testele fără sens, întrebările generice și abordările care îndepărtează candidații. Faceți recrutarea mai umană, mai directă, mai reală.
- Să vă adaptați. Piața muncii se schimbă constant, iar rolurile pot deveni fluide. Învățați să evaluați POTENȚIALUL, nu doar să bifați competențe dintr-un CV.
Un reminder pentru HR: când piața se restructurează, nimeni nu este de neatins. Gândiți strategic, construiți punți, nu ziduri – pentru că succesul companiei depinde și de voi.