Al 13-lea salariu și săptămâna de lucru de 4 zile, cele mai dorite beneficii extrasalariale, în România

84,5 la sută dintre companiile participante la un sondaj derulat de eJobs România le oferă angajaților beneficii extrasalariale, care rămân un criteriu important pentru candidați când își aleg angajatorul.

Tichetele de masă apar cel mai frecvent în structura pachetului de beneficii – 77,1 la sută dintre angajatori declară că le au incluse. Sunt urmate de primele de sărbători, oferite de 68,6 la sută dintre respondenți, abonamente de sănătate la clinici private (55,7 la sută) și zile libere suplimentare (41,4 la sută). 40 la sută oferă angajaților acces la training-uri de specializare profesională, 34,3 la sută organizează petreceri anuale cu echipa sau teambuilding-uri, 31,4 la sută decontează transportul, iar 30 la sută oferă vouchere cadou.

“Pe lângă această structură tradițională și cel mai des utilizată de companii, au apărut, în ultimii ani, componente suplimentare, după ce angajatorii au sondat în rândul angajaților, pentru a afla ce anume își doresc. Așa se face că vedem tot mai des beneficii precum masa de prânz la birou, tichete de vacanță, coșuri cu produse cadou, masaj la birou sau servicii de consiliere psihologică. Bonusurile de performanță, pachetele de acțiuni, evenimentele mondene trimestriale, voucherele pentru ziua de naștere sau vinerea scurtă sunt alte beneficii care completează lista, dar care se regăsesc, totuși, într-un număr mic de companii”, declară Ana Călugăru, Head of Communications la eJobs România.

40 la sută dintre cei care au participat la sondaj au răspuns că, față de anul trecut, oferă mai multe beneficii angajaților. 55,7 la sută oferă la fel de multe, în timp ce, pentru 4,3 la sută, pachetul extrasalarial s-a diminuat. Cei mai mulți dintre cei care au acum mai multe decât anul trecut indică și o alocare suplimentară de buget, între cinci și zece la sută.

“Nici în cazul celor care au făcut reduceri nu vorbim despre tăieri drastice din buget. 80 la sută dintre angajatorii care în 2022 au avut un pachet ajustat în minus au redus cu maximum zece la sută sumele destinate acestui scop. Rămân, însă, moderați în estimările cu privire la anul viitor, în condițiile în care majoritatea (61,4 la sută) spune că încă nu a fost decisă structura pachetelor de beneficii pentru 2023. 17,1 la sută anunță deja că vor include mai multe beneficii, 2,9 la sută vor scădea numărul lor, iar 18,6 la sută vor avea același buget, însă vor face unele înlocuiri. Vor renunța la beneficiile pe care angajații nu le folosesc și vor introduce unele noi, pe care și le doresc”, arată Ana Călugăru.

Suma medie cheltuită în acest scop este cuprinsă între 400 și 600 de lei pe lună, pentru fiecare angajat. 18,3 la sută au un buget mediu între 200 și 400 de lei, la fel de mulți între 600 și 800 de lei, 11,3 la sută între 800 și 1.000 de lei și 5,6 la sută peste 1.000 de lei.

Întrebați care ar fi acele beneficii pe care le-ar introduce dacă nu ar avea limită de buget și despre care știu că sunt foarte dorite de angajați, 72,5 la sută dintre managerii și specialiștii în HR participanți la sondaj menționează al 13-lea salariu. 55,1 la sută ar opta și pentru săptămâna de lucru de patru zile, cu scurtarea programului de lucru la 32 de ore pe săptămână, 37,7 la sută pentru acoperirea cheltuielilor casnice (facturile la utilități), iar 29 la sută pentru extinderea pachetului de beneficii și către membrii familiei.

Sondajul a fost realizat în luna august, pe un eșantion de 170 de companii respondente.

DESPRE EJOBS

Lansată în 1999, este prima platformă de recrutare din România și liderul pieței locale de profil. Din 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internațională de media localizată în Elveția. Cu 4,8+ milioane de CV-uri, peste două milioane de vizitatori unici pe lună și 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, este cea mai mare platformă de recrutare la nivel local.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share