Am 24 de ani și nu am deloc experiență profesională. Care sunt șansele să-mi găsesc un job bun?

(P) Dacă de abia ai ieșit de pe băncile facultății și ai început căutarea jobului dorit, probabil cel mai stresant aspect din întregul proces până la angajare este completarea secțiunii Experiență. Poate cursurile de la facultate au fost solicitante și nu aveai timp pentru un internship sau nu descoperisei încă în ce direcție să se îndrepte cariera ta.

Chiar dacă nu ai experiență, nu lăsa asta să te descurajeze. Ai șanse să-ți găsești job-ul potrivit și există moduri prin care îți poți completa CV-ul, pentru a evidenția faptul că te potrivești cu profilul căutat.

Ce cred recruiterii despre candidații fără experiență?

20 de recruiteri au răspuns la întrebările candidaților despre CV, interviuri, anunțuri de recrutare etc., într-un ghid de carieră ce poate fi descărcat aici.

  • În ceea ce privește lipsa experienței din CV, aceștia sunt optimiști și răspund că sunt șanse mari de a găsi un job.
  • Destul de mari, însă e important să existe interes pentru job/ domeniu și să arăți ce știi în cadrul interviului. De asemenea, sunt importante experiențele din afara studiior (voluntariat, proiecte personale, proiecte personale, proiecte în echipă etc.)
  • Șanse mari, dar e posibil să ți se propună perioade de internship sau management trainee.
  • Ai șanse foarte bune. Multe companii angajează absolvenți și îi formează.
  • Depinde de poziția pentru care candidatul a aplicat. În anunțurile de angajare, este menționată și experiența în muncă sau într-un job similar. Sunt poziții la care experiența anterioară de muncă nu este necesară. Companiile preferă candidații care, chiar dacă nu au experiență, s-au preocupat să facă practică sau internship, să lucreze pe perioada verii (în orice job), care au fost implicați ca voluntari sau care au avut activități independente.

Vezi și alte sfaturi de carieră aici.

Ce poți face în această situație?

1. Aplică oricum

Asta nu înseamnă că ar trebui să pornești cu o încredere exacerbată, dacă în descrierea jobului menționează că e nevoie de un candidat cu +4 ani experiență. De exemplu, dacă descoperi un job entry-level și crezi că te încadrezi în profilul descris, aplică, deși nu atingi cerințele de experiență. Mulți angajatori recrutează absolvenți, pe care apoi îi formează în companie și le oferă bazele necesare pentru a se descurca pe rolul obținut.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

“Dacă citești cu atenție anunțul de angajare și bifezi cuvintele-cheie critice, atunci șansele sunt mari să fii chemat la un interviu. Angajarea depinde doar de modul cum te pregătești și cum te prezinți la interviu”, declară unul dintre specialiștii HR în ghidul de carieră.

2. Scoate în evidență motivația și dorința de a lucra

Nu ai fi aplicat la un job dacă nu ți-l doreai sau nu erai măcar interesat/ interesată de domeniu. Demonstrează-ți pasiunea și dorința de a lucra în acea industrie. Pregătește-te și conturează-ți în linii mari răspunsul la întrebarea “De ce îți dorești să lucrezi aici?”.

3. Acceptă lipsa de experiență

În loc să lași lipsa experienței să te limiteze și să te demotiveze, o poți folosi ca pe o motivație de a învăța. De exemplu, dacă aplici pentru un post de PR Assistant, poți sublinia faptul că ai avut rezultate foarte bune la cursurile de creație literară și că te-ai implicat foarte mult în organizația studențească din facultatea ta.

Atunci când ești la început de carieră, este important să afli cât mai multe despre carieră, CV-uri, interviuri etc., pentru a-ți crește șansele de angajare. Descoperă 231 răspunsuri de la recruiteri, la 20 dintre cele mai des întâlnite întrebari despre carieră.

Articolul anterior

IAA România deschide la Cluj-Napoca primul hub regional, care va acoperi zona Transilvania

Articolul următor

Dragoş Anastasiu (ANAT): Importul de muncitori e ca un piramidon: nu ne doare capul dimineaţă, dar nici nu vindecă boala

Articole din aceeași categorie
Total
10
Share